Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Examentips aardrijkskunde

Over een tijdje is het weer zover: de eindexamens komen eraan. Menig kandidaat schiet al in de stress bij alleen al het horen van dat woord, laat staan het beginnen met de echte voorbereidingen. Daar komt de reddende engel Scholieren.com, met slimme examentips voor elk vak. 

In dit blog geeft docent aardrijkskunde Jasper Leuven een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Examentip 1: Herhaal de vraag

Vaak heeft een leerling het antwoord goed, maar schrijft hij het fout op. De truck is om de hele vraag te herhalen in je antwoord. Als je het in eigen woorden probeert, heb je minder kans om in de buurt van het goede antwoord te komen. Door de vraag te herhalen word je als het ware gedwongen een juist antwoord op de vraag te geven. Bij sommige vragen krijg je zelfs al een punt als je de vraag herhaalt en er enkele woorden aan toevoegt. Makkelijk verdiend dus!

Jasper: "Soms geeft een leerling een antwoord van een half A4'tje. Dat kost onnodig veel tijd. Door herhaling van de vraag geef je ook daadwerkelijk antwoord op de vraag: het antwoord dat de corrector zoekt." Er staan letterlijke zinnen in het correctievoorschrift en de docent gaat op zoek naar elementen die ook voorkomen in jouw antwoord.

De kans dat je een goed antwoord geeft, neemt dus toe én in sommige gevallen krijg je al een punt voor het herhalen van de vraag met toevoeging van één of twee woorden! Appeltje eitje dus.

Examentip 2: Markeren
Docent JasperAls je gebruik moet maken van één of meerdere bronnen, kun je al snel het overzicht kwijtraken. De gouden tip is: markeren! Vaak wordt er gezegd dat je de bronnen eerst uitgebreid moet bestuderen. Dat is een tijdrovend klusje. Als je eerst de vraag leest en vervolgens in de bron de stukken markeert waaruit je je antwoord gaat halen, wordt het makkelijker en overzichtelijker. 

Jasper: "Het beste kun je bij een bron met tabellen direct de rij markeren waarin jij je antwoord moet gaan vinden. De overige kolommen bevatten namelijk vooral informatie waar je van in de war kunt raken." Dit geldt ook voor de vraagstelling. Wordt er naar een politiek argument gevraagd? "Markeer dan het woord 'politiek' en voorkom dat je een economisch argument geeft."

Het markeren heeft dus twee voordelen: je leest de vraag beter én je kunt de vraag beter uit de bron filteren. Als je die vraag daarnaast dan ook nog herhaalt, lopen de punten vanzelf binnen!

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com twee keer per week examentips op Scholieren.com. Voor elk van de 14 populairste vakken komt een examendocent van de Stichting Studiebegeleiding Leiden aan het woord. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Op zaterdag 11 mei van 15-16u kun je chatten met twee docenten aardrijkskunde: eentje voor het VMBO examen en eentje voor Havo/VWO. Zo kun je dus al je last-minute vragen nog even stellen. Handig!

Gepubliceerd op 4 april 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.