Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Examenvrees is net plankenkoorts

Slapeloze nachten, huilbuien en een nicotine-overschot. Veel examenkandidaten schieten helemaal in de stress bij het horen van het woordje 'examen' alleen al. Nergens voor nodig: die examenvrees is net plankenkoorts. Uiteindelijk komt 't allemaal wel goed.

Bang zijn

Iedere eindexamenkandidaat wordt wel een beetje opgefokt van de gesprekken met klasgenoten. Ik niet. Zo vertelden een paar klasgenoten me dat ze al nachtenlang slecht sliepen, hun dosis nicotine hadden verhoogd met een half pakje per dag en ze vreesden dat het toch, ondanks hun planning, allemaal mis zal gaan. Maar waarom gaan we daar eigenlijk van uit?

Ik refereer hier even aan een eindexamenterm filosofie: er is een wezenlijk verschil tussen iets vrezen en ergens bang voor zijn. Als je angstig bent, dan is je angst ergens op gebaseerd (het eindexamen filosofie bijvoorbeeld), maar als je iets vreest dan ben je gewoon bang voor iets wat niet gespecificeerd is. Ik denk dat veel leerlingen het eindexamen vooral vrezen.

Kern van het verhaal

Er is namelijk geen gegronde reden om bang te zijn voor het eindexamen. Als je een maand geleden begonnen bent met leren en mij direct kunt aanwijzen welke tekst op welke pagina in je examenbundel staat, dan heb je geen reden om echt angstig te zijn. Als je weet wat er van je gevraagd wordt in een samenvattingsopdracht, waarom ben je dan bang?

Het eindexamen gaat niet zozeer om het feit dat je moet leren, het is een verkapte manier om te kijken of jij goed kunt redeneren. Bijvoorbeeld waarom Pietje niet op de fiets naar de supermarkt ging (bijvoorbeeld omdat zijn fiets kapot was). Dat je de rest van de tekst niet begrijpt, doet er eigenlijk niet toe, als je maar de kern van het verhaal maar kunt begrijpen (al het helpt wel als je de woorden 'supermarkt', 'fiets' en 'kapot' in het Frans, Duits en Engels kent.). De kleur van de fiets doet er niet toe, het aantal boodschappentassen ook niet.

Plankenkoorts

Natuurlijk is het eindexamen een beproeving en ik wandel ook niet helemaal relaxed de examenzaal in. Maar ik weet wel dat het gewoon een soort van plankenkoorts is en dat het uiteindelijk wel los zal lopen. Als ik de opgaven zie, word ik vanzelf weer kalm en rustig, omdat ik wéét dat ik over de gevraagde kennis beschik. Het komt allemaal wel goed.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 19 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik moet nog even oefenen met redeneren volgens mij, want waarom Pietje op de fiets naar de supermarkt ging omdat zijn fiets kapot was vind ik best ingewikkeld ;-)

9 jaar geleden

R.

R.

@ Merel

Eerder leren lezen ;)
.. ''Bijvoorbeeld waarom Pietje niet op de fiets naar de supermarkt ging (bijvoorbeeld omdat zijn fiets kapot was). ''

9 jaar geleden

S.

S.

Hoi Rutger, als je dan toch iets op scholieren.com zet over filosofie, zet het er dan wel goed neer. Vrees is angst voor een specifiek object, bijvoorbeeld een spin of een grote hond. (Existentiële) angst is angst voor het onbekende/keuzemogelijkheden/gericht op het IK.

8 jaar geleden