Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Uitslagdag tweede tijdvak: hoe staat het met de zenuwen?

Een groot deel van de eindexamenkandidaten weet al of 'ie is geslaagd. De mensen die het tweede tijdvak moesten doorstaan, alleen nog niet. Die horen vandaag of de vlag nu eindelijk uit mag.

Maar hoe zit het met de zenuwen? Wij deden een rondje langs de eindexamenkandidaten.

Tweede tijdvak

Zahra Didi (vwo, 17 jaar) vreest dat ze moet herkansen in het derde tijdvak. "Ik had mijn examens gespreid, dus in dit tijdvak heb ik nog Engels en beco gedaan. Mijn gemiddelde na het eerste tijdvak was een 5,68, dus dat was al op het randje. Voor Engels heb ik waarschijnlijk boven de 8 gehaald, dus dat zit wel goed. Ik moet voor beco alleen een 4,9 halen omdat ik al drie vijven sta en ik ben bang dat ik dat niet heb gehaald."

"Ik ben heel erg zenuwachtig", geeft Lotte Dool (vwo, 17 jaar) toe. "Ik heb economie herkanst, ik moet een 4,9 halen. Als ik het heb verpest, mag ik gelukkig nog wel één examen in het derde tijdvak herkansen." Alicia Prinsen (havo, 17 jaar) is de enige van haar school die het examen nog niet in één keer heeft gehaald. "Daardoor voel ik wel extra druk en zenuwen", vertelt ze. "Ik moest herkansen omdat mijn CE-gemiddelde 5,18 is en niet 5,5. Dus het is super veel hopen dat ik net genoeg punten zal halen om te slagen."

Huilen

Laila Amami (havo, 19 jaar) heeft gespreid examen gedaan. "Ik heb natuurkunde en kunst algemeen in het tweede tijdvak gedaan. Voor natuurkunde heb ik de toets in het eerste tijdvak geoefend, die vond ik al moeilijk in vergelijking met voorgaande jaren. In het tweede tijdvak werd het nóg erger. Ik heb mijn examen gewoon niet af kunnen krijgen, het was meer begrijpend lezen dan natuurkunde. Ik heb de examenzaal toen huilend verlaten. Ik ben benieuwd naar mijn cijfer, ik denk dat het wegstrepen wordt."

Ook Annelie Spruit (vwo, 17 jaar) heeft last van zenuwen. "Ik heb Nederlands en wiskunde A herkanst - dat hoefde niet, maar ik ben een nerd. Ik wilde een hoger cijfer halen. Voor Nederlands moet ik een 6.7 halen voor eindcijfer 8 en voor wiskunde een 7.7 voor eindcijfer 9. Bij wiskunde raakte ik in paniek, dus ik denk niet dat dat is gelukt. Verder heb ik nog maatschappijwetenschappen gedaan, die ik had uitgesteld naar het tweede tijdvak. Ik vond de vragen makkelijk, ook al heb ik het ce niet afgekregen - is me overigens nog nooit gelukt. Anyway, ik word vrijdag waarschijnlijk gebeld als ik op het vliegveld sta, dus ik weet niet eens of ik kan opnemen..."

Coronamaatregelen

Vanwege de pandemie zijn er meerdere manieren waarop je kunt slagen. Daar lees je in dit blog alles over. Eerst worden de N-termen bekend gemaakt. Heb je al je examens braaf nagekeken, dan kun je via onze cijfertool - gebruik op eigen risico! - je cijfers berekenen. Deze tool laat gewoon zien of je bent geslaagd of gezakt, wel handige met die 5,5-regel. En voor nu: alles komt goed. Wij duimen voor jullie.

Lees ook
Bereken je voorlopige cijfer

Gepubliceerd op 1 juli 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.