Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Havo-examen maatschappijwetenschappen was 'degelijk'

Door Roos

Vanochtend maakten ruim 6.000 havisten het vernieuwde examen maatschappijwetenschappen. "Ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten, maar het viel best wel mee", vindt Tom Fleuren (18).

"Het was niet makkelijk, maar als je het goed had voorbereid was het wel te maken", vult hij aan. In plaats van de drie hoofdonderwerpen voorgaande jaren, is het vak nu opgedeeld in hoofd- en kernconcepten. Docent Volkan Tasdan spreekt van een 'overgangsexamen: "Ik ben blij met verandering. Aan dit examen kon je echter zien dat de makers nog wat voorzichtig zijn geweest. Het examen was degelijk. Er zaten niet echt spannende vragen in. Persoonlijk vind ik dat je havo-scholieren wel iets meer mag uitdagen."

Maxime van den Bergen (18) was daar blij mee. "Het ging supergoed, eigenlijk", vertelt ze enigszins verbaasd. "Je moest steeds de kernconcepten linken met de teksten en dat was prima te doen als je die goed kende." Tom vond dat ook. Hij ontdekte echter wel twee begrippen waar hij niet eerder over gehoord had. "Positietoewijzing en positieverwerving waren in elk geval geen standaardbegrippen", aldus Tom. 

Niet wachten

Sanne van Berkel vond het examen aan de lange kant. "Ik was wat eerder klaar, maar de meesten in mijn klas gingen niet eerder weg." Ze vond het examen te doen, maar had wel moeite met een aantal vragen. "Vraag  4, 11, 17 en 21 heb ik niet ingevuld. En mijn docent had gezegd dat er zeker iets over de dimensies van Hofstede in het examen zou zitten, nou niet dus."

De docenten van Sanne hadden overigens ook geen zin om tot 9:00 uur te wachten om met het examen te beginnen. "De docent die de examens afnam zette de klok gewoon tien minuten vooruit, zodat we meteen konden starten. Dat was vrij apart."

Weinig diepgang

Op de vraag of er nog opvallende of bijzondere vragen in het examen zaten, antwoordt docent Tasdan ontkennend. "Er springt eigenlijk niks uit, er zat weinig diepgang in. De onderwerpen van de teksten waren leuk voor de kinderen, maar ik kijk vooral naar de vraagstelling. Die vond ik vrij oppervlakkig. Er zat wel meer balans qua onderwerpen in het examen, voorheen ging het veel over politieke besluitvorming", concludeert Tasdan een tikje vermoeid. Hij was gisterenavond tot half 1 wakker om alle vragen in zijn landelijke MAW-whatsappgroep te beantwoorden. 

Tom hoopt in elk geval dat het CvtE een beetje mild is met de n-term: "Het is toch de eerste keer dat we dit examen nieuwe stijl maken." Bij de klachtenlijn van het LAKS is het nog rustig. Er zijn ongeveer 100 klachten gemeld. 

 

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!