Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Nu al examenstress

Door Lisa

Nonchalant zit ik op mijn stoel in lokaal 021. De eerste les van het jaar. De docent springt op van zijn bureaustoel. "Dames en heren, jullie zitten nu in 6 vwo. Een belangrijk jaar…" Mijn klasgenoten zuchten hoorbaar. De examenstress is begonnen.

Het Centraal Schriftelijk ligt nog mijlenver voor ons uit, maar het gekriebel speelt nu al. Maar is dat wel nodig?

Stressende docenten

Allereerst: ook leraren lopen al te stressen over het examen. “Een docent probeert zijn leerlingen zo goed mogelijk af te leveren voor het examen. De examenresultaten zijn eigenlijk een soort toetsing voor de docent,” vertelt Jos Gulpen, docent Duits. Zakt de klas, dan zakt de leraar dus eigenlijk ook. 

Er zijn dus niet alleen nerveuze leerlingen die in mei trillend een meerkeuzevraag proberen te beantwoorden, maar ook docenten die nachtenlang ijsberen door de slaapkamer. “Vorig jaar stond er in Trouw dat 80% van de docenten extreme stressklachten hadden zodra de examens in zicht kwamen.”  En bij sommige docenten begint die stress dus nu al. 

Zuchtende scholieren

Volgens mijn examengenoot Joost (17) maken de leraren zich een stuk drukker dan de leerlingen. “Het is goed dat leraren over de examens willen praten omdat een schooljaar snel voorbij is, maar toch krijg je een ‘het zal wel’-gevoel wanneer ze er elke les over beginnen,” is zijn theorie. “Scholieren zijn vaak meer van het last minute-leren. En dat zal ondanks hun vele opmerkingen wel zo blijven.”

“En dan hebben we ook nog die nieuwe examenregel, waardoor je minimaal een 5,5 gemiddeld moet halen voor je Centraal Schriftelijk. Hierdoor worden de examens juist nog meer een momentopname, waarbij je moet presteren en lijkt het alsof dat het enige is wat telt.”

Draaglijker schooljaar

Ondanks hun gestress vanaf dag één doen veel docenten wel hun best om het examenjaar enigszins draaglijk te maken. “Leraren kunnen zo'n stressvol jaar een positievere draai geven door meer plezier in het lesprogramma in te bouwen. Bij de talen kunnen ze dat bijvoorbeeld doen door veel variatie in de les te brengen. Zo word je als scholier sterker in een taal en zul je ook veel positiever tegen het eindexamen aankijken," vertelt docent Jos. Want ook al moet je bijvoorbeeld alleen maar lezen op het eindexamen Frans, dat betekent niet dat je zin hebt in een jaar lang tekstverklaren.

Heel leuk bedacht van die docenten, maar plezier is helaas niet het belangrijkste in het eindexamenjaar. Zeker niet sinds dit jaar een nieuwe stressfactor door onderwijsminister Van Bijsterveldt is ingevoegd aan de examenregels: voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde mag je maar één 5 halen. Compenseren met een supergoed cijfer voor gym is er dus niet meer bij. Je zult het hele jaar moeten bikkelen én tijdens je eindexamens moeten knallen om het heilige papiertje te behalen. Wat dat betreft hebben wij dus meer recht om nu al te freaken dan de examengeneraties vóór ons.

Het valt wel mee

Maar gegrond of niet: je hoeft niet vanaf dag één de nagels van je vingers te bijten of jezelf nu al op te sluiten in je kamer met je schoolboeken vanwege de examenstress. "Het aantal zakkende leerlingen zal dit jaar namelijk weer meevallen. Vorig jaar, toen de 5,5 gemiddeld-regel ineens werd ingevoerd, begonnen veel scholen en scholieren ineens te steigeren. Achteraf viel het echter reuze mee," vertelt Joost. En inderdaad, het examengemiddelde lag afgelopen jaar niet veel lager dan voorheen. Kortom: ontspan nog maar even. Nu kan het nog.

Gepubliceerd op 17 september 2012


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Leuk geschreven Lisa, gelukkig ben ik van de echte examenstress af hihi!

9 jaar geleden

R.

R.

Prima geschreven. Heel goed dat je bronnenngebruikt van twee kanten: een medeleerling en een docent ! Met veel inleving geschreven. Het komt "deskundig" over. Mooi zo !

9 jaar geleden

M.

M.

groooooooooooooooooooot gelijk

9 jaar geleden

H.

H.

Leuk artikel.
Ik zou toch maar op tijd beginnen om je te wapenen tegen de stress ;-)
Hoe?
Door het aanleren van een paar technieken, o.a. het "nieuwe ademhalen" zoals Omroep Brabant dat onlangs omschreef in de nieuwsuitzending over stress bij leerkrachten http://www.youtube.com/watch?v=FBJ-rcRq8ns

Een tip?
1.Ga rustig op een stoel zitten
2.Ontspan je spieren
3.Adem op je gemakje 5 tellen in en 8 tellen uit
4.Voel dat je borst en buik een beetje uitzetten bij het inademen
5.En weer inzakken bij het uitademen.
6.(Extra:)Teken op een stukje papier een golf omhoog tijdens het inademen en laat de golf dalen tijden het uitademen
Probeer dit een tijdje vol te houden ( 10 min?)

Na een paar weken oefenen zul je het merken: je wordt wat rustiger, kan wat meer afstand nemen en je maakt je minder snel druk.

Hulp nodig? Kijk op mijn site ontspanningstraining.nl en of laat je school mij inschakelen.

9 jaar geleden

M.

M.

examen komt eraan ik haal slechte resultaten toch heb ik hard mijn best gedaan hoe zal het examem dan zijn gelieve zo snel mogelijk te antwoorden ik ben helemaal verdwaalt en ik weet niet meer wat te doen

9 jaar geleden