Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

En dan ben je ineens de oudste op school

Door Lieke

Nog als de dag van gisteren kan ik 'm me herinneren, die eerste dag op de middelbare school. Dat is nu bijna vijf jaar geleden, ik had nog zes jaar tot mijn examens. Nu zie ik het overal voorbij komen: TikToks over de examens, Instagramposts van geslaagden, uitgehangen vlaggen als ik het raam uitkijk. Dan dringt het pas echt tot me door: volgend jaar is het mijn beurt om examen te doen.

In de brugklas lijkt het allemaal nog zo ver weg, de examenperiode. Maar de tijd gaat snel. Ik realiseer me in het vijfde jaar van het vwo dat de examenleerlingen klaar zijn en ik de volgende ben. Een jaartje nog, en dan zal ook ik examens gemaakt hebben. Dan zal ook ik een profielwerkstuk geschreven hebben. Dan zal ook ik weten of ik de vlag uit kan hangen.

Een vreemde gewaarwording is dat. Ik heb hier, samen met mijn klasgenoten, tot nu toe vijf jaar naartoe gewerkt. Toch komt de realisatie als een slap in the face. Nog een jaar, en dan zijn we klaar. En in dat jaar komen er verschillende leuke, spannende en enge gebeurtenissen langs. 

Vrijheid, blijheid

Er zijn veel dingen waar ik naar uitkijk. Bijvoorbeeld het schrijven van mijn profielwerkstuk, een concept dat wel voor mij gemaakt zou kunnen zijn. Ik houd ervan om dingen te onderzoeken en dan mag ik er ook nog over schrijven! Dan is er natuurlijk de examenreis na de examens. Gewoon er even tussenuit lijkt me heerlijk na al die weken van onrust en stress. Ook zijn er docenten van wie ik het niet erg zal vinden dat ik er geen les meer van zal krijgen. Maar waar ik veruit het meest naar uitkijk, is de vrijheid na de examens. Een lange vakantie en dan beginnen met de studie waar ik echt plezier ga hebben.

Aan de andere kant zijn er ook dingen waar ik een beetje tegenop zie. Het eerste waar ik aan moet denken is het mondeling voor Duits. Niets voor mij. Ook de stress voor alle toetsweken is een minpuntje. Ik vind het nu al spannend, bang om te falen, maar volgend jaar zal het echte gevolgen hebben als het niet goed gaat. Maar ook hier is er een kers op de taart: de dag van de examenuitslag. Wachten, wachten, wachten op dat ene telefoontje. Ik word nu al zenuwachtig als ik er aan denk.

Leuke dingen

Maar daar moeten we als leerlingen uit het voorexamenjaar niet te lang bij stil staan. Denk vooral aan alle leuke dingen die er nog voorbij gaan komen. Voor nu nog even knallen voor de laatste toetsweek van dit jaar, zodat we met vertrouwen overgaan naar het jaar waar we het allemaal voor hebben gedaan. Dan lekker genieten van de vakantie, en uitgerust weer verder, strijden tot het einde.

Gepubliceerd op 21 juni 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ranem

Ranem

Dit artikel is echt op tijd gekomen. Dezelfde zorgen deel ik met je mee, maar ik ben blij dat je de artikel positief afrond.
Dankjewel!

1 week geleden