Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Moeilijk einde bij vmbo-examen economie

Om 13:30 uur pakten 46.156 vmbo'ers de pennen op om te beginnen aan het examen economie. Jurjen van der Veer vond het een prima examen. "Het was wel hoe ik het had verwacht, ook al was het wel heel veel schrijfwerk."

Jurjen vond het niveau van de vragen pittig, ook al was hij snel klaar. "Die laatste vraag over een schuldenquotum was heel lastig en de andere vragen waren ook niet heel makkelijk maar wel duidelijk. Je moest veel uitleggen en daarom veel schrijven. Maar bij de rekenvragen was het antwoord simpel te berekenen met je rekenmachine. Ook was ik snel klaar, na anderhalf uur al."

Veel gesloten vragen

Docent René Katerbarg en zijn collega’s vonden het examen goed op niveau. "Als je kijkt naar de examens van de afgelopen tien jaar waren er dit jaar meer gesloten vragen, terwijl ik mijn leerlingen goed had voorbereid voor open vragen. De lengte was ook goed, de scholieren die ik gesproken heb waren allemaal op tijd klaar."

Ook bij Ince Wright ging het goed. "Ik vond het examen veel makkelijker dan verwacht, er zat veel oude stof in terwijl ik allerlei nieuwe dingen verwachtte. Ook waren de berekeningen die je moest maken niet moeilijk."

René merkte op dat er een vraag in het examen zat die hij in een andere vorm heeft behandeld in een video op zijn Youtube-kanaal de ECO Show, die twee dagen geleden online is gekomen. "Super toevallig toch? Mijn leerlingen hebben die vraag sowieso goed."

Vwo-vraag

Net zoals Jurjen, vond René het einde van het examen pittiger dan het begin. "Vraag 41 was wel een pittige 'vwo-achtige' vraag met veel diepgang. Een moeilijke vraag mag wel, maar ik denk niet dat veel scholieren die goed hebben. Ook de vraag over bruto- en nettowinst was onnodig onduidelijk geformuleerd."

Ook Mirthe de Vries vond die laatste vragen lastig. "Ik vond dit examen het makkelijkste tot nu toe, maar ik zat wel even vast bij die vragen over monetair beleid en de staatsschuld. Het examen was vooral veel beargumenteren."

We hebben even gebeld met Sterre Teunissen van het LAKS. Hoewel de site Examenklacht.nl met een technische storing kampt, kon ze wel vertellen dat in Maassluis een kandidaat in huilen is uitgebarsten bij het vmbo-examen economie. Het examen is dus niet bij iedereen goed verlopen. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 18 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.