Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Vraagstelling was 'gewoon ruk' bij biologie-examen voor vmbo'ers

Door Oscar

Om 13.30 uur begonnen 37.549 vmbo’ers aan hun examen biologie, wat meteen hun eerste examen was. "Een talig en lastig examen" volgens docent Jarno Heerschap van het RGO Goeree-Overflakkee. "Een woordenboek had je hier niet bij geholpen, de vraagstelling was gewoon ruk."

Zijn collega Ellen van Peperstraten vult aan: "vraag 35 bijvoorbeeld. Daar werd een argument gevraagd dat een conclusie zou moeten ondersteunen. Meer iets voor een examen Nederlands. Dat geldt ook voor vraag 40, daarin stond zo’n lange zin dat ik de draad ook kwijt was."

Geen informatiebijlage

Beide docenten spreken van een verrassend examen. Zo bevatte de beproeving twee rekenvragen in plaats van een, wat de afgelopen jaren steeds het geval was. Docent Heerschap was vooral verrast door het ontbreken van de informatiebijlage.

Toch klinken er niet alleen maar kritische geluiden. Zola Beumer (15) maakte het examen en was na afloop overwegend positief. "Van tevoren leek dit mij het moeilijkste examen, maar het viel mee. Ze gingen weinig in detail." Ze vervolgt: "een van de weinige vragen waar ik moeite mee had, ging over de evolutietheorie. Maar die heb ik gewoon niet goed gelezen."

Ben van Hooff (16) laat tijdens het nakijken van zijn antwoorden weten dat hij zich kan vinden in de analyse van Zola. "Volgens mij zit ik al wel op een voldoende. Maar daar heb ik dan ook wel drie weken hard voor geleerd. Vragen over prikkels en hormonen gingen mij goed af."

Axolotl 

"Vraag 13 ging over een axolotl [een salamandersoort, red.], dat was dan wel weer pittig. Ik had die kennis niet paraat. Ook mijn klasgenoten vonden het geen fijne vraag", zo luidt de kanttekening van Ben. Dit wellicht in tegenstelling tot de leerlingen van docent Jarno Heerschap. "Wij hebben axolotls in de klas staan, dus mijn leerlingen hebben ze wel herkend denk ik, haha."

De 16-jarige Jesse van der Zee vond de axolotl niet noemenswaardig, maar spreekt desalniettemin van een 'tegenvallend examen'. "De teksten en vraagstelling leken soms wel thuis te horen in een havo-examen." Een opmerking die aansluit op het eerdere kritiekpuntje van de docenten Heerschap en Van Peperstraten. Gelukkig ging niet alles even moeizaam voor Jesse. "De vragen over voortplanting vond ik wat beter te doen."

Tijd genoeg

Op het gebied van tijd zijn Zola, Ben en Jesse het unaniem eens: het examen binnen de tijd afkrijgen was goed haalbaar. Maar dan helpt het natuurlijk wel als je de tijd in de gaten kunt houden. Een luxe die Jesse bijna niet had. "Een minuut voor aanvang zag ik dat er geen klok in de zaal hing. Nadat ik dat aangaf hebben ze het gelukkig direct opgelost. Moet natuurlijk wel weten hoe laat het is."

Gepubliceerd op 9 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!