Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Het lijkt wel Chinees! Het debuut van het examen Chinees

Door Wieke

Dit jaar mogen vwo-leerlingen voor het eerst examen doen in Chinees. Ongeveer 170 leerlingen gaan examen doen in de Aziatische taal. Naar verwachting zal dat aantal in de komende jaren alleen maar gaan stijgen. 

Het was al in 2013 besloten dat Chinees een examenvak zou worden. Tot dit jaar was het alleen mogelijk om examen te doen in Chinees als je op een school zat die daarmee experimenteerde. Dit schooljaar is het eindelijk zover, alle vwo-leerlingen kunnen examen doen in Chinees. De 170 leerlingen die in mei examen gaan doen, komen van vijftien verschillende middelbare scholen in Nederland. Nog weinig scholen bieden dus op dit moment Chinees aan, maar volgens Jessica Paardekooper van het Nuffic gaat dat veranderen: "we verwachten dat dat aantal snel doorgroeit de komende jaren. Scholen hebben de tijd nodig om het als nieuw vak te introduceren."

Chinees is geen eitje

Geen Frans of Duits als vreemde taal in je vakkenpakket, maar Chinees dus. Het is hard werken, want deze taal is geen eitje. Het Chinees kent zo'n 56.000 verschillende tekens, maar zelfs de gemiddelde hoog opgeleide Chinees kent er maar 7.000. Om een krantenartikel te lezen moet je gemiddeld 3.000 tekens kennen, maar om het te kunnen volgen heb je genoeg aan 1500. Je kan je dus voorstellen dat de examenkandidaten de komende tijd hard moeten blokken, want ze moeten deze lastige taal kunnen lezen, luisteren, schijven en spreken. "Leerlingen moeten voor dit vak echt hun best doen. De Chinese taal en cultuur moet ze interesseren. Ik heb er al heel wat zien afhaken." zegt Judith Zoetelief van het Montfort College in Rotterdam tegen het AD.

En havisten dan?

Helaas kunnen havisten geen examen doen in Chinees. Eerder konden havisten die heel graag Chinees wilden leren een ontheffing krijgen, wat betekent dat je als uitzondering toch examen kon doen, maar inmiddels kan dat niet meer. "Dat is zonde, want havisten kunnen prima Chinees volgen", zegt docent Zoetelief. Toch zijn er (tot nu toe) geen geluiden dat het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Chinees ook voor havisten beschikbaar zal stellen. Een mogelijkheid voor welwillende havisten zou zijn om particuliere lessen Chinees te volgen en middels een staatsexamen met de vwo'ers mee te doen.

Gepubliceerd op 30 maart 2018


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}