Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Meningen verschillen over vmbo geschiedenis

Door Merel

Het geschiedenisexamen op het vmbo-gl/tl was voor sommige leerlingen pittig, maar anderen vonden het goed te doen. Dinsdagmorgen maakten in totaal 21.137 kandidaten het examen, dat duidelijke vragen bevatte en zelfs een keer om een eigen mening vroeg.

Vmbo'er Hilde Jansen was van tevoren best zenuwachtig, vertelt ze. "Voor geschiedenis moet je veel stof leren, maar de toets viel me reuze mee. Over drie van de 48 vragen twijfelde ik een beetje, maar de rest ging echt goed. Vooral de vragen over staatsinrichting waren goed te doen."

Voor scholier Dalindcy Koolhoven ging het iets minder rooskleurig "Ik vond het pittig. Vooral vraag 14 vond ik een beetje vreemd, daar moest je aangeven wat jij zelf de belangrijkste gebeurtenis sinds 1848 vond. Maar aangezien daar om je eigen mening werd gevraagd, denk ik dat ik er wel een puntje gehaald heb."

Verslapen

Medekandidaat Lis Engels kreeg de schrik van haar leven toen ze vanochtend door haar school wakker gebeld werd. "Ik had me verslapen! Ik heb me dus zo snel mogelijk aangekleed en was nog nét minder dan een half uur te laat, waardoor ik het examen gewoon mocht maken."

Een paar minuten later en ze zou veroordeeld zijn tot een herexamen. Toch zorgde haar vertraging niet voor extra stress. "Ik was alsnog als een van de eersten klaar. Maar geschiedenis is ook een van mijn beste vakken, dus ik verwacht dat het qua eindcijfer wel goed komt."

Vmbo'er Alex Panhuizen is ook vol vertrouwen. "Ik sta een 9 voor geschiedenis en het examen was erg makkelijk. De vragen waren duidelijk, ik zou bijna zeggen 'overduidelijk'. Als je bijvoorbeeld niet weet wat antisemitisme inhoudt, dan had je gewoon niet geleerd." Toch hoorde hij in zijn omgeving ook andere geluiden. "Van vrienden hoorde ik wel dat ze het lastig vonden."

Goede kwaliteit

Dat laatste hoorde geschiedenisdocent Menno Visser ook veel. "Leerlingen vonden het pittig, maar de docenten waren juist erg tevreden over de kwaliteit van het examen. Ik vind trouwens dat alle geschiedenisexamens op het vmbo de afgelopen jaren erg goed zijn. De vragen zijn erg afwisselend."

Tot nu toe heeft scholierenvakbond LAKS 1.232 klachten (op 21.137 deelnemers) over het geschiedenisexamen op het vmbo-gt ontvangen. Het grote merendeel daarvan (869) ging over de inhoud van het examen in het algemeen, dus niet over bijvoorbeeld een specifieke vraag of geluidsoverlast.

Meer nieuws, achtergronden, tips en andere nuttige info voor je examens? Check onze Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 21 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}