Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Onderwerp 'zwaartepunt' pittige nieuwkomer in vwo-examen wiskunde B

Door Oscar

Ruim 21.000 vwo-scholieren bikkelden vandaag drie uur lang op Wiskunde B. Afgezien van ‘een gekunstelde vraag 11’ spreekt docent Karin den Heijer van het Erasmiaans Gymnasium van een prima examen. De examencorrespondenten waren ietwat verdeeld.

Melati Veerman (18) weet bijvoorbeeld absoluut niet wat ze van het examen moet denken: "Kan zijn dat ik de enige ben hoor, maar sommige vragen gingen goed, anderen dramatisch." 

Zwaartepunt

Saskia Smink (18) was tevreden met het examenen: "Het ging wel goed. Iedereen zei dat het heel makkelijk was, ik weet niet of dat een goed teken is voor mij; daar ben ik het namelijk niet mee eens." Ze vervolgt: "Vraag twee was echt moeilijk, dat vonden mijn klasgenoten ook. Maar daar tegenover stonden een paar meetkundeopdrachten die echt heel makkelijk waren. Bij de vragen over het zwaartepunt moest ik wel even twee keer kijken. Dat stond achterin mijn lesboek en daarom had ik het niet herhaald. Volgens mij is het ook een nieuw onderdeel van de examenstof."

Den Heijer snapt de opmerking van Saskia en stelt dat de vraag over het zwaartepunt creatief vermogen van de leerlingen vroeg. "Dit was wel behandeld, maar niet met een cirkel erbij. Echt zo’n vraag die we voorgaande jaren veel meer hadden. Wat dat betreft vind ik dit examen een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. De rekenmachine had een kleine rol en de opgaven waren niet erg talig."

"De vragen over dat zwaartepunt kwamen voor mij als een complete verrassing. Ik kan me echt niet herinneren dat dit aan bod is gekomen", biecht Melati op. "Ik ga zeker niet nakijken, maar hoop op een cijfer tussen de 5,5 en 6."

Docente Den Heijer heeft wel echt zin om dit examen na te gaan kijken. "De afgelopen jaren was het mode om te laten zien hoe je wiskunde in het echte leven kunt gebruiken, maar dat vind ik zo’n flauwekul. Hier werd gewoon wiskunde getoetst", aldus Den Heijer. 

Stroomuitval

Vanuit Friesland belde Nienke Lijten (18) van het CSG Bogerman een bijzonder vooral door, haar school zat namelijk even zonder stroom. "Tijdens het examen begonnen de lampen opeens te knipperen. Ik dacht er niet te veel van, zo van: iemand zal wel kijken wat het fijnste is. Maar na de zit stond er een journalist van de regionale krant voor de deur, of hij ons mocht interviewen. Toen bleek dus dat de stroom was uitgevallen. Voor mij geen probleem, maar voor de vmbo’ers die een computerexamen maakten natuurlijk wel."

Lizelot van den Berg, examenklachtenlijncoördinator van het LAKS, spreekt van ‘opvallend veel specifieke klachten’. "Vooral de vragen 10, 11 en 12 riepen vraagtekens op bij kandidaten."

[survey:1234]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 14 mei 2018


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}