Eindexamens 2022

Volg ons ook op YouTube of Tiktok. (Bijna) klaar met je examens? Vul ons tevredenheidsonderzoek in 🙏

Onderwerp 'zwaartepunt' pittige nieuwkomer in vwo-examen wiskunde B

Door Oscar

Ruim 21.000 vwo-scholieren bikkelden vandaag drie uur lang op Wiskunde B. Afgezien van ‘een gekunstelde vraag 11’ spreekt docent Karin den Heijer van het Erasmiaans Gymnasium van een prima examen. De examencorrespondenten waren ietwat verdeeld.

Melati Veerman (18) weet bijvoorbeeld absoluut niet wat ze van het examen moet denken: "Kan zijn dat ik de enige ben hoor, maar sommige vragen gingen goed, anderen dramatisch." 

Zwaartepunt

Saskia Smink (18) was tevreden met het examenen: "Het ging wel goed. Iedereen zei dat het heel makkelijk was, ik weet niet of dat een goed teken is voor mij; daar ben ik het namelijk niet mee eens." Ze vervolgt: "Vraag twee was echt moeilijk, dat vonden mijn klasgenoten ook. Maar daar tegenover stonden een paar meetkundeopdrachten die echt heel makkelijk waren. Bij de vragen over het zwaartepunt moest ik wel even twee keer kijken. Dat stond achterin mijn lesboek en daarom had ik het niet herhaald. Volgens mij is het ook een nieuw onderdeel van de examenstof."

Den Heijer snapt de opmerking van Saskia en stelt dat de vraag over het zwaartepunt creatief vermogen van de leerlingen vroeg. "Dit was wel behandeld, maar niet met een cirkel erbij. Echt zo’n vraag die we voorgaande jaren veel meer hadden. Wat dat betreft vind ik dit examen een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. De rekenmachine had een kleine rol en de opgaven waren niet erg talig."

"De vragen over dat zwaartepunt kwamen voor mij als een complete verrassing. Ik kan me echt niet herinneren dat dit aan bod is gekomen", biecht Melati op. "Ik ga zeker niet nakijken, maar hoop op een cijfer tussen de 5,5 en 6."

Docente Den Heijer heeft wel echt zin om dit examen na te gaan kijken. "De afgelopen jaren was het mode om te laten zien hoe je wiskunde in het echte leven kunt gebruiken, maar dat vind ik zo’n flauwekul. Hier werd gewoon wiskunde getoetst", aldus Den Heijer. 

Stroomuitval

Vanuit Friesland belde Nienke Lijten (18) van het CSG Bogerman een bijzonder vooral door, haar school zat namelijk even zonder stroom. "Tijdens het examen begonnen de lampen opeens te knipperen. Ik dacht er niet te veel van, zo van: iemand zal wel kijken wat het fijnste is. Maar na de zit stond er een journalist van de regionale krant voor de deur, of hij ons mocht interviewen. Toen bleek dus dat de stroom was uitgevallen. Voor mij geen probleem, maar voor de vmbo’ers die een computerexamen maakten natuurlijk wel."

Lizelot van den Berg, examenklachtenlijncoördinator van het LAKS, spreekt van ‘opvallend veel specifieke klachten’. "Vooral de vragen 10, 11 en 12 riepen vraagtekens op bij kandidaten."

[survey:1234]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 14 mei 2018


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.