Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Meningen verschillen over vmbo geschiedenis

Door Merel

Het geschiedenisexamen op het vmbo-gl/tl was voor sommige leerlingen pittig, maar anderen vonden het goed te doen. Dinsdagmorgen maakten in totaal 21.137 kandidaten het examen, dat duidelijke vragen bevatte en zelfs een keer om een eigen mening vroeg.

Vmbo'er Hilde Jansen was van tevoren best zenuwachtig, vertelt ze. "Voor geschiedenis moet je veel stof leren, maar de toets viel me reuze mee. Over drie van de 48 vragen twijfelde ik een beetje, maar de rest ging echt goed. Vooral de vragen over staatsinrichting waren goed te doen."

Voor scholier Dalindcy Koolhoven ging het iets minder rooskleurig "Ik vond het pittig. Vooral vraag 14 vond ik een beetje vreemd, daar moest je aangeven wat jij zelf de belangrijkste gebeurtenis sinds 1848 vond. Maar aangezien daar om je eigen mening werd gevraagd, denk ik dat ik er wel een puntje gehaald heb."

Verslapen

Medekandidaat Lis Engels kreeg de schrik van haar leven toen ze vanochtend door haar school wakker gebeld werd. "Ik had me verslapen! Ik heb me dus zo snel mogelijk aangekleed en was nog nét minder dan een half uur te laat, waardoor ik het examen gewoon mocht maken."

Een paar minuten later en ze zou veroordeeld zijn tot een herexamen. Toch zorgde haar vertraging niet voor extra stress. "Ik was alsnog als een van de eersten klaar. Maar geschiedenis is ook een van mijn beste vakken, dus ik verwacht dat het qua eindcijfer wel goed komt."

Vmbo'er Alex Panhuizen is ook vol vertrouwen. "Ik sta een 9 voor geschiedenis en het examen was erg makkelijk. De vragen waren duidelijk, ik zou bijna zeggen 'overduidelijk'. Als je bijvoorbeeld niet weet wat antisemitisme inhoudt, dan had je gewoon niet geleerd." Toch hoorde hij in zijn omgeving ook andere geluiden. "Van vrienden hoorde ik wel dat ze het lastig vonden."

Goede kwaliteit

Dat laatste hoorde geschiedenisdocent Menno Visser ook veel. "Leerlingen vonden het pittig, maar de docenten waren juist erg tevreden over de kwaliteit van het examen. Ik vind trouwens dat alle geschiedenisexamens op het vmbo de afgelopen jaren erg goed zijn. De vragen zijn erg afwisselend."

Tot nu toe heeft scholierenvakbond LAKS 1.232 klachten (op 21.137 deelnemers) over het geschiedenisexamen op het vmbo-gt ontvangen. Het grote merendeel daarvan (869) ging over de inhoud van het examen in het algemeen, dus niet over bijvoorbeeld een specifieke vraag of geluidsoverlast.

Meer nieuws, achtergronden, tips en andere nuttige info voor je examens? Check onze Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 21 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.