Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

School deelt kauwgom uit op examens

Het Almere College in Kampen deelt vooraf elk examen kauwgom uit aan de kandidaten. Voor de rest van de school is het goedje juist streng verboden.

Rector Frank Merten voerde de regel in nadat twee leerlingen aantoonden dat kauwgom goed is voor de schoolprestaties.

Vorig jaar beschreven vwo'ers Joline Wierda en Lionne Grootjen in hun afsluitende profielwerkstuk (pws) het positieve effect van kauwgom kauwen op de concentratie. Om hun conclusies wetenschappelijk te onderbouwen, werd een hoogleraar ingeschakeld en speeksel afgenomen bij testende leerlingen.

Experiment

Nadat de meisjes de Jan Kommandeurprijs van de Rijksuniversiteit Groningen wonnen met hun profielwerkstuk, besloot de school bij wijze van experiment kauwgom uit te gaan delen bij de eindexamens van 2012. "We willen dat leerlingen zo goed mogelijk presteren, dus delen we kauwgom uit", verklaarde Mertens toen. 

De proef beviel zo goed, dat de schoolleiding heeft besloten kauwgom definitief toe te staan op eindexamens en bij gewone toetsen. Op examens wordt het zelfs aangeboden door de school. De kandidaten kunnen bij binnenkomst van de examenzaal kauwgom van een schaal pakken. Tijdens reguliere toetsen moeten leerlingen zelf kauwgom meenemen.

Weinig gebruikt

Opvallend genoeg maken leerlingen amper gebruik van het goedje. Huismeester Faken: "Er is eigenlijk heel weinig vraag naar. Niet veel leerlingen eten kauwgom tijdens het examen." Naast kauwgom biedt de school de examenkandidaten ranja, thee en koffie aan.

Klachten over luidruchtig smakkende medeleerlingen heeft de school nog niet ontvangen. "Dat komt onder meer doordat er niet volop gebruik van wordt gemaakt. En de leerlingen die de kauwgom wel kauwen, doen dat blijkbaar heel netjes. Ook van kauwgom onder de tafelbladen hebben we geen last."

In de gewone lessen blijft kauwgom strikt verboden. "Het is voor docenten niet echt lekker om voor een klas vol malende kaken te staan", aldus rector Merten.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 17 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.