Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenupdate dag 10: geile vraag bij Natuurkunde

Door Kim

Bijna alle vmbo'ers konden vanaf vandaag op hun laueren rusten, maar de meeste havisten en vwo'ers moesten vandaag nog gewoon aan de bak.

Best relaxte examens, met veel gratis antwoorden en een geile vraag bij havo Natuurkunde...

Sexy vraag bij havo Natuurkunde

Vandaag kreeg het LAKS wel een heel opmerkelijke klacht te verwerken: een mannelijke scholier klaagde dat-'ie tijdens het havo-examen Natuurkunde van gisteren uit z'n concentratie gebracht werd. Vraag drie was volgens hem namelijk wel heel erg seksueel getint. Vanaf toen dacht-'ie alleen nog maar aan hele andere dingen dan de toetsstof, zeg maar.

Wij hebben de vraag even opgezocht. "Professor Barrett en twee studenten staan op een loopbrug en bewegen ritmisch op en neer met een bepaalde frequentie. Daardoor komt de hele brug in trilling.
Deze situatie is gefilmd. (...)" En? Krijg jij d'r ook vieze gedachten van?

Bonuspunten als pepernoten

Het College van Examens strooide vandaag met gratis punten, omdat er de afgelopen dagen opvallend vaak onvolledige of oneerlijke vragen werd gesteld over stof die niet geleerd hoefden te worden. Sprokkel zo je schooldiploma bij elkaar: een punt voor alle vmbo'ers bij Aardrijkskunde, twee punten voor de vwo'ers Natuurkunde en drie punten voor alle havisten die wiskude A deden.

Die havisten kregen al eerder een gratis punt bij Aardrijkskunde en drie bij Geschiedenis. Kassa!

Examen in zeven talen

Sommige mensen hebben een talenknobbel, maar gymnasiast Stella heeft een hele Mount Everest op de hersenlijke opslagplaats van d'r vocabulaire. Ze sluit vwo-6 namelijk af met zeven talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Latijn en Chinees. Bizar! Haar doel? Alle talen ter wereld kunnen spreken.

Eén mazzeltje heeft ze trouwens wel: het vak Chinees wordt nog door te weinig examenkandidaten gevolgd om een centraal schriftelijk eindexamen voor te verzinnen, dus mocht ze dat eerder dit jaar al afsluiten. 3fm sprak haar over haar bijzondere vakkenpakket.

Vmbo: Fries, Arabisch, Spaans en Turks

In totaal 161 vmbo'ers moesten vandaag nog een laatste examen doen in Fries, Arabisch, Spaans en Turks. En dat leverde maar 19 klachten op. Zat jij in een uitgestorven examenzaal op zo'n exotische taal te kauwen? Deel je ervaring hieronder in de reacties!

Havo: Muziek en Economie

Geen hond die tegenwoordig nog examen Muziek doet: amper 1400 scholieren op de havo. Veel scholen schijnen het veel te veel werk te vinden om hun leerlingen zoveel theorie bij te spijkeren en daarna ook nog 'ns goeie geluidsapparatuur te fixen in de examenzaal.De meeste havisten maakten zich sowieso helemaal niet druk meer over Muziek en Economie, maar vooral over wat de dag hen nog meer brengen zou.

Julia twitterde vanochtend namelijk: "En daar lig je dan in bed te bedenken dat je over 7 uur vanantie hebt. Eerst even een economie CE'tje fiksen.." Na afloop leek niemand nog echt zin te hebben in een evaluatie, maar was vooral de vakantie trending topic: Roel: "Muziek viel wat tegen, economie ging goed. Vanavond doorzakken op PROM. EN VAKANTIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE-EEEEEEEEEEEEEEE". En gelijk heeft-'ie.

Vwo: Latijn en Biologie

De vwo'ers hadden vandaag Latijn en Bio, en waren na afloop nog niet zo in de gloria als de havisten. Amber: "Blijkbaar was zes jaar bio voor mij nog niet genoeg om er iets van te begrijpen. Schijn bedriegt." En Milou: "Welk vak moet ik gaan herkansen?! Wiskunde (target: 6.4), M&O (5.4), Latijn (5,8)? #vies".

Bij onze redacteur Esmee ging 't gelukkig wat beter, al hing ze vandaag nog niet juichend van vakantievreugde aan de telefoon. "Latijn ging wel goed. Alleen jammer dat twee van de drie behandelde teksten nou nét toevallig de teksten waren die ik vaag vond en daarom niet zo goed geleerd had."

Ook Biologie ging best lekker bij haar. "Wel een voldoende hoor, denk ik. Ik had me niet heel erg goed voorbereid, maar mijn Biodata was de redding van de dag. Of ik vanavond de kroeg in ga? Nee, eerst even flink uitrusten, dat komt morgen wel. En er komen sowieos nog veel examenfeesten aan."

En na het weekend?

Havo heeft maandag Russisch en Fries. De vwo'ers hebben nog dan nog één 's ochtends keer een 'gewoon' examen (Muziek) voordat ze 's middags ook op de exotische toer gaan met Russisch . Redacteur Annemieke werd voor muziek trouwens al flink bang gemaakt door DJ's Ivo en Daniel van het Slam FM Eindexamenjournaal. Iedereen die dit weekend nog even door moet bijten: sterkte!

@ Walter: de vmbo'ers worden woensdag 15 juni uit hun lijden verlost, de rest een dag later.

Scholieren.com publiceert op elke examendag een examenupdate: over de toetsen van de dag, bizarre examenincidenten, de klachtenscore bij 't LAKS and more. Nog meer examennieuwshonger? Slam!FM presenteert elke dag in samenwerking met ons het Eindexamenjournaal van 21:30 tot 22:00 uur. Luisteren dus! Toch gemist? Klik hierrr.

Gepubliceerd op 27 mei 2011


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}