Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Stop met het aanpraten van onnodige examenstress!

Door Naomi

Beste docenten van Nederland,

Wanneer ik in havo-5 mijn eerste lesweek doorloop, hoor ik niks anders dan 'over X weken zitten jullie al in de gymzaal.' De stress bij mij en mijn klasgenoten stapelt zich hierdoor op. Mijn leraren blijven heel het jaar door aftellen. De eindexamens lijken hierdoor steeds groter en belangrijker te worden. Niemand die ons ook maar een beetje geruststelt. Beste docenten: stop met het aanpraten van onnodige examenstress!

Voorexamenjaar

Begin havo-4 loop ik mijn Nederlands les binnen en krijg ik te horen hoe belangrijk de aankomende toetsen zullen zijn voor het eindexamen. Het eindexamen? Dat zal toch pas eind havo-5 plaatsvinden?, denk ik dan. In de maanden die volgen, blijven de centrale examens een hot topic. Veel cijfers nemen we immers mee naar het volgende jaar.

Wat jullie als docenten niet vertellen, is dat de cijfers van het voorexamenjaar (of jaren) maar voor een klein deel meetellen. Ik zou het erg waarderen als dit ook kan worden vermeld, wanneer er een toets wordt afgenomen die meetelt voor het schoolexamen.

Aftellen

Wij leerlingen leven al onze hele middelbareschoolcarrière toe naar de eindexamens. We komen als brugpiepers naar school met het idee dat we over vier, vijf of zes jaar een aantal mega toetsen maken die beslissen of we ons diploma krijgen of niet.

Het is dan ook een beetje overbodig om in het examenjaar elke les af te tellen naar hét moment. Waar jullie denken ons te motiveren om iets te gaan doen, schieten de meesten van ons eigenlijk alleen maar in de stress. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor onze leerprestaties.

Van een mug een olifant maken

Wat ik graag had willen horen vóór het maken van mijn examens, was dat zo'n examen eigenlijk ook gewoon maar een toets is. Weliswaar een extra lange toets, maar voor de rest niet heel anders dan de toetsen die we al gewend zijn.

Wat ik ook graag had geweten, is dat leerlingen gemiddeld hetzelfde of hoger scoren op hun centraal examen dan op hun schoolexamen. Ik dacht echt dat die examens enorm moeilijk zouden zijn en iedereen alleen maar vieren zou halen. Later kwam ik erachter dat op CE's helemaal niet diep op de stof kan worden ingegaan, omdat er zoveel mogelijk moet worden getoetst. Al deze dingen zouden ons juist kunnen geruststellen. Zo zitten we een stuk relaxter in de gymzaal.

Ik heb inmiddels examen gedaan en vond het eigenlijk best wel meevallen. Ik hoop, lieve docenten, dat jullie ons de volgende keer, wanneer jullie het over de examens hebben, willen geruststellen in plaats van afschrikken. Dat zou een hoop stress schelen.

Met vriendelijke groet,

Naomi

Dit blog werd oorspronkelijk gepubliceerd in mei 2022

Gepubliceerd op 28 april 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}