Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

In quarantaine voor je eindexamen

Examenkandidaten van het Vespucci College op Curaçao mogen de nachten voor hun (Nederlandse) ochtendexamens niet in hun eigen bed doorbrengen. Ze moeten in quarantaine: met de hele klas in een hotel slapen, zonder mobieltjes of internet.

Dit om te voorkomen dat Nederlandse scholieren de vragen en antwoorden doorbellen, want als wij er hier al klaar mee zijn, moeten ze er in Curaçao door het tijdsverschil nog aan beginnen. Hoe is het voor Bram, Rico en Eline om juist in zo'n spannende periode niet thuis te kunnen slapen? 

De examenkandidaten bij hun quarantainehotel

Als je op Curaçao woont, kun je normaal Nederlands onderwijs volgen en daar examen in doen. Maar ja: ons middagexamen van half twee begint voor hen dus om half acht ’s ochtends. Dat is nog best te doen, maar het maken van een 'ochtendexamen' om drie uur 's nachts is echt onhaalbaar. Vandaar de quarantaineregeling: vanaf acht uur de avond ervoor zero contact met de buitenwereld en slapen onder toeziend oog van je leraren.

Bram, 6-vwo

“Ik vond het eigenlijk wel meevallen,” geeft Bram toe, die net Duits en Economie achter de rug heeft. “De kamers waren prima en het was wel gezellig, we konden met z’n allen wat drinken aan de bar. Alleen het ontbijt was écht smerig, geen goed begin van de dag dus.”

De laatste uurtjes voor je examens in een vreemde omgeving doorbrengen, maakt je dat niet zenuwachtig? Bram had er niet zo'n last van. Wel baalde hij van alle regeltjes en toezicht. “Hier mag je ’s avonds absoluut geen biertje drinken, terwijl dat wel lekker ontspannend is met al die stress.”

Maar ook zonder alcohol zijn de examens goed te doen. “Mijn examens verlopen prima, zeker in vergelijking met de verhalen die ik uit Nederland hoor. Het lijkt wel alsof iedereen daar gaat zakken. Toch denk ik dat je mentaal wel beter bent voorbereid na een nachtje op je eigen kussen.”

Eline, 5-havo

Eline woont al bijna vijf jaar op Curaçao vanwege het werk van haar vader. Haar Nederlandse vrienden doen momenteel geen eindexamen, dus ze hoeft sowieso geen sms'jes vol examen verwachten.

Toch moet ook zij in quarantaine. Zelf zou ze het fijner vinden om elke nacht in haar eigen bed te slapen. “Het is heel gezellig in het hotel, maar uiteindelijk zit je wel in een omgeving die je niet kent. Na een nacht ergens anders en een hele dag examens ben ik echt moe.”

Rico's tas wordt gecontroleerd op geheime mobieltjes.Gelukkig had ze geen last van slapeloosheid of black-outs. De examens die ze achter de rug heeft, gingen “heel erg goed!”. En haar plannen voor volgende week staan in ieder geval al vast. “Zodra ik klaar ben, ga ik uit!”

Rico, 6-vwo

“Nee, m’n bed heb ik niet gemist, al is het natuurlijk lekkerder om weer thuis te zijn.” Rico heeft niet het idee dat dit avontuur z’n examens beïnvloedt. "Maar het hotel was goed te doen, hoor."

Had hij geen afkickverschijnselen wat betreft z’n mobieltje en internet? “Dat viel wel mee, maar ik wil eigenlijk wel graag horen hoe m’n vrienden in Nederland de examens hebben gemaakt.”

Mocht zo'n hotelnacht hem nou toch punten kosten, dan ziet hij daar de zonnige kant van in. “Mocht ik zakken, dan blijf ik gewoon nog een jaartje in Curaçao – al zou ik liever weer teruggaan naar Nederland!”

Foto's: Marieke Reuter.

Gepubliceerd op 23 mei 2011


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?