Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Niet klaar voor mijn eindexamenjaar

Door Amber

Na vijf jaar bloed, zweet en tranen is het dan zover: ik ga naar mijn eindexamenjaar. Leuk bedacht dat ik hier na zes jaar wel klaar voor ben, maar dat is nog helemaal niet het geval. Hoewel mijn schooljaar nog niet begonnen is voel ik nu al stress en enorme druk om te presteren. Ik kan niet wachten. 

'Alleen maar herhalen'
Hoewel ik maar al te vaak het sprookje heb gehoord dat de zesde bijna alleen maar herhalen is, stelt me dat niet gerust. Ik geloof die mensen die dat beweren simpelweg niet. En ook al klopt het dat dit schooljaar alleen maar herhalen wordt, dan nog vraag ik me af hoeveel er is blijven hangen van het vorige jaar. Begrijp me niet verkeerd: ik heb mijn jaar gewoon gehaald, maar of ik al die kennis onthouden heb... Ik kan toch nooit al die inhoud van al die dikke schoolboeken in mijn hersenen op hebben geslagen?

Extra druk                                                       

En dan komen daar nog al die extra's bij. In de vorige schooljaren hoefde ik me alleen zorgen te maken over mijn cijfers, maar in de zesde komt daar nog een schepje bovenop. Natuurlijk heb je het gebruikelijke schoolwerk, maar vergeet je profielwerkstuk niet, 'normale' toetsweken en ook nog de examens die steeds dichter bijkomen.

Naast de struggles om mijn examenjaar te overleven is er nog een grote factor die zorgt voor extra stress: de toekomst. Opeens moet ik ook weten wat ik wil doen na de middelbare school. En halverwege het schooljaar moet je eigenlijk ook al ingeschreven staan in de plaats van je keuze. Maar wat nou als je dat allemaal nog niet zeker weet?

Comfortzone
Wat ik in ieder geval wel zeker weet is dat ik de middelbare school ga missen: ik heb het wereldje inmiddels door en zit lekker in mijn comfortzone. Ik weet wat ik elke les kan verwachten, ken iedereen en weet wat ik wel en niet kan flikken bij elke leraar. Na zes jaar word ik gewoon weggestuurd om 'de wereld te ontdekken'. Wat mij betreft veel te snel. Daarom wil ik proberen om nog van dit laatste jaar op school te genieten, ondanks het feit dat dat héél lastig is met al die bergen schoolwerk. Kunnen we niet gewoon nog even rustig aan een jaartje chillen met z'n allen, zoals in de brugklas? Alsjeblieft? 

Gepubliceerd op 6 september 2016


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!