Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenvrees is net plankenkoorts

Slapeloze nachten, huilbuien en een nicotine-overschot. Veel examenkandidaten schieten helemaal in de stress bij het horen van het woordje 'examen' alleen al. Nergens voor nodig: die examenvrees is net plankenkoorts. Uiteindelijk komt 't allemaal wel goed.

Bang zijn

Iedere eindexamenkandidaat wordt wel een beetje opgefokt van de gesprekken met klasgenoten. Ik niet. Zo vertelden een paar klasgenoten me dat ze al nachtenlang slecht sliepen, hun dosis nicotine hadden verhoogd met een half pakje per dag en ze vreesden dat het toch, ondanks hun planning, allemaal mis zal gaan. Maar waarom gaan we daar eigenlijk van uit?

Ik refereer hier even aan een eindexamenterm filosofie: er is een wezenlijk verschil tussen iets vrezen en ergens bang voor zijn. Als je angstig bent, dan is je angst ergens op gebaseerd (het eindexamen filosofie bijvoorbeeld), maar als je iets vreest dan ben je gewoon bang voor iets wat niet gespecificeerd is. Ik denk dat veel leerlingen het eindexamen vooral vrezen.

Kern van het verhaal

Er is namelijk geen gegronde reden om bang te zijn voor het eindexamen. Als je een maand geleden begonnen bent met leren en mij direct kunt aanwijzen welke tekst op welke pagina in je examenbundel staat, dan heb je geen reden om echt angstig te zijn. Als je weet wat er van je gevraagd wordt in een samenvattingsopdracht, waarom ben je dan bang?

Het eindexamen gaat niet zozeer om het feit dat je moet leren, het is een verkapte manier om te kijken of jij goed kunt redeneren. Bijvoorbeeld waarom Pietje niet op de fiets naar de supermarkt ging (bijvoorbeeld omdat zijn fiets kapot was). Dat je de rest van de tekst niet begrijpt, doet er eigenlijk niet toe, als je maar de kern van het verhaal maar kunt begrijpen (al het helpt wel als je de woorden 'supermarkt', 'fiets' en 'kapot' in het Frans, Duits en Engels kent.). De kleur van de fiets doet er niet toe, het aantal boodschappentassen ook niet.

Plankenkoorts

Natuurlijk is het eindexamen een beproeving en ik wandel ook niet helemaal relaxed de examenzaal in. Maar ik weet wel dat het gewoon een soort van plankenkoorts is en dat het uiteindelijk wel los zal lopen. Als ik de opgaven zie, word ik vanzelf weer kalm en rustig, omdat ik wéét dat ik over de gevraagde kennis beschik. Het komt allemaal wel goed.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 19 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?