Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

9 mei 2019

Pittige vragen over primaire teksten bij havo filosofie

Door Roos

Vanochtend maakten 1.494 scholieren het examen filosofie. Na een kort moment van bezinning, besluit docent Ben Bornebroek dat het examen redelijk was. "Er zaten een aantal moeilijke vragen in, maar over het geheel genomen was het goed te doen."

Bij Laura Hoog (22) ging het helaas niet zo heel goed, zij deed examen op de vavo. "Ik had een soort black-out tijdens het examen. Filosofie is ook niet mijn beste vak."  Ze verwachtte wel dat het examen een stuk moeilijker zou zijn. "Ik dacht dat ik minder dingen zou weten, maar dat viel gelukkig mee. Het examen was beter te doen dan die van vorig jaar." 

Thymen doet staatsexamens, omdat hij thuisonderwijs heeft gevolgd. "Voor mijn gevoel ging het wel goed, alleen de laatste drie vragen wist ik niet." Hij vond dat het examen goed paste bij wat hij had moeten leren. "De teksten waren ook leuk, ze gingen bijvoorbeeld over social media." Dit paste bij het thema van dit jaar: persoonlijke identiteit.

Valkuilen

Ook Bornebroek was enthousiast over de teksten. "Er was bijvoorbeeld een opgave over alter ego's, waarin Lady Gaga en Superman als voorbeeld werden gebruikt. Dat spreekt wel tot de verbeelding." De lastige vragen zijn vaak de vragen over de primaire teksten, dat zijn de letterlijke teksten van de filosofen zelf. De vraag over de primaire tekst van Charles Taylor over Rousseau en Herder vond hij ook lastig. "Herder wordt slechts in een bijzinnetje genoemd in de eindtermen. Ik kan me voorstellen dat scholieren hier overheen hebben gelezen", aldus Bornebroek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#teameindexamen 🤣🤣🤣 #filosofie

A post shared by EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) on

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn een aantal klachten binnen, niet noemenswaardig veel. "Er zijn wel wat klachten over vraag 11, we gaan uitzoeken wat er bij deze vraag aan de hand is", aldus klachtenlijncoördinator Bibi Reiniers. 

Gepubliceerd op 9 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?