Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Pandapoep brengt havisten van de wijs tijdens examen Engels

Bijna alle havo-kandidaten hebben zich vanmiddag gebogen over het examen Engels. Maar liefst 61.822 havisten verzamelden zich weer in gymzalen over het hele land om te zwoegen op teksten over onder andere influencers, filmacteurs en, jawel, pandapoep. "Die tekst vond ik echt supervreemd", vertelt Devona Siebeling (18).

Jeroen van Nunen vond het een redelijk examen. "Het was niet per se makkelijk of moeilijk, gewoon prima te doen." Vooral de vragen waarbij woorden ingevuld moesten worden in de tekst vond hij lastig. "Een tekst ging over het gedrag van katten. Die vond ik wel moeilijk. Voor mijn gevoel hing het af van je interpretatie van de tekst wat je op de open plekken moest invullen."

Pandapoep

De tekst die alle kandidaten nog glashelder in het geheugen staat, is die over pandapoep. Sanne van Berkel (17): "Dat was de enige tekst die ik moeilijk vond. Ik denk dat het voor mensen die biologie of scheikunde hebben gehad makkelijker was. Het ging namelijk over het dieet van panda's en over allerlei stoffen. Daar had ik echt moeite mee." Jeroen sluit zich hierbij aan. "Ik heb scheikunde gehad en er zaten veel begrippen in die we daar besproken hebben. Ik begreep de tekst daardoor veel beter dan vrienden die geen scheikunde hebben gehad." Jeroen overweegt een klacht in te dienen hierover. "Om het voor mijn vrienden op te nemen."

Devona Siebeling (18) is het hiermee eens. "Ik vond de tekst echt nergens op slaan. Reuzenpanda's werden geassocieerd met biodiesel en de aanmaak van nieuwe stoffen. Ik denk dat mensen met scheikunde het wel beter begrepen." Marijn Buijse (17) denkt er anders over. "Ik heb biologie en scheikunde, maar ik heb er geen dingen in gelezen die in mijn voordeel hadden kunnen werken. Ik vond het wel een prima tekst."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HAVO #teameindexamen #cringe

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Hilton Hotel

Devona geeft aan dat ze normaal gesproken best goed is in Engels, maar dat ze dit examen best moeilijk vond. "Ik dacht dat het wel ging lukken, maar ik vind het nu heel moeilijk inschatten." De laatste vragen over het Hilton Hotel vond de havist lastig. "We moesten uit de tekst halen wat de voorwaarden waren om eerder in te mogen checken. Na heel lang zoeken dacht ik het gevonden te hebben, maar nu hoor ik van veel klasgenoten dat ze andere antwoorden hebben." Ook Jeroen vond dat er een instinker zat in een vraag over deze tekst. "De vraag was of de prijs van de hotelkamer nog kon veranderen na de reservering. Ik had eerst iets opgeschreven, maar later zag ik pas dat er in het klein onderaan de tekst stond dat het bedrag van de belasting nog kon veranderen. Dat was denk ik het goede antwoord."

Docent Ad van Dijk beaamt dat veel leerlingen dit een moeilijke tekst vonden. "Meestal is de laatste tekst een makkelijke waar je nog wat puntjes kunt scoren, maar dit keer viel dat tegen." De docent vond het geen makkelijk examen. "Ik vond het examen over het algemeen moeilijker dan voorgaande jaren. Er zaten veel vwo-achtige vragen in en er kwamen ook veel moeilijke woorden in voor. Bij vraag 4 kon je kiezen uit de antwoorden: 'commendable but flawed' en 'controversial but courageous'. Dat zijn moeilijke woorden, zeker voor havo-leerlingen."

Woordenboek

Louk van Loon (16) vond inderdaad dat er veel moeilijke woorden in het examen stonden. "Ik moest veel opzoeken in mijn woordenboek. Ik heb bijvoorbeeld 'scornful' opgezocht. Dat betekent 'minachtend', maar toen ik dat opzocht in mijn Nederlandse woordenboek, werd ik ook niet veel wijzer." Ook Sanne was blij dat ze haar woordenboek had meegenomen. "Ik heb bijvoorbeeld het woord 'infidelity' opgezocht bij een vraag waarbij je het ontbrekende woord in moest vullen." Ze moest veel vaker haar woordenboek erbij pakken dan bij oefenexamens. "Niet normaal. Ik heb veel examens gemaakt waarbij ik maar een of twee keer mijn woordenboek nodig had. Bij dit examen heb ik hem wel vijftig keer erbij gepakt." 

Klachten

Anderhalf uur na afloop van het examen zijn er meer dan 3300 klachten binnengekomen over Engels bij het LAKS. Uit onze poll blijkt dat veel mensen, maar liefst 66 procent, het 'echt moeilijk' vonden. 

 

 

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.