Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Keihard doorwerken wanneer het moeilijk wordt

Door Oscar

Je gaapt en je oogleden voelen zwaar. Rechts prijkt er in fel LED-licht 01:21. Het is al laat, veel te laat. Om te leren tenminste, het nachtleven begint pas net. De letters in het boek voor je betekenen niets meer, je begrijpt ze niet en vergeet ze direct na het lezen. Je ligt zo ver achter, dat je het schema uit het oog verloren bent. ‘Ik kan net zo goed gaan slapen, het lukt toch niet meer’, denk je. ‘Heel even m’n ogen dicht doen’. ‘Néé!’ schreeuwt Eric Thomas.

Eric wie? Eric Thomas, ’s werelds beste motivator.

Als puber verliet Eric Thomas de middelbare school zonder het behalen van een diploma. Na een ruzie met zijn ouders belandde hij op straat. Hij zou uiteindelijk meer dan twee jaar dakloos blijven.

Tegenwoordig staat hij bekend als de hiphop-priester en ‘predikt’ hij over de hele wereld. Ook heeft hij meerdere boeken en een enorme groep fans op zijn naam staan. Ondanks zijn dakloze periode spreekt hij met respect over zijn moeder: "Ja mijn moeder is een tiran, ze is hard, ze is gemeen. Maar mijn moeder maakte van mij een man."

Geen excuusjes

Deze quote is Eric Thomas ten voeten uit. Zijn filosofie: voor wie succesvol wil worden zijn excuses niet aan de orde. Het is makkelijk om te zeggen dat je niet bent waar je wil zijn omdat iemand jou het niet gunt. Of omdat je pech hebt gehad. Onzin, je hebt niets aan die excuusjes. Je kunt het gedrag van anderen namelijk niet veranderen, alleen dat van jezelf.

Zelf kan ik me goed vinden in de filosofie van meneer Thomas. Hoeveel mensen roepen er wel niet dat ze succesvol willen worden? Het probleem met veel van die mensen is, volgens Eric, dat ze het maar een beetje willen. Wat ze nog meer willen is drinken, feestvieren en populair zijn. Zo is het ook tijdens de examens. Iedereen wil slagen, een diploma en verkassen naar het studentenleven. Maar hoeveel van hen zijn bereid door te werken wanneer het moeilijk wordt? "Pas wanneer succes eenzelfde noodbehoefte is als ademhalen, pas dan zal je succesvol worden", aldus Eric.

Moe? Nou en

Goed. Over een paar uur wacht wiskunde, Nederlands of geschiedenis. Ja, het is laat; ja, je bent moe. Nou en? Zoek die ene zin waar morgen naar gevraagd wordt, een formule die zal leiden naar een extra tiende op je cijfer, speur naar het verschil tussen zakken en slagen. Naar een stap dichter tot je droom, of twee terug.

Ik hou verder m’n mond, en laat het over aan de meester. Enjoy.

Gepubliceerd op 4 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.