Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Economie-examen vwo 'niet onmogelijk'

Over het economie-examen van het vwo zijn de meningen verdeeld. Veel van de te leren stof kwam vrijdagmiddag voor in het eindexamen. Maar de vragen waren soms niet duidelijk genoeg, vinden leerlingen.

In totaal maakten 20704 vwo'ers het examen. Deelnemer Caspar Jacobs is tevreden. "Het ging wel goed. Sommige vragen waren een beetje onduidelijk. Je wist niet goed wat voor een soort vraag het was en waar je heen moest qua formulering van je antwoord. Daar moest je dus een beetje creatief in zijn. "

Toch vond Casper geen enkele vraag echt onmogelijk. "Alle behandelde stof zat in de toets. Ik was zelfs vóór de eindtijd klaar, dus ik denk dat ik wel een ruime voldoende heb."

Lastige betoogopdracht

Ook leerling Aniek Derkx heeft het examen goed gemaakt. "Voor mijn gevoel ging het heel goed. Ik was als eerste klaar, maar ik weet niet zeker of dat nou zo’n goed teken is. Veel opgaven leken op de oefenvragen die ik eerder had gemaakt." De betoogopdracht vond ze wel lastig. "Daarnaast wist ik ook niet alle vragen een antwoord, maar ik denk wel dat ik een voldoende heb."

Stijn van Venrooij heeft het examen helemaal niet zo goed gemaakt, denkt ze. "Ik vond het een behoorlijk pittig examen. De vraagstelling was heel moeilijk en ik had ook te weinig tijd. In het begin had ik een paar vragen overgeslagen en die heb ik niet allemaal meer kunnen invullen. Economie is mijn slechtste vak, dus ik hoop op een voldoende. Al denk ik dat dat niet gaat lukken.’’

Goed lezen

Economiedocente Fia Rutten uit Den Haag heeft veel leerlingen gesproken die het examen erg lastig vonden. "Mijn dochter heeft het ook gemaakt en ze vond het heel moeilijk." Zelf heeft ze het examen net opgehaald om na te kijken. "Als ik de vragen zo doorkijk, herken ik veel onderwerpen uit de stof. Maar over de moeilijkheidsgraad van die vragen durf ik nog niks te zeggen."

Een collega-docent verwacht vooral problemen bij het betoog. ''Die opdracht was erg lastig. Daarnaast zie ik dat leerlingen steeds vaker goed moeten lezen, dat is heel belangrijk.''

Betoog of uiteenzetting?

De betoogopdracht zorgde voor veel onduidelijkheid bij leerlingen. Scholierenvakbond LAKS ontving er een aantal klachten over. Sommige leerlingen dachten dat het om een uiteenzetting ging, anderen spraken over een betoog. Volgens docenten gaat het hier inderdaad om een betoog.

''Tot nu toe is er elk jaar een opdracht met een betoog, die is makkelijker dan een uiteenzetting,'' vertelt klachtencoördinator Sadjia Sadfari. Het LAKS gaat deze klachten nog verder uitzoeken.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 17 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.