Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Natuurkunde en tranen op het examen economie

Door Pleun

Het economie-examen van de vmbo'ers was voor de meeste leerlingen een gigantisch drama. "Het was een vreselijk examen, echt niet te doen", vertelt Niek Peters (16). En hij is lang niet de enige...

Toen ik eenmaal begon, ging het super slecht. 

Niek had goed geleerd. "Maar toen ik eenmaal begon, ging het super slecht. Ik kwam er gewoon niet doorheen. Het waren veel onduidelijke opdrachten." Die onduidelijkheid ontstond onder meer door de formulering van sommige vragen. "Het was heel moeilijk geformuleerd en er zaten economische termen in die ik nog nooit had geleerd", vertel Sam Schaalje (16) teleurgesteld.

Zelfs docent vond toets best wel kut

Economie docent Katerbarg kan zich heel goed voorstellen dat de termen verwarrend waren. "Bij vraag 1 hoorde een informatiebron waar het woord 'wattpiek' in stond. Ik wist zelf niet eens wat dat was." Katerbarg is niet te spreken over het examen. "Ik vond 'm best wel kut. Het slechtste vond ik de opbouw. De eerste zeven vragen gingen over zonnepanelen en daarin zaten de moeilijkste vragen van het examen."

Paniekaanvallen

Veel leerlingen liepen bij die vragen ook vast op het woord 'salderingsregeling'. "Ik had daar echt nog nooit van gehoord", zegt Cheyenne van Gorp (15). "Zo'n term staan veel te ver van hun bedshow af", zegt Katerbarg. "De term wordt dan in twee zinnen uitgelegd en de vraagstelling is dan ook nog eens moeilijk." Katerbarg zag hoe zijn beste leerlingen aan het begin al in de stress schoten. "Een leerling is huilend de gymzaal uitgebracht door een paniekaanval. Zij stond gemiddeld een acht." 

Ik zit toch niet bij natuurkunde?

Alsof dat niet genoeg was, bracht vraag 4 ook nog eens een hoop verwarring. "Ik heb die vraag en bron wel twintig keer doorgelezen. Ik dacht echt: ik zit toch niet bij natuurkunde? Het was erg verwarrend", vertelt Naomi van de Beek (16). Dat vond Katerbarg de domste vraag: "Het was gewoon een natuurkundevraag. Het valt wel te verdedigen, want het was een rekenvraag, maar zo'n soort rekenvraag... 100% natuurkunde." En na zo'n begin raakten veel leerlingen in paniek. 

@maudoverink Ja uhh… #examen #vmbo #economie #kut #zakken @Meike &lt3 ♬ origineel geluid - NL_memepage

Veel klachten bij LAKS

Ook liepen er veel leerlingen vast bij de vragen over de boeren in India. "De bronnen waren echt dramatisch. Soms zag je een bron en dacht je: hoort dit wel bij deze opdracht? Ik heb een enorme black-out gehad", vertelt Naomi. Gelukkig kan ze het vak altijd nog wegstrepen of herkansen. Verder kwamen er weinig rekenvragen voor en was de rest van het examen gemiddeld tot pittig volgens Katerbarg. De leerlingen hopen op dus heel erg op een voldoende en vooral op een hoge N-term. 

Bij het LAKS wordt in ieder geval al flink geklaagd. Maarten de Vries van het LAKS laat weten dat er al 4300 klachten binnen zijn gekomen. "Dat is best wel veel. Mensen vonden 'm vooral te moeilijk", aldus Maarten. 

@echteensukkel dit examen gaat me zo hard pakken 👎👎 #examen #fyp #examenjaar #vmbo #economie #examen2022 ♬ original sound - JoJo

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.