Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Eindexamens 2017 in acht hoogte- en dieptepunten

Het zit erop, het is klaar, over en uit, #done. De examenperiode is voorbij. Boeken kunnen ingeleverd worden en hopelijk kan de vlag bijna uit. Omdat je afgelopen weken ongetwijfeld in een roes geleefd hebt, sommen wij  nog even de belangrijkste gebeurtenissen rondom de examens voor je op. 

#1 Klachtenrecord voor vwo-examen Nederlands

Al jaren wordt er veel geklaagd over hoe het verplichte vak Nederlands getoetst wordt en dat was dit jaar niet anders. Na afloop van het examen vlogen veel memes en termen als ‘apocalyptisch geschreeuw’ en ‘hellend vlak’ wanhopig in de rondte.

Cito had na de klachtentsunami van vorig jaar beloofd om iets aan de lengte van het examen te doen, maar die belofte werd verbroken. Een dag na het examen waren er meer dan 26.000 klachten binnengekomen, een all time record sinds 1988. Na afloop van het examen ontstond er een online briefwisseling tussen allerlei voor- en tegenstanders van het examen. 

Alle commotie rondom vwo Nederlands in één meme.

#2 Meme-feest

Vorig jaar werd de traditie al ingeluid, maar dit jaar ging het echt helemaal los met de memes. Met name in het Facebook event was het elke dag weer genieten van talloze creatieve uitspattingen van soggende examenkandidaten. Wij gaan dat best wel een beetje missen en jullie zo te zien ook.

#3 Feminisme als terugkerend onderwerp

Op de vierde examendag werd zowel door scholieren als bij ons op de redactie opgemerkt dat in veel taalexamens teksten voorkwamen die te maken hadden met feminisme en/of vrouwenemancipatie. Bij 7 van de 24 niet-exacte vakken, voor zowel havo als vwo, komt het onderwerp aan bod.

We hebben even gebeld met de persvoorlichter van het Cito, Corine Theuns. Zij vertelt aan Scholieren.com dat dit puur toeval is en dat de teksten zijn uitgekozen door deskundigen die de teksten blijkbaar goed bruikbaar vonden. Wij vragen ons toch af of Cito ons stiekem iets wil vertellen. 

#4 Vast op het toilet

In de loop van de tweede examenweek werd bekend dat een scholiere uit Hengelo vlak voor haar vmbo-examen Engels vast kwam te zitten op de wc. Buurtbewoners waren gelukkig oplettend en uiteindelijk moest de brandweer erbij komen om het meisje te bevrijden. Doordat de buren haar een lift gaven, was ze nog net op tijd om haar examen te maken.

#5 Extreem moeilijk vmbo-examen Engels

De Hengelose begon aan, wat later bleek, een erg moeilijk examen Engels. De beroemde meester Bart noemde de beproeving 'het moeilijkste examen Engels dat hij ooit heeft gezien'. Het niveau was volgens hem niet heel reëel. "Een examen mag best uitdagend zijn, maar deze vragen waren wel van een erg hoog niveau." 

De klachtenteller staat nu op iets minder dan 15.000, dat zijn flink veel klachten, zeker gezien het feit dat vmbo-scholieren minder geneigd zijn om te klagen.

#6 Scholier krijgt eigen tekst

Floris de Boer deed tijdens zijn vwo-examen maatschappijwetenschappen een opmerkelijke ontdekking: een tekst waaraan hij heeft meegeschreven zat in het examen. "Het feit dat het mijn tekst was, zorgde wel even voor afleiding", vertelde hij aan ons.

Floris werkt in zijn vrije tijd bij L1 Nieuwsmonitor, het onderzoeksbureau van zijn tante, dat onderzoek doet naar maatschappelijke onderwerpen. Een van de onderzoeksartikelen verscheen dus op het examen maatschappijwetenschappen.

#7 Examenklacht.nl gehackt

Op de tweede donderdag van de examenperiode was er lichte paniek onder leerlingen vanwege de afwezigheid van examenklacht.nl, de klachtensite van het LAKS. De website bleef de gehele donderdag onbereikbaar.

Vrijdag bleek dat de website slachtoffer was geworden van ransomware WannaCry, die eerder een aantal ziekenhuizen in Groot-Brittanië platlegde. Gelukkig was de site vrijdagochtend weer online, zodat men weer kon klagen. Het ziet er naar uit dat het totale aantal klachten van vorig jaar dit jaar niet overschreden zal worden. Of dat aan de downtime ligt, is niet helemaal zeker. 

#8 Atlas-fail in Zwolle

Op het Carolus Clusius college in Zwolle is een nogal rare of ‘menselijke’ fout gemaakt: de vmbo’ers die bezig waren met het examen aardrijkskunde kregen een atlas erbij, maar later bleek dat dit helemaal niet mag. Alle leerlingen moeten hierdoor het examen opnieuw maken, omdat deze door het atlasgebruik ongeldig zijn verklaard. Dikke pech dus. 

De examenperiode zit er dus op, maar het is nog niet helemaal gedaan. Tot aan de uitslag-dag (14 juni) houden we je op de hoogte van het nieuws rondom de eindexamens, op onze Examenpagina en op Facebook

Gepubliceerd op 24 mei 2017


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}