Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Stop met het aanpraten van onnodige examenstress!

Door Naomi

Beste docenten van Nederland,

Wanneer ik in havo-5 mijn eerste lesweek doorloop, hoor ik niks anders dan ‘over X weken zitten jullie al in de gymzaal.’ De stress bij mij en mijn klasgenoten stapelde zich hierdoor op. Mijn leraren bleven heel het jaar door aftellen. De eindexamens lijken hierdoor steeds groter en belangrijker te worden. Niemand die ons ook maar een beetje geruststelt. Beste docenten: stop met het aanpraten van onnodige examenstress!

Voorexamenjaar

Begin havo-4 loop ik mijn Nederlands les binnen en krijg ik te horen hoe belangrijk de aankomende toetsen zullen zijn voor het eindexamen. Het eindexamen? Dat zal toch pas eind havo-5 plaatsvinden?, denk ik dan. In de maanden die volgen, blijven de centrale examens een hot topic. Veel cijfers nemen we immers mee naar het volgende jaar.

Wat jullie als docenten niet vertellen, is dat de cijfers van het voorexamenjaar (of jaren) maar voor een klein deel meetellen. Ik zou het erg waarderen als dit ook kan worden vermeld, wanneer er een toets wordt afgenomen die meetelt voor het schoolexamen.

Aftellen

Wij leerlingen leven al onze hele middelbareschoolcarrière toe naar de eindexamens. We komen als brugpiepers naar school met het idee dat we over vier, vijf of zes jaar een aantal mega toetsen maken die beslissen of we ons diploma krijgen of niet.

Het is dan ook een beetje overbodig om in het examenjaar elke les af te tellen naar hét moment. Waar jullie denken ons te motiveren om iets te gaan doen, schieten de meeste van ons eigenlijk alleen maar in de stress. Dit is natuurlijk niet bevorderend voor onze leerprestaties.

Van een mug een olifant maken

Wat ik graag had willen horen vóór het maken van mijn examens, was dat zo’n examen eigenlijk ook gewoon maar een toets is. Weliswaar een extra lange toets, maar voor de rest niet heel anders dan de toetsen die we al gewend zijn.

Wat ik ook graag had geweten, is dat leerlingen gemiddeld hetzelfde of hoger scoren op hun centraal examen dan op hun schoolexamen. Ik dacht echt dat die examens enorm moeilijk zouden zijn en iedereen alleen maar vieren zou halen. Later kwam ik erachter dat op CE’s helemaal niet diep op de stof kan worden ingegaan, omdat er zoveel mogelijk moet worden getoetst. Al deze dingen zouden ons juist kunnen geruststellen. Zo zitten we een stuk relaxter in de gymzaal.

Ik heb inmiddels examen gedaan en vond het eigenlijk best wel meevallen. Ik hoop, lieve docenten, dat jullie ons de volgende keer, wanneer jullie het over de examens hebben, willen geruststellen in plaats van afschrikken. Dat zou een hoop stress schelen.

Met vriendelijke groet,

Naomi

Lees ook
Leerlingen motiveren kun je leren

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.