Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

iPad bij goeie examencijfers

Door Kim

Een school in Apeldoorn heeft iets slims bedacht om hun leerlingen harder te laten blokken. Leerlingen die goeie examencijfers halen, maken kans op een gratis iPad. 

Het zit zo: het gaat op scholengemeenschap De Heemgaard om het verschil tussen je schoolexamencijfers en eindexamencijfers. Hoe groter dat verschil (dus: hoe méér je je gemiddelde hebt opgekrikt tijdens de examenperiode), hoe meer punten je verdient.

Niet voor de nerd

Onder de vijf leerlingen met de meeste opkrikpunten wordt volgende maand een iPad verloot. Saillant detail: een opper-übernerd die al het hele schooljaar tienen staat en fluitend zijn examens haalt, maakt dus eigenlijk geen schijn van kans. Hehe.

Dit was een idee van schooldirecteur Rob Stevelmans, die zelf een beetje verlegen is over z'n wedstrijd. Tegen De Stentor vertelde hij: "Leerlingen vinden het nog te vaak niet cool om hoge cijfers te halen. Ik zou graag zien dat dat verandert."

Zesjescultuur

Want ook in Apeldoorn heerst de zesjescultuur.  "Leerlingen calculeren. Ze berekenen precies wat ze nodig hebben. Zeker nu ze direct na de examens op het internet de antwoorden kunnen controleren, gaan ze hun kansen inschatten. Het risico bestaat dat ze gaan zeggen: 'Ik hoef voor de laatste vakken niet meer mijn best te doen, want ik sta toch al voldoende'."

Stevelmans: "Met het uitloven van een iPad wil ik laten zien dat er niks mis mee is om je in te zetten. Ik wil ze stimuleren nog meer hun best te doen." We zijn superbenieuwd of de leerlingen van De Heemgaard hierdoor echt harder zijn gaan blokken. Wie weet hier meer van?

Gepubliceerd op 22 mei 2012


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Toch vreemd. Zo wordt de boodschap: hard werken levert je een iPad op. Als je dan stopt met iPads weggeven valt de (externe) motivatie weer weg. De kunst is toch de interne motivatie van leerlingen te verhogen, lijkt me.

9 jaar geleden

W.

W.

Haha Simon, je hebt gelijk!

9 jaar geleden

E.

E.

Of de leerlingen gaan expres lage cijfers voor hun schoolexamens halen haha

9 jaar geleden

P.

P.

DiceGFX: 'Waar haalt hij dat idee vandaan?'

Uit de realiteit, vriend. Er zijn zat mensen die veel te cool doen en daardoor ook slechte cijfers halen. Je hoort vaak genoeg in de klas 'Nerd!' als iemand een 9 of hoger heeft gehaald.

9 jaar geleden

P.

P.

Ja, vind je het gek? Als leerlingen veel lageren cijfers halen op het centraal eindexamen dan zo op het schoolexamen haalden, dan kan de school een dikke boete krijgen. (Nieuwe regel sinds dit jaar).
En mensen maar denken dat dit uit "goedwilligheid" is...

9 jaar geleden

N.

N.

Dit is echt een van de domste ideen ooit. Mensen die 3 weken hun best doen kunnen een Ipad krijgen, terwijl mensen die 5 jaar hun best doen dat niet krijgen want die halen toch wel goede cijfers. Geeft het aan de nerd met 10en niet aan de luiaard die 3 weken wat uitvoert.

9 jaar geleden