Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Jurk van tweeduizend spiegeltjes

Door 7Days

Met een galajurk van haar wiskundehuiswerk wilde een Canadese scholiere aandacht vragen voor meisjesonderwijs. Ook de Nederlandse havo-scholiere Maartje Scholten (17) heeft een boodschap met haar eindexamenjurk. ‘Ik wil jongeren laten zien dat ze iets groots kunnen doen met hun eindexamenopdracht.’  

Door 7Days/Maartje Dammers

Maartje zit op het Kalsbeek College in Woerden. Bij het vak kunst kreeg ze voor haar eindexamen de volgende opdracht mee: maak een beeld om je lijf dat in een bepaalde sfeer of bepaalde ruimte past. "Veel klasgenoten kozen voor het bos, de zee of de stad, maar ik wilde graag een specifiekere ruimte. Zo kwam ik bij het Groninger Museum uit. Daar is elke ruimte ontworpen door een andere kunstenaar." Het Info Center van het museum sprak Maartje het meest aan. "Het is ontworpen door de Spaanse ontwerper Jaime Hayon. De vloer bestaat uit achthoekige tegels en overal hangen spiegels. Dat wilde ik ook voor mijn jurk."

Monnikenwerk

Maartje sloeg aan het ontwerpen. Iets wat ze nog nooit eerder had gedaan. "Ik ben gewoon heel veel gaan oefenen. Ook heb ik veel ontwerpen en shows van Iris van Herpen en Dries van Noten bekeken. Zij werken veel met aparte materialen." Het eigenlijke idee was om het kledingstuk te laten 3D-printen. Ze toog naar FabLab in Den Haag.
"Dat is een werkplaats waar allerlei nieuwe machines staan, zoals 3D-printers. Je kunt daar met je idee naartoe en dan kijk je samen of het werkt. Het 3D-printen werd het uiteindelijk niet. Dat zou veel te duur worden."

Maar bij FabLab hadden ze nog wel een ander plan: lasersnijden. Met die techniek werden voor Maartje bijna tweeduizend achthoekjes van spiegelglas gesneden. "Die heb ik later met de hand met ringetjes aan elkaar gezet zodat het een jurk werd." Een monnikenwerk waar Maartje uren mee bezig was. "Hoeveel uur precies? Dat weet ik niet eens", zegt ze lachend. 

Zes kilo

Over het eindresultaat was ze behoorlijk tevreden. "Al is de jurk wel veel zwaarder geworden dan gedacht. De losse spiegeltjes wegen niet zoveel maar in totaal weegt de jurk wel zo’n zes kilo." Maartje droeg hem één keer tijdens de eindexamenshow op school. Was het hét topstuk van de klas? "Een beetje wel", zegt ze bescheiden. "Al viel mijn cijfer wel lager uit dan verwacht. Ik kreeg een 7,5 omdat de jurk nog niet helemaal af was. Ik had er bijvoorbeeld nog een soort lampenkap van spiegeltjes aan de onderkant willen maken, maar dat is niet meer gelukt."

Nu is Maartje de jurk aan het vermaken zodat-'ie straks op een etalagepop past. "Hij wordt namelijk in oktober tentoongesteld in het Groninger Museum. Ik heb ze tijdens het hele proces op de hoogte gehouden van mijn vorderingen en ze zijn heel enthousiast over het eindresultaat. Er moeten alleen wat spiegeltjes uit. Ik ben niet zo smal als zo’n pop."

Crowdfunding

De jurk kostte Maartje niet alleen heel veel tijd maar ook 350 euro aan materiaal- en arbeidskosten. Dat betaalde ze allemaal zelf, maar wil ze graag via crowdfunding terugverdienen. "In ruil daarvoor kunnen mensen volgende week vrijdag en zaterdag workshops volgen bij getalenteerde jongeren uit mijn omgeving, van wie ik vind dat ze iets interessants te vertellen hebben. Zoals een workshop Theater, Creatief Denken, en Overtuigen en Spreken. Iedereen doet belangeloos mee en ook van de locaties waar de workshops worden gegeven, mag ik gratis gebruik maken." Al met al een behoorlijk groot project, die eindexamenopdracht. Maartje zou graag zien dat meer jongeren het zo groots aanpakken. "Je eindexamen is daar het uitgelezen moment voor. Je krijgt zoveel vrijheid om te doen wat je wilt waardoor je veel voor elkaar kunt krijgen."

Gepubliceerd op 28 juni 2015


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.