Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Klagen bij het LAKS: hoeveel zin heeft dat?

Als er iets is waar wij scholieren goed in zijn, dan is het klagen. Met de eindexamens voor de boeg is daar nog eens een extra (terechte!) reden voor. Vanaf volgende week kan je terecht bij de Examenklachtenlijn van het LAKS om fouten of misstanden tijdens de examens te melden. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om te bellen?

Jaarlijks behandelt het LAKS duizenden klachten van eindexamenkandidaten. Klachtencoördinator Myriam legt uit: "De klachtenlijn wordt beheerd door een vrijwilligersteam van zo'n 25 scholieren. Eindexamenkandidaten kunnen ons bellen om een klacht in te dienen. Bijvoorbeeld als het examen te lang was, er geluidsoverlast was of als er een fout in de opgaves stond. Het LAKS heeft veel contacten, dus we kunnen je helpen door met scholen bellen, maar ook met CvTE (College voor Toetsen en Examens) en Cito, die de examens maken."

Waarover kan je klagen?

"De klacht die we het meeste binnenkrijgen is ook meteen degene waar we het minst mee kunnen: dat het examen te moeilijk was", vertelt Myriam. Veel mensen denken dat de n-term dan wordt bijgesteld, maar dat is helaas niet het geval, zélfs niet als veel scholieren het met je eens zijn.

Myriams advies voor het indienen van een klacht is: "Wees zo specifiek mogelijk, want dan kunnen we er echt iets mee. Ook als je alleen gerustgesteld wilt worden, mag je ons bellen, alleen is de impact van je klacht zelf niet zo groot."

Hoe concreter je klacht, hoe beter dus. Denk aan inhoudelijke zaken, zoals onleesbare bronnen, missende afbeeldingen of onduidelijke vragen, maar ook slechte organisatorische omstandigheden, bijvoorbeeld een loeihete gymzaal of schreeuwende medeleerlingen.

'Gratis' punten

Als je klacht gegrond is, neemt het LAKS contact op met het CvTE. Hoewel de examens van tevoren grondig gecheckt worden, worden er elk jaar wel een paar fouten ontdekt, waardoor leerlingen 'gratis' punten krijgen. Het is dus zeker de moeite waard om die te melden!

Voor klachten over organisatorische omstandigheden van het examen, wordt er gebeld met de school zelf, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om het recht te zetten of het komende jaar te voorkomen. De klachten kunnen werkelijk over alles gaan, vertelt Myriam: "Het raarste dat we hebben binnengekregen ging over een kat die door het lokaal liep." Mocht er nou écht iets misgegaan zijn, dan kan er besloten worden om het examen opnieuw af te nemen, maar dit komt maar zeer zelden voor.

Waar en hoe kan je klagen?

Tijdens de examens is LAKS te bereiken via een formulier op de website examenklacht.nl en telefonisch op 030-7900900. Mocht je vóór de examens al een klacht of opmerking hebben, dan is het mogelijk om op het reguliere nummer van het LAKS te bellen of op Instagram een DM te sturen.

Dus, heeft het zin om te klagen?

In sommige gevallen heeft het dus zeker zin om te klagen, maar dan moet je klacht wel op meer berusten dan alleen 'het was een kutexamen' of 'hij was te lang.' Voor de n-term hoef je het in ieder geval niet te doen, want die staat los van het aantal klachten. Myriam drukt me tot slot op het hart: "Ook als je alleen even je hart wilt luchten, staan de vrijwilligers van de belcentrale voor je klaar."

Wil je weten wat het LAKS allemaal voor jullie doet deze weken, schakel dan vanavond om 19.30u in op onze Insta-livestream! 

Gepubliceerd op 12 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}