Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Floor (20) studeert International Business: 'Je bepaalt je eigen leerpad'

In samenwerking met hogeschool Avans

Wat is de beste manier om een product te promoten in Amerika? Wat is een effectieve strategie om een bepaalde doelgroep te bereiken? Floor (20) leert het allemaal tijdens haar studie International Business (IB) aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Ze zit in haar laatste jaar van de opleiding en doet haar afstudeerstage op Curaçao.

Via Zoom (helaas niet op het strand op Curaçao) sprak ik haar om meer te weten te komen over haar opleiding die ze op dit moment afrondt aan de andere kant van de wereld.

Geen theorie, tentamens en traditionele lessen

De naam zegt het al: de studie International Business gaat over het internationaal zakendoen. Tijdens de studie leer je alles over marketing, financiën en duurzaamheid. Het studieprogramma is anders dan andere studies. Traditionele lessen worden niet gegeven. "Het is erg projectgericht", vertelt Floor. "Je hebt geen theorievakken, en tentamens maken wij ook niet. Onze toetsen zijn geïntegreerd in de projecten die we doen. We leren dus niet aan de hand van theorie, maar door te doen. Maar mis je belangrijke kennis, dan word je daar goed in begeleid door docenten en zijn er bijvoorbeeld workshops van professionals uit het vak."

De studie is geheel in het Engels. "Dat zie ik echt als een voordeel", zegt Floor. "Tegenwoordig is het super belangrijk om goed Engels te kunnen, vooral in het bedrijfsleven. In het begin is het wennen om alleen nog maar Engels te spreken, maar je bent er zo aan gewend."

"Wat ik het leukst vind aan de studie, is dat je je eigen leerpad kan bepalen", gaat Floor verder. "Zo heb je in het eerste jaar vier projecten van tien weken, allemaal in een verschillende richting. De richtingen zijn Creator (marketing), Connector (afdelingen verbinden), Identifier (data analyst) en Dealmaker (sales)." Bij de richting Creator onderzocht Floor hoe Starbucks on the go (Starbucks-koffieautomaten) uitgebreid kon worden naar de Spaanse markt. "Dat project is me wel het meest bijgebleven", zegt Floor. "Gedurende je studie kan je je steeds meer gaan specialiseren doordat je zelf kunt kiezen welke van deze vier richtingen je op wilt."

Floor komt er op de havo al snel achter dat ze een opleiding wil gaan doen die te maken heeft met economie en het bedrijfsleven. International Business aan Avans in Den Bosch zit al een tijdje in haar hoofd wanneer ze naar de open dag gaat en een proefstudeerdag volgt. "Bij de open dag werd ik helemaal enthousiast van wat iedereen vertelde. Vooral van de studenten die deelden waar ze geweest waren voor hun studie. Ik hoorde supergave verhalen. Studenten vertelden bijvoorbeeld dat ze stages hadden gelopen in Australië of Nieuw-Zeeland. Ik dacht: dit wil ik ook!"

Als student International Business aan Avans in Den Bosch werk je nauw samen met organisaties, medestudenten en coaches die je tijdens je studie begeleiden. Velen beschrijven het als de IB family. "Heel leuk is het. Je bouwt veel connecties op waar je later goed gebruik van kan maken. Als je in de toekomst op zoek bent naar een baan of stage, dan kun je altijd wel terecht bij iemand uit de IB family. Dat is superfijn", aldus Floor.

Reizen

Voor International Business moet je initiatief kunnen nemen, geïnteresseerd zijn in vreemde talen en andere culturen, en daarnaast zeker houden van een uitdaging. Zo vertelt Floor dat je verplicht twee keer een halfjaar naar het buitenland moet voor een stage of minor. Ook ga je als IB-student met projecten naar het buitenland. Dat moet je natuurlijk wel willen. Eerder ging Floor voor een project naar Finland en in het derde jaar deed ze een stage op Curaçao. Momenteel woont ze daar weer.

Voor haar afstudeerstage doet Floor onderzoek naar de marketing- en communicatiestrategie van het stagebureau Wereldstage. "Al jarenlang werken ze met dezelfde marketingstrategie. Ik doe nu onderzoek naar hoe ze de marketingstrategie kunnen aanpassen, zodat die beter aansluit bij meerdere doelgroepen." Uiteindelijk wordt Floor beoordeeld op de inhoud van haar onderzoek: hoe ze het heeft uitgevoerd, welke bronnen ze heeft gebruikt en hoe ze haar adviezen onderbouwt.

Een toekomst in toerisme

Na haar opleiding gaat Floor meteen door met de master International Tourism, Leisure and Event Management. "Na mijn master zal ik waarschijnlijk iets met toerisme gaan doen. Graag zou ik een managementfunctie aannemen bij een hotelketen of vliegtuigmaatschappij."

Een praktische, avontuurlijke studie dus, waarbij je ook een handig netwerk opbouwt en veel van de wereld ziet. Zie je dit zitten en ben je ook nog eens ruimdenkend en gemotiveerd, dan is de studie International Business bij Avans Hogeschool in Den Bosch zeker een studie om te overwegen.

Zoek jij een avontuurlijke studie?

Kom dan op 14 april proefstuderen en ervaar zelf hoe het is om International Business te studeren aan de hogeschool Avans.

Gepubliceerd op 22 maart 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.