Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Havo-examen maatschappijwetenschappen was 'degelijk'

Door Roos

Vanochtend maakten ruim 6.000 havisten het vernieuwde examen maatschappijwetenschappen. "Ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten, maar het viel best wel mee", vindt Tom Fleuren (18).

"Het was niet makkelijk, maar als je het goed had voorbereid was het wel te maken", vult hij aan. In plaats van de drie hoofdonderwerpen voorgaande jaren, is het vak nu opgedeeld in hoofd- en kernconcepten. Docent Volkan Tasdan spreekt van een 'overgangsexamen: "Ik ben blij met verandering. Aan dit examen kon je echter zien dat de makers nog wat voorzichtig zijn geweest. Het examen was degelijk. Er zaten niet echt spannende vragen in. Persoonlijk vind ik dat je havo-scholieren wel iets meer mag uitdagen."

Maxime van den Bergen (18) was daar blij mee. "Het ging supergoed, eigenlijk", vertelt ze enigszins verbaasd. "Je moest steeds de kernconcepten linken met de teksten en dat was prima te doen als je die goed kende." Tom vond dat ook. Hij ontdekte echter wel twee begrippen waar hij niet eerder over gehoord had. "Positietoewijzing en positieverwerving waren in elk geval geen standaardbegrippen", aldus Tom. 

Niet wachten

Sanne van Berkel vond het examen aan de lange kant. "Ik was wat eerder klaar, maar de meesten in mijn klas gingen niet eerder weg." Ze vond het examen te doen, maar had wel moeite met een aantal vragen. "Vraag  4, 11, 17 en 21 heb ik niet ingevuld. En mijn docent had gezegd dat er zeker iets over de dimensies van Hofstede in het examen zou zitten, nou niet dus."

De docenten van Sanne hadden overigens ook geen zin om tot 9:00 uur te wachten om met het examen te beginnen. "De docent die de examens afnam zette de klok gewoon tien minuten vooruit, zodat we meteen konden starten. Dat was vrij apart."

Weinig diepgang

Op de vraag of er nog opvallende of bijzondere vragen in het examen zaten, antwoordt docent Tasdan ontkennend. "Er springt eigenlijk niks uit, er zat weinig diepgang in. De onderwerpen van de teksten waren leuk voor de kinderen, maar ik kijk vooral naar de vraagstelling. Die vond ik vrij oppervlakkig. Er zat wel meer balans qua onderwerpen in het examen, voorheen ging het veel over politieke besluitvorming", concludeert Tasdan een tikje vermoeid. Hij was gisterenavond tot half 1 wakker om alle vragen in zijn landelijke MAW-whatsappgroep te beantwoorden. 

Tom hoopt in elk geval dat het CvtE een beetje mild is met de n-term: "Het is toch de eerste keer dat we dit examen nieuwe stijl maken." Bij de klachtenlijn van het LAKS is het nog rustig. Er zijn ongeveer 100 klachten gemeld. 

 

Gepubliceerd op 15 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!