Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Het leek wel of dit examen was gemaakt door een spirituele hippie'

Door Roos

Als je een examen maakt over tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen, kun je er op rekenen dat er veel vage vragen gesteld worden. "Het ging weinig over kunststromingen benoemen, je moest meer gewoon beetje inzicht hebben en logisch nadenken", laat Danaé Hardam (17) ons via Instagram weten.

Muhammed Soysal (18) is het met haar eens. "Waar waren de vragen over de barok, romantiek, neo-classicisme?", vraagt hij zich af. "Ik was er wel blij mee hoor, dat daar niet veel over gevraagd werd. Ik vond de vragen nu best makkelijk. Het ging beter dan mijn schoolexamens, daar heb ik nog bijna nooit een voldoende voor gehaald."

Luna Gielens (16) vond het examen maar een vage bedoening: "Ik weet niet of het aan mij lag, maar ik vond de toets heel zweverig. Echt alsof het gemaakt was door een hippie." Als voorbeeld geeft ze de vraag over een paardenbloem. "Er was dus zo'n vraag over waarom staven met bloemen net als paardenbloemen zijn en wat de betekenis erachter is dat die zaden verspreidt." 

Dramatisch effect

Een andere opgave die problemen opleverde, was de vraag over een donkere achtergrond. Muhammed: "De fotograaf had de achtergrond bij wat plaatjes zwart gemaakt en je moest uitleggen waarom dat het dramatisch maakte."

Luna vult aan: "Je moest zelfs drie manieren benoemen waarom de zwarte achtergrond het dramatische effect versterkt, maar ik vond het zo vaag. Ik had echt maar één of twee ideeën en de rest moest ik er een beetje bij lullen." 

Voetenvragen

Muhammed verdenkt de examenmakers ervan dat ze niet helemaal nuchter waren tijdens het bedenken van de vragen. "Sommige vragen waren zo weird, ik dacht echt what the fuck?, hebben ze een joint gerookt of zo?", lacht hij. Als vage vraag noemt hij de opgave over een plantenkas die gebouwd werd als een paleis. 

Hadden de examenmakers een joint gerookt of zo?

Op de vragen over voeten gingen de kandidaten ook niet helemaal lekker. Luna: "De vraag ging over een plaatje met voeten die overliepen naar schoenen, en dan moest je aangeven waarom dit een beangstigend gevoel geeft." Muhammed heeft niet bepaald een voetenfetish: "Ik heb echt een enorme haat aan voeten, ik had dit plaatje afgeplakt met een post-it zodat ik er niet meer naar hoefde kijken." 

Wéér Damien Hirst

Een van de moeilijkste dingen bij het examen TeHaTex, is begrijpen wat de examenmakers van je vragen. Fiene Sars (17) vertelt: "De vragen werden heel raar gesteld en je wist vaak niet precies wat voor antwoord ze van je wilden."

Zij laat ons ook weten dat er wéér vragen over Damien Hirst in dit examen zaten. "Ja echt vijf vragen gingen over hem en z’n onderwatertentoonstelling. De vraag ging dan over zijn kunstwerk van Balou de beer van Jungle Book en wat dat heeft te maken met de cultuur van nu of zoiets. Heel raar was het", licht Fiene toe. Het lijkt wel of Damien een deal heeft met de examenmakers, want hij was ook al een van de hoofdonderwerpen bij het havo-examen Kunst en bij het vwo-examen Nederlands
 

Gepubliceerd op 23 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.