Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Mijn leraar vecht voor mij met de examens

Dankzij hem is er nog hoop.Voor mijn leraar Latijn is de eindexamenperiode de mooiste tijd van het jaar. Dan zet meneer Hagens namelijk al zijn trucjes en slimmigheden in bij het nakijken van ons examenwerk.

Dankzij zijn geniale correctietactiek sjoemelt-'ie zich puntje voor puntje op legale wijze naar een voldoende voor elke scholier. Hoera, er is nog hoop op een diploma!

The man, the myth, the legend

Iedereen op school kent meneer Hagens. Deze man is berucht om zijn woede-aanvallen tegenover verstijfde bruggertjes, maar geliefd vanwege zijn nonchalante houding tegenover inleverdata.

Hij lacht besmuikt als ik hem naar zijn examentactieken vraag. Zijn gedurfde statements weet hij diplomatiek om te bouwen, want hij doet natúúrlijk alleen wat binnen de regels kan. Gelukkig maar dat er binnen die regels een hoop gesjoemel mogelijk blijkt! Elke leraar in Nederland, welk vak dan ook, zou onderstaande werkwijze moeten hanteren bij het nakijken:

Slaaghulp 1: “Is dit wel echt fout, dan?”

Examens worden nagekeken aan de hand van een soort antwoordbladen. En daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Daarom zijn er per vak een stel vergaderingen waarop leraren zich suf denken over welke verschillende antwoorden er allemaal goedgerekend mogen worden.

En jawel, meneer Hagens ist dabei. Bij het nakijken struikelt hij namelijk regelmatig over de interpretatie. “Soms kun je vertalingen op twee manieren bekijken, of kun je aanvoeren dat er ook onder kenners verschillen bestaan in opvatting.”

Een beetje debatteren dus, en de eerste horde is genomen: het antwoordenblad wordt simpelweg aangepast aan onze fouten.

Stap 2: “Misschien had hij wel oog voor de dichterlijke vrijheid!”

Dan het nakijken zelf. Zeker bij een examen Latijn zullen er evenveel verschillende proefvertalingen uit komen rollen als dat er examenkandidaten zijn. Het Latijn heeft immers zelfs het verkeerd neerzetten van een woord verheven tot een stijlfiguur.

En dat is het stokpaardje van meneer Hagens. “Aan de hand van het antwoordmodel bekijk ik de vertaling zo ruim mogelijk. Zeker in een literair werk komen veel stijlfiguren voor. Wie zegt dat de leerling die niet toevallig heeft opgemerkt en meevertaald?”

Dat ik hier ooit een voldoende voor ga krijgen...Stap 3: “Oké, dit is fout… maar de rest was wel goed”

Maar dan komt de Tweede Corrector. Dat strenge, bebrilde mannetje dat elke knipoog van jouw docent aanrekent en je cijfer met een paar punten laat dalen. Ook daar heeft meneer Hagens een oplossing voor.

Als twee kleine foutjes normaal twee volle punten kosten, onderhandelt hij namelijk graag over een tussenweg: wat minder aftrek. Eventueel in ruil voor een wederdienst, natuurlijk.

Kromme vertalingen rechtpraten

Volgens meneer Hagens is er al minimaal één jongen geweest die zijn diploma aan Hagens’ nakijkkunsten te danken heeft. Dat bleek overigens pas achteraf, maar toch – de klassieke truc van het stijlfiguur had zijn werk gedaan.

Navraag bevestigt het beeld dat Hagens heel wat kromme vertalingen recht kan praten. Dat is heel fijn voor ons, maar doet hij ook deels uit eigenbelang. “Met de examens ben ik zelf ook zenuwachtig,” legt hij uit. “Nu moeten je leerlingen worden losgelaten en het zelf doen. Ook voor mij is het een soort toets.”

Hoop voor de toekomst

Met de resultaten van mijn afgelopen toetsweek in de hand, kan ik constateren dat ik nog steeds geen fatsoenlijke vertaling kan produceren. Normaal zou ik nu met de handen in het haar zitten, maar ik maak me niet druk meer. Meneer Hagens staat namelijk aan onze kant. Ik ga slagen!

Gepubliceerd op 24 april 2011


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

zon leraar wil ik ook!!
Alleen telkens als ik dit probeer te lezen, staat dat bruine stuk met de faq en werkstukken enzo halverwege, zijn er meer mensen die daar last van hebben??

11 jaar geleden

A.

A.

ja dat van dat bruine stuk heb ik ook

11 jaar geleden

H.

H.

top docent (y) :D

11 jaar geleden

L.

L.

Bij mijn examen geschiedenis werden er maar 2 vragen gesteld over het communisme, wat ik juist wel heeeeel erg goed had geleerd. toen heb ik naast mijn examen vier kladblaadjes volgeschreven met alles wat ik wist. ik heb het nooit gevraagd maar weet bijna zeker dat ik aan de hand daarvan toch een goed cijfer kreeg voor geschiedenis. hulde aan mevrouw schermerhorn!

11 jaar geleden

D.

D.

Dat zegt dus dat ik ook kans van slagen heb :)

Maar gelukkig heb ik nog een jaar :)

11 jaar geleden

L.

L.Nog eeen jaar dan hoef je nog niet mee te praten!! :(

@Daniëlle:

11 jaar geleden

R.

R.

Die man is HELD!
had hem met godsdienst 8))

11 jaar geleden

M.

M.

Is het slim om hier een naam bij te zetten :p
Lang leve de anonimiteit voor leraren die het wél goed doen :)

11 jaar geleden

M.

M.

Maar aan de andere kant :p

Ere wie ere toekomt ^^ Hagens is géwéldig :D

11 jaar geleden

J.

J.

Wat een topleraar. Dat is pas liefde voor je vak en je leerlingen hebben. Ik heb zelf geen Latijns, maar ik hoorde dat het ontzettend moeilijk is!
Bij mij opschool was een leraar en die had een leerling die een 5,5 nodig had. Hij heeft samen met de tweede corrector ontzettend veel zitten bespreken/onderhandelen(?) en met nog meer leraren over het examen gebogen. Punten losgepeuterd... Resultaat was een 5,5. Top toch :D.

Zulke leraren zijn miljoenen waard c: .
Ik hoop dat ik zulke leraren heb... ... ...

11 jaar geleden

N.

N.

Haha wij praten onze grieks leraar altijd om. Hij is gelukkig heel makkelijk te overtuigen, ben benieuwd of het volgend jaar met het examen ook nog zo makkelijk gaat!

10 jaar geleden

L.

L.

ja, die werkt bij ons op school, mr HAG u bent duidelijk een goede leraar.

10 jaar geleden