Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Lynn ging in haar eentje op pws-reis naar Londen

Door Lynn

Bij mij op school hebben ging het de afgelopen weken maar over één ding: de profielwerkstukreizen! Iets wat mij heel erg aanspreekt. Zelf ben ik dol op reizen en wil ik graag meer van de wereld zien. Een profielwerkstukreis was voor mij daarom de ideale manier om meer te zien van een land te zien.

Maar wat is een profielwerkstukreis? Het is mogelijk om voor je pws naar het buitenland te gaan. Als jouw onderwerp is te onderzoeken in het buitenland, dan kan je met jouw begeleider overleggen of jij op profielwerkstukreis mag. Vaak kun je met meerdere klasgenoten naar bepaalde landen toereizen. Als het maar met je pws te maken heeft. Zo kan je onderwerp bijvoorbeeld de Franse revolutie zijn, dan kun je naar Frankrijk gaan.

Ik wil al een lange tijd alleen naar het buitenland toegaan, zodat ik wat zelfstandiger word en absolute vrijheid heb. De profielwerkstukreis was voor mij dan ook het perfecte moment om er alleen op uit te gaan. Ik heb daarom besloten dat ik mijn profielwerkstuk in mijn eentje doe en ook alleen naar het buitenland ga. De meeste profielwerkstukreizen zijn na de zomervakantie, maar ik heb er voor gekozen om op 25 april al te gaan. In mijn eentje.

Mijn profielwerkstukreis

Mijn profielwerkstuk gaat over de onderwijssysteemverschillen tussen Nederland en Engeland. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik na de middelbare school graag een tussenjaar wil nemen en in Engeland naar school toe wil. Ik ben naar Londen gegaan en heb daar vijf scholen bezocht. Ik verbleef in een hotel van maandag tot vrijdag en heb dus verschillende scholen bezocht, scholieren gesproken, veel van de stad gezien en lieve mensen ontmoet.

Voordat ik naar Londen toe ging, was ik best gespannen. Ik had wel voor mezelf een planning gemaakt hoe laat ik bij welke school zou zijn en zelfs hoe laat ik bij welk restaurant zou eten, zodat alles goed zou verlopen. Ik kwam ‘s avonds om 18.00 uur aan in Londen en dat was het moment dat ik voor het eerst alleen uit eten ging. De eerste dag voelde dat heel raar, maar de tweede dag wende dit al wel.

En wat betreft mijn pws: Ik heb me zeker verbaasd over de verschillen die er zijn tussen Nederlandse scholen en scholen in Engeland. Zo dragen ze in Engeland schooluniformen op school, heb je jongens- en meidenscholen, is het eten in de schoolkantine anders dan in Nederland, werken ze niet met cijfers, heb je openbare scholen en privéscholen en is het niet vanzelfsprekend dat je naar de school kan waar je heen wil. Het ligt er maar net aan hoeveel geld je ouders hebben. Allemaal erg nuttige informatie voor mijn profielwerkstuk! 

Voordelen

Ik heb me natuurlijk niet alleen met school bezighouden in Londen, ik heb ook veel van de stad gezien. Ik merkte hoe langer ik in de Engelse hoofdstad was, hoe makkelijker alles ging. In het begin vond ik het heel eng om iemand wat te vragen, omdat ik bang was dat mijn Engels hier niet goed genoeg voor was. Ik ben erachter gekomen door dit gewoon te doen, het steeds beter gaat en ik eigenlijk best goed Engels kan! Ook had ik deze reis heel veel vrijheid: ik hoefde met niemand rekening te houden en kon doen wat ik zelf wilde.

Ik heb ook mezelf beter leren kennen. Ik ben in veel situaties uit mijn comfortzone gestapt, ik heb dingen zelf leren oplossen - zo begreep ik in het begin niks van de metro in Londen - en ik heb leuke mensen ontmoet. Ik was niet de enige in Londen die scholen bezocht, waardoor ik veel mensen heb leren kennen uit andere landen. Ik heb met een paar ook nog steeds contact.

Zelfstandig

En, de allerbelangrijkste reden waarom ik in mijn eentje naar Engeland ging: ik wilde zelfstandiger worden. Dat is zeker gelukt.

Ik dacht dat in vijf dagen tijd zelfstandiger worden niet mogelijk was, maar op dag 2 in Londen was ik al zelfstandiger dan op dag 1. Nu in Nederland merk ik dat ik dingen makkelijk zelf kan oplossen en dat ik daar niet altijd andere mensen voor nodig heb. Als ik deze kans ooit opnieuw zou krijgen, zou ik die met twee handen aanpakken. Ik kan dit iedereen aanraden!

Lees ook
Op de bonnefooi naar Londen verhuisd

Gepubliceerd op 1 juni 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}