Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Ik werd vlak voor de eindexamens zwanger

De wereld stond stil. De klok tikte niet, ik huilde en wreef over mijn buik. "Hi kleintje", zei ik zachtjes.

Het is inmiddels al twee jaar geleden dat deze toenmalige eindexamenkandidate zwanger werd - vlak voor haar examens. Vorig jaar deed ze haar verhaal op Scholieren.com. Wij waren zo onder de indruk van haar verhaal, dat we het dit jaar opnieuw met jullie willen delen.

Er ging geen dag voorbij of we hebben eraan gedacht. Elke dag dat ik niet menstrueerde was één dag te veel. Ik veranderde. Niet zo gek als je beseft dat je lichaam alles in gang aan het zetten is voor een zwangerschap. Zaterdag 30 april 2016 wilde ik testen op een zwangerschap, maar niet veel eerder, op Koningsdag, kreeg ik een woedeaanval, uit het niets. Huilend tegen mijn kast aan, het zou toch niet? Ik keek naar mijn buik, wilde even helemaal alleen zijn. Hoe dan ook, ik wilde het zelf oplossen. Ik was immers de persoon om wie het ging.

Toen mijn moeder thuiskwam, zat ik nog huilend voor me uit te staren met mijn hand op mijn buik. Ze wist al hoe laat het was, maar voor alle zekerheid wilden we toch nog een test doen. De buikkrampen en de pijn als ik naar het toilet moest, konden immers ook betekenen dat ik een blaasontsteking had, en een ernstige blaasontsteking kan een zwangerschapstest beïnvloeden, dus belden we de huisarts, waar ik de volgende dag mijn urine kon inleveren.

Ons kleine meisje

Vanaf die dag veranderde ons hele leven, dat van mij, van mijn vriend en tevens van mijn ouders. We kwamen in een achtbaan terecht. Dezelfde middag dat ik mijn urine moest inleveren, kreeg ik de uitslag. Daar zaten we, met de telefoon te wachten op het verlossende woord. De assistente vertelde ons door de telefoon dat de zwangerschapstest positief was. Ik zag mijn vriend zijn hoofd op zijn armen leggen.

Een dag later moesten we langs de huisarts komen, om te bespreken hoe het nu verder moest. Het kind houden was voor ons geen enkele optie. Ondanks dat ik er nog altijd spijt van heb, weet ik in mijn achterhoofd dat het goed is, en dat ik heel veel heb voorkomen door ons 'kleine meisje', niet geboren te laten worden. Of het daadwerkelijk een meisje was, heb ik nooit geweten, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een prachtig meisje bij me droeg, dat van mij de naam 'Beau' heeft gekregen. 

Bedenktijd

De huisarts verwees ons door, en een dag later zaten we in het ziekenhuis, voor een behandeling en een afspraak met de gynaecoloog. Daar troffen we een hele vriendelijke, gemoedelijke man. Ik kreeg een inwendige echografie om te bekijken wat voor zwangerschap het was, en hoe ver het gevorderd was. Het was piepklein. Ik kreeg te horen dat het nog in een heel vroeg stadium was, of dat het, als de zwangerschap zou vorderen, alsnog zou kunnen leiden tot een miskraam.

Het was afwachten, maar van de gynaecoloog kreeg ik te horen dat ik de Abortus Pil zou krijgen; dat zou een miskraam door middel van medicatie moeten opwekken. Maar dat kreeg ik niet meteen, door de wettelijke wachttijd moest ik nog langer wachten. Er zit namelijk verplicht vijf dagen bedenktijd bij een abortus, ongeacht wat je doet.

Miskraam

Het was maandag, 9 mei. Dé dag. Om half 2 moesten we in het ziekenhuis zijn, waar ik eerst een echografie zou krijgen en daarna de medicatie. Eenmaal bij de verpleegkundige, die de inwendige echo maakte, mochten we voor het allereerst meekijken. Mijn vriend ging naast me zitten, terwijl de echo werd gemaakt. "Kijk, hier zie je het hartje", zei ze tegen ons. Het was 2 millimeter groot, of eigenlijk klein. Maar het was ons kindje. Opeens zaten we op een roze wolk, even vergeten dat dat piepkleine celletje straks niets meer zou zijn dan enkel een gedachte. De echo kreeg ik mee, daarna de medicatie.

's Avonds laat moest het gebeuren. Rond 01.30 uur begon ik te vloeien, en om 05.00 uur was het zover. Omdat het pas vijf weken en drie dagen was, en nog zo klein, zag je niks, maar ik voelde dat het de miskraam was. Lichamelijk heb ik er bijna een week over gedaan me weer oké te voelen. Na ruim 24 uur buikkramp en twee dagen moeite met lopen, begon ik daarna weer zin te krijgen om te sporten.

Mentaal ging het elke dag een beetje beter, dankzij de steun van iedereen in mijn omgeving, dankzij mijn vriend die elke keer meeging en die hele week bij mij is geweest. Het allerbelangrijkste is om te praten. Alleen kun je het niet oplossen, het verdriet rondom het verliezen van je eigen kindje.

Examens

Hoe gek het misschien ook klinkt, de examens sleepten mij er doorheen. Ik moest hoe dan ook slagen, dan slaagde ik maar voor mijn kleine meisje, maar slagen zou ik. Een miskraam maakt je sterker, volwassen, en nadat je je eigen kindje verloren hebt, kun je de hele wereld aan. Want écht niets is zo erg als dit. Ik heb in mijn verleden heel veel meegemaakt, maar in vergelijking met mei vorig jaar, was niets zo erg.

Dit artikel is origineel verschenen op 9 mei 2018.

Gepubliceerd op 10 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

M.

M.

Wat een prachtige tekst. Ik moet er niet aan denken dat het mij (ons) overkomt, zeker niet met de examens voor de deur. Ik vind dat je je gevoelens prachtig hebt beschreven. Ik hoop voor jullie dat er ooit een moment komt waarbij jullie niet die pil hoeven te gebruiken.

6 jaar geleden

A.

A.

Toen ik dit artikel las, was mijn eerste reactie: 'Schaam je!' Ik vond dat het meisje vol zelfmedelijden zat en haar onmenselijke daad, de moord van een ongeboren kind, goed probeerde praten. Maar een miskraam veroorzaken door een abortuspil is nog steeds abortus plegen. Ik zag het meisje daarom als een door en door slecht persoon waar het nooit meer goed mee zou komen.
Over de eerste drie zinnen van deze reactie blijft mijn mening onveranderd, doch aan de vierde zin wil ik wat toevoegen. In de ogen van God heeft dit meisje namelijk twee zonden begaan: ze heeft buitenechtelijke geslachtsgemeenschap gehad en een moord gepleegd. Desondanks houdt Hij nog steeds van haar en wil Hij haar graag vergeven. Hij wil haar zelfs troosten en helpen om het juiste pad te bewandelen.
Ik hoop dus dat dit meisje de juiste keuze zal maken, dat ze vergeving voor al haar zonden aan Jezus Christus zal vragen en tot bekering zal komen. Dan zal ze haar kind ongetwijfeld weer terug zien in de hemel.

6 jaar geleden

C.

C.

volgens mij moet je volgens de Bijbel ook elkaar respecteren. Respect is bij jou ver te zoeken. Schaam je. Dat jouw normen en waarden anders zin dan die van anderen betekent niet dat je je zo mag uitlaten over iemands keuze.

6 jaar geleden

-.

-.

Wow wat heftig! Respect dat je je zo sterk hebt gehouden!!

6 jaar geleden

M.

M.

Een ding snap ik niet aan je verhaal. Je hebt het over een miskraam maar dit is geen miskraam, je hebt doelbewust de zwangerschap beÃĢindigt. Het is pas een miskraam als je lichaam zelf het kindje afstoot. Ik zou zelf nooit hebben gekozen voor een abortus. En al helemaal niet als je weet dat het hartje al klopt. zo'n klein mensje zo mooi, zo uniek. Ik zou altijd met de vraag hebben gezeten of het een jongetje of meisje zou zijn geweest en hoe hij/zij eruit zou hebben gezien. Ik zou je graag mee willen geven dat het zo iets bijzonders is om een kindje te mogen krijgen. Het is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend om een kindje te krijgen.

6 jaar geleden

M.

M.

Ik vind het heel goed van je dat je zo sterk bent gebleven! Ik las al deze reacties hierop en ik ben het absoluut er niet mee eens! Mensen die vinden dat je je moet schamen maar ik snap je heel goed. Jij hebt die keuze gemaakt en je weet zelf wat de goede keuze was. Ik zou zelf het zelfde hebben gedaan! Groetjes mij

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.