Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Leerlingen 'best blij' met extra kans na gestolen examens Frans

Net toen ze dachten klaar te zijn met de examens, kregen havisten op het Thomas A Kempis College in Arnhem slecht nieuws. Een tas waar de examens Frans in zaten is uit de auto van de docente gestolen. Alle scholieren van wie het examen zoek is, moeten het opnieuw maken. De voorzitter van het college van bestuur van de school spreekt van een nachtmerrie, maar leerlingen zijn eigenlijk best blij met de extra kans.

Omroep Gelderland meldt dat er afgelopen maandag ingebroken is in de auto van de docente toen ze onderweg naar school was gestopt voor een boodschap. Ze had de examens al nagekeken en wilde ze op school aan de tweede corrector geven, maar daar kwamen ze dus nooit aan. Het gaat om een van de twee havoklassen die Frans hebben gemaakt, in totaal 18 leerlingen. 

Voor de getroffen kandidaten betekent dit dat ze op 18 juni het examen opnieuw moeten maken. Dat is de dag dat de herkansing voor Frans gepland staat. Mochten ze na dat examen nog een herkansing nodig hebben voor het vak, dan hebben ze daar alsnog recht op. De kandidaten zullen daarom ook niet op 12 juni de examenuitslag krijgen, zoals alle andere examenkandidaten in het land. 

Nachtmerrie

Voorzitter van het college van bestuur Jacob van Dijk noemde het een nachtmerrie vanochtend op Radio Gelderland. "Voor de getroffen leerlingen is het een ramp dat ze het examen moeten overdoen. Dat vinden ze niet leuk, want ze dachten dat ze klaar waren."

Verrassend genoeg zien de leerlingen om wie het gaat het allemaal niet zo somber in. "De meesten zijn eigenlijk best wel blij", vertelt getroffen scholier Marguerite Kroon (17). "Het examen Frans was echt heel moeilijk en veel denken dat ze het niet goed hebben gemaakt, dus we zijn wel blij met de extra kans."

Voor Marguerite zelf gold dit in eerste instantie ook, maar vertelt dat ze er later ook wel een beetje tegenop begon te zien om zich opnieuw te moeten voorbereiden. "In eerste instantie was ik heel blij, maar nu speelt het wel steeds een beetje in mijn hoofd dat ik sowieso nog aan de bak moet."

Bo Zwiers (17) zit in de klas waarvan de examens wel veilig zijn. Zij is opgelucht. "Ik ben niet zo goed in Frans, maar ik heb het examen wel oké gemaakt. Met een n-term van 0 kwam ik op een 5,8 uit." Wel was het even stressen voor de scholier. "Ik was in Parijs met mijn moeder en oma en ik kreeg ineens een berichtje van Marguerite dat haar examen ongeldig was. Ik dacht eerst dat ze een grapje maakte, maar al gauw bleek dat het serieus was. Het was lang onduidelijk voor wie dat allemaal precies gold, dus dat was wel even stressen. Gelukkig hoef ik hem niet opnieuw te maken en hoor ik gewoon op 12 juni of ik geslaagd ben of niet."

Een klasgenoot van Bo, van wie het examen dus ook gewoon geldig blijft, vertelt lachend tegen ons op Instagram dat ze niet per se vindt dat ze geluk heeft gehad. "Het examen ging namelijk niet al te best, haha." Voor haar was die extra kans dus wel welkom geweest.

Dader

Voorzitter Jacob van Dijk zegt tegen Radio Gelderland dat er nog geen spoor is van de dader. "Ik heb geen idee, totaal niet. En misschien wil ik het ook wel niet weten. Het is gebeurd." 

Zowel Marguerite als Van Dijk benadrukken dat de leerlingen de schuld niet aan de docente geven. Van Dijk: "Ik dacht dat er leerlingen zouden zijn die boos waren, maar ze liepen allemaal naar de docent en sloegen hun armen om haar heen. Ze gaven haar knuffels en ondersteunden haar, in plaats van andersom." Marguerite: "Zij is ook mijn mentor en ze is de liefste docent die er is. Ze was er echt ziek van, maar niemand neemt haar iets kwalijk. Het had iedereen kunnen overkomen. We moeten een examen opnieuw maken, dat is echt niet het einde van de wereld. Zeker in het geval van Frans niet."

Moeilijk examen

Uit de poll op onze website blijkt inderdaad dat van alle gemaakte examens op alle niveaus, het havo-examen Frans het moeilijkst was. Maar liefst 88 procent vond het examen echt moeilijk. Dit wordt bevestigd door het aantal klachten dat er is  ingediend. Er waren 12.083 havo-kandidaten Frans en er is 4929 keer geklaagd over het examen. Dit betekent dat er in verhouding over havo-Frans veruit het meeste is geklaagd. 

 

Gepubliceerd op 23 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl