Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Ingezonden: zeven anti-stress tips van iemand die vorig jaar examen deed

Anna

De meest gevreesde periode uit je middelbare schoolleven is aangebroken: de eindexamens. Deze periode gaat gepaard met veel stress, dat is nu eenmaal zo. Maar de tips die volgen kunnen je wel houvast geven. (En ik kan het weten, want ik had er vorig jaar succes mee!)

1. Wat er ook gebeurt blijf rustig en positief

Waarschijnlijk de grootste angst van examenkandidaten is op het eindexamen een black-out krijgen. Probeer rustig en positief te blijven. Hierdoor geef jij jezelf weer wat ruimte. Misschien herinner je je opeens weer wat je had geleerd.

Blijf rustig, denk aan positieve dingen en geloof in jezelf. Ga door naar de volgende vragen en kom later op de vragen waarop je vastliep terug. 

2. Maak een realistische planning

Plan niet te veel leerstof op een dag. Je kunt beter wat minder plannen. Als je dan nog tijd over hebt kun je altijd nog wat meer doen. Je krijgt dan sneller een goed gevoel over wat je die dag hebt gedaan. Productiviteit, yes! Hou ook vaak genoeg pauze, idealiter na elke dertig minuten. Dit is veel beter voor je concentratie in plaats van uren achter elkaar te leren.

3. 's Avonds tijd voor ontspanning

De avond voor het examen raak je gestrest. Sowieso. Doe geen wanhopige poging om nog wat te leren. Het is belangrijk dat je de avond voor het examen iets leuks gaat doen. Ga een lekker avondje Netflixen, nodig je vrienden/vriendinnen uit of ga even sporten. Doordat je ontspant, neemt de spanning voor het examen af en kun je extra goed presteren op het examen

4. Lekker eten

Verwen jezelf tijdens je examens. Als je iets eet waar je van houdt, zit je beter in je vel. Dit werkt door naar je examens. Dus trek die kast maar leeg en reken maar dat jij mooie cijfers haalt!

5. Maak een checklist

Je bureau ligt vol boeken en examenbundels. Je bent het overzicht helemaal kwijt. Wat heb ik nu wel en niet geleerd? Voordat je in paniek raakt, hier de oplossing:

Maak een checklist met afvinkhokjes. Schrijf per vak op wat je moet weten en welke vaardigheden je moet kunnen op het examen. Het helpt tegen de stress. Je ziet namelijk in één oogopslag wat je allemaal hebt gedaan en in hoe verre je dus goed bent voorbereid op het examen. Daarnaast geeft het tijdens het leren een goed gevoel als je weer een hokje kunt afvinken.

6. Slaap genoeg

Het is zo’n cliché, maar het werkt echt! Genoeg slaap werkt beter dan ’s nachts nog lang door leren. Je hersenen kunnen tijdens je slaap de stof verwerken waardoor je tijdens je examen kunt knallen.

7. Vraag hulp

Kom je er niet uit? Loop je vast op een bepaald onderwerp? Vraag extra uitleg aan docenten. Zit je iets dwars of wil je iets kwijt over het examen? Bespreek het met de mensen om je heen, app een vriend of vriendin. Blijf er niet zelf mee zitten. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen. En als het even niet lukt, bedenk dan dat je elke dag weer een nieuwe kans krijgt!

Na deze zeven tips rest mij niets anders dan jullie ontzettend veel succes te wensen met jullie examens! En probeer er ook een beetje van te genieten. De examentijd is een speciale tijd die jullie nog lang bij blijft. Echt!

Gepubliceerd op 2 mei 2018


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.