Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Haat op de notenbepalingen in een lastig examen zonder piano's

Door Wieke

"To all of the queens who are fighting alone, Baby, you're not dancin' on your own", best een motiverende lyrics om te horen tijdens het maken van je examen. Toch was het examen havo muziek geen pretje. Veel leerlingen vonden het examen lastig.

Zo was het examen voor Noortje Lemans (16) geen knaller: "Het ging heel slecht. Ik had wel geleerd, maar niet zo heel erg. Ik dacht dat het examen wel mee zou vallen, want ik vond het oefenexamen niet zo moeilijk, maar het echte examen was heel anders."

Sowieso al fout

Noortje viel vooral over de hoeveelheid vragen met notenbepalingen: "Dat zijn vragen die je meestal sowieso al fout hebt. Je moet dan op een lege plek bepalen hoe hoog een noot moet staan, dat is super moeilijk. Normaal zitten daar er zo'n vier van in, maar nu wel een stuk of zes. Ik heb ze allemaal overgeslagen en op het laatste nog geprobeerd, maar waarschijnlijk heb ik ze fout. Ik denk niet dat het hem is geworden, maar ik mag gelukkig twee vakken wegstrepen omdat ik een extra vak heb."

Vage vraagstelling

Luuk (18) van Veenendaal vond de notenbepalingen juist wel een chill onderdeel, maar vond het examen ook lastig: "Het was een best moeilijk examen. De vraagstelling was anders dan de afgelopen twee jaar, wat het onverwachts moeilijk maakte."

Maartje Sjoers (16) strugglede ook met de vraagstelling: "Er was een vraag waar je maat 1 en 2 met maat 3 en 4 moest vergelijken. Nu het me is uitgelegd is die vraag wel makkelijk, maar het was echt heel raar en onduidelijk verwoord waardoor ik er niet uitkwam." Dat was niet de enige vraag die Maartje niet goed begreep: "Er waren een paar vragen over een Duits lied, dat was echt niet te volgen. Je moest daar een volgschema invullen, maar ik heb dat compleet gegokt"

Geen piano

Noortje baalde ook dat er geen vraag over de piano in zat: "Daar had ik wel op gehoopt, want die vind ik meestal makkelijk." Luuk sluit zich hierbij aan: "Er kwamen helemaal geen piano vragen, dat was heel klote. Dat hebben we juist veel geleerd."

In het examen werden de luisterfragmenten afgewisseld tussen klassiek en pop. Noortje vond dat wel leuk aan het examen: "Als het alleen maar klassiek is en operanummers enzo, dan val ik letterlijk in slaap. Die afwisseling die er in het examen zat, maakt het veel leuker. Zo zat er een nummer van Ava Max in, met de tekst 'If all of the kings had their queens on the throne, We would pop champagne and raise a toast'. Die vragen heb ik waarschijnlijk wel goed."

Ookal was het examen muziek even doorbijten, Noortje, Luuk en Maartje kunnen na vandaag opgelucht ademhalen. Voor hun en de meeste havisten staat alleen Engels vanmiddag nog op het programma, maar daarna is het tijd voor vakantie!

@minksaeijs Daar ga je #fy #fyp ♬ wachtmuziek sped up - joost

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.