Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

"Sorry 6-vwo'er, je school moet sluiten"

Door Fatma

Vorig jaar zomer kreeg Kunstbende-deelnemer Fatma (17) te horen dat haar school moest sluiten. De onderwijsinspectie vond het Islamitisch College Amsterdam zeer zwak, dus de leerlingen moesten ergens anders heen.

Maar Fatma zou net naar haar examenjaar gaan.. Een verslag.

Als de kogel door de kerk is, schrik ik. De school waar ik al vijf jaar op zit, gaat gewoon sluiten en ik mag lekker in het begin van mijn examenjaar een nieuwe school gaan zoeken.

De voornaamste redenen blijken te weinig leerlingen en slechte onderwijskwaliteit te zijn. Te weinig leerlingen? Hoe zou dat toch komen? Waarom zouden ouders hun kinderen nog naar een school sturen die elke week negatief in het nieuws komt?

Dan het tweede punt: de kwaliteit van het onderwijs is niet goed genoeg. Oké, onderwijskwaliteit is natuurlijk superbelangrijk om leerlingen naar een diploma te helpen. Maar is het switchen van school dan in alle gevallen de beste oplossing?

Het oude logo, van toen Fatma's school nog bestond.

Cijfers verloren

Ik voel me door deze maatregel flink benadeeld. Nota bene in mijn examenjaar moet ik wennen aan een nieuwe sfeer, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten, nieuwe lesmethodes... En als klap op de vuurpijl moet ik gaan werken met een nieuw PTA waarin de helft van mijn schoolexamencijfers verloren is gegaan. "Dat had het ICA maar beter moeten regelen," hoor ik van de leiding van mijn nieuwe school.

Ik wil boos worden, maar besluit toch maar mijn mond te houden. Op een nieuwe school waar niemand je kent, kan zo'n woede-uitbarsting zomaar verkeerd begrepen worden. Maar hoezo had het ICA het beter moeten regelen? Wat kan ík er nu aan doen? Waarom ben ik de dupe van afspraken die niet nagekomen worden? Waarom moet ik me een paar maanden voor het examen druk maken om schoolexamencijfers waar niks van klopt?

Geen zomervakantie

In de zomervakantie krijg ik een stapel boeken in mijn handen gedrukt. Om ervoor te zorgen dat ik mee kan doen op het Comenius Lyceum moet ik in mijn zomervakantie wiskundeopgaven maken, nieuwe aardrijkskundeboeken bestuderen en PowerPoints van economie bekijken, terwijl al mijn leeftijdsgenoten op het strand liggen. Terwijl ik alles resoluut aan de kant schuif, vraag ik me af of leraren nou écht denken dat je de twee laatste jaren van het vwo kunt overleven zonder zomervakantie.

Als ik in september begin in 6-vwo op het Comenius, blijkt álles anders dan ik gewend was. Dat kost me niet alleen veel tijd en moeite, maar levert me ook veel stress op. Na een moeilijke start gaat het redelijk. Mijn schoolexamenresultaten verschillen niet eens zo bijster veel van de cijfers die ik vorig jaar op het ICA haalde - en dat zónder mijn hele zomervakantie te hebben opgeofferd of mijn teenslippers te hebben geruild voor wiskunde-uitwerkingen. Maar net wanneer ik er lekker inzit, kloppen de eindexamens op de deur. Wederom spannend.

Fatma.Aan hun lot over

Dat het ICA dicht moest, vind ik een allesbehalve evenwichtig en verantwoordelijk besluit. Er is niet aan de consequenties gedacht. Je wilt de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, maar laat tegelijkertijd 297 leerlingen aan hun lot over? Er waren tig onderzoeken naar de onderwijskwaliteit, maar hoeveel research is er nou gedaan naar de consequenties van deze maatregel? Hoeveel evaluaties zijn er geweest om te checken hoe het nu met de leerlingen gaat? 

Ik heb het dit jaar moeilijker gehad dan wanneer ik mijn schoolcarrière op het ICA af had kunnen maken. Of me eind juni een diploma-uitreiking gegund is? Ik heb geen idee. Wél baal ik dat, als het zover is, het me niet gegund is om al mijn docenten te bedanken die een bijdrage hebben geleverd aan de vorming van de persoon die ik nu ben. Want ook dát leer je op een school, ongeacht het label 'zwak'.

Gepubliceerd op 14 juni 2012


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Tsja als de school slecht is, moet de school sluiten. Ongeacht religieus of niet. Met andere woorden: volkomen terecht.

10 jaar geleden

I.

I.Islamitisch of niet... Je moet (vooral in het eindexmenjaar) je leerlingen goed begeleiden met de overstap naar een andere school.

10 jaar geleden

L.

L.

Als een school echt heel zwak is, moet deze sluiten. Dat is enigszins logisch. Dat het nu om een Islamitische school gaat, maakt niet uit. Ik begrijp alleen niet dat deze leerling moeilijk doet over de overgang. Ik begrijp dat het lastig is om in je examenjaar te wennen, maar als ze het toentertijd niet gedaan hadden, was het wel het volgende leerjaar die er last van had. Ze moeten toch ergens de knoop doorhakken?!! En sowieso: aan een diploma van een school die continue negatief in het nieuws is, heb je toch niks (kijk maar naar InHolland enzo). Wees blij dat je nu een diploma kan krijgen op een goede school!

10 jaar geleden

R.

R.

Een slechte school moet je sluiten, maar jongens hierboven, dat betekent niet dat je de leerlingen uit het oog moet verliezen. Het gaat uiteindelijk om hen.
Goed artikel!

10 jaar geleden

S.

S.

Het is knap vervelend dat je zo'n overstap maakt en dan tussen wal en schip dreigt te belanden. Maar dat de administratie niet op orde is: het lijkt me dat dat komt omdat het een zwakke school was. Kan je dat niet vooral het ICA aanrekenen? Is het uiteindelijk goed gekomen?
En: ben je geslaagd?

10 jaar geleden

C.

C.

De mensen die reageren betreffende het sluiten van moskeeën zijn allereerst asociaal bezig en begrijpen ten tweede het artikel niet. Het artikel gaat niet over de sluiting in het algemeen, maar over HOE de sluiting is verlopen, en dat de leerlingen de dupe zijn geworden van iets waar zij niets aan konden doen. Het feit dat het om een school met een religieuze achtergrond gaat, is irrelevant.
Goed artikel, en respect voor de schrijfster die goed is omgegaan met een zeer lastige gebeurtenis.

10 jaar geleden

S.

S.

mee eens. Een flauwe en anonieme reactie. Daarom heb ik de reactie verwijderd. Debat is leuk, beledigen wordt hier niet geaccepteerd.

10 jaar geleden

S.

S.

Ook niet onderbouwde statements helpen niemand verder. Delete.

10 jaar geleden

B.

B.

Echt jmmr dat je school dicht gaat. echt dom dat die degene die het sluit niet aan de leerlingen dacht en nu zit jij lekker in de vakantie op school echt dom hoor van diegene die je dit aandoen

P.s
islamitische scholen zijn niet slecht !

10 jaar geleden

H.

H.

Super lullig, mja als de school echt zo slecht is... gewoon sluiten

10 jaar geleden

J.

J.

Ook ik ben van mening dat een slechte school moet worden gesloten, maar ik denk dat je op deze manier je doel voorbij schiet. Zo zijn namelijk de leerlingen de dupe, terwijl het uiteindelijk toch om hen gaat.
Goed artikel trouwens!

10 jaar geleden

K.

K.

Ha Johan Derksen, jij ook hier? Over het doel voorbij schieten gesproken...

10 jaar geleden

K.

K.

FATMA IS GESLAAGD! Ondanks alles. Gefeliciteerd Fatma!

10 jaar geleden

I.

I.Gefeliciteerd Fatma!!! ;)

10 jaar geleden

A.

A.

De Mensen die zeggen islamitische scholen zijn niet slecht bla bla.
Als de inspectie dat constateert dan is dat zo.
wat een gezeik zeg (te) slechte scholen moeten sluiten.

10 jaar geleden

B.

B.


Pardon? Dit gaat over een enkele school, niet over "islamitische scholen". Religie heeft verder ook helemaal niets te maken met de kwaliteit van een school.

10 jaar geleden

S.

S.

En aansluitend: alléén in het Nederlands s.v.p. dat is de voertaal, zodat het gesprek voor iedereen toegankelijk blijft. Dank.

10 jaar geleden

I.

I.

Goed dat die school sluit! Een schande dat wij in Nederland Islamistische scholen hebben!

10 jaar geleden

K.

K.

kun je uitleggen wáárom je het een schande vindt dat er Islamitische scholen zijn in Nederland? Discussie is goed, maar zonder onderbouwing komen we niet echt verder.

10 jaar geleden

B.

B.


De Nederlandse samenleving is een pluriforme samenleving. Aanpassen of opkrassen. Ik ga niet eens de moeite nemen om inhoudelijk in te gaan op jouw reactie.

10 jaar geleden

R.

R.

Wow onze school werd dit jaar bestempeld als ZEER zwak en hij word niet gesloten. Het is een rijke ' witte ' school. Je kunt trouwens met één hand tellen hoeveel buitenlanders erop zitten. Wat wel grappig was , is dat het gemiddelde cijfer van havo 4 op een spellingstoets rond de 4 ligt. Kortom onzin dat je school gesloten werd !

10 jaar geleden

N.

N.

Dit was erg zuur voor Fatma, uiteraard. Gelukkig is ze geslaagd.

9 jaar geleden

H.

H.

Ehm... reken het vooral het ICA (het Islamitisch College Amsterdam) aan dat jij dit probleem kreeg. Het ICA had tot taak om onderwijs van voldoende kwaliteit te leveren, en kreeg daarvoor elk jaar een enorme sloot belastinggeld (7000 euro per leerling, dat is 7 miljoen voor 1000 leerlingen). Anders dan verreweg de meeste andere scholen deed het ICA dat niet. Het ICA gaf jou geen goed onderwijs, hoe aardig de leraren verder ook waren. De resultaten waren extreem slecht, en er waren problemen met het bestuur en de financiën. Het ICA heeft vele jaren de tijd gekregen die problemen op te lossen, maar ze deden het niet.

Het is normaal dat zo'n slecht bestuur na verloop van tijd en talloze 'kansen' de wacht wordt aangezegd en uiteindelijk - als de zaak niet meer te redden is - moet sluiten.

Dat is natuurlijk ontzettend vervelend voor de leerlingen - maar tegelijk is het ook een redding van diezelfde leerlingen, die geen slecht onderwijs maar goed onderwijs verdienen. Bij een bestuur dat zijn taken normaal nakomt.

Ik lees dat je vooral klaagt over de partij die de school gesloten heeft, en over de nieuwe school die jou opving. Over het ICA hoor ik van jou geen klacht. Terwijl je daartoe alle reden hebt. Want juist het ICA heeft jou, en al die andere leerlingen, langdurig & pijnlijk in de steek gelaten.

6 jaar geleden