Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

E-bikes en een koeienstandbeeld in vmbo-examen Fries

Terwijl voor alle andere vmbo'ers de vakantie al is begonnen, moest een handjevol examenkandidaten vanochtend nog opdraven voor het examen Fries. 91 scholieren uit het hoge noorden zaten te zwoegen op teksten in hun officiële taal. Voor kandidaat Nathan de Jong (15) uit het Friese dorpje Balk was het zijn laatste examen. "Het ging wel, maar ik vond het wel iets lastiger dan vorig jaar."

Nathan vond de teksten best ingewikkeld. "Vooral die over volksverhalen was lastig. De vragen over die tekst vond ik moeilijker." Docent Tjeerd Kooistra kan begrijpen dat Nathan daar wat meer moeite mee had. "Die was wat abstracter. Dat gold ook voor de tekst over het koeienstandbeeld 'Us mem' in Leeuwarden." De twee laatste teksten in het examen gingen over e-bikes. "Die waren beter te doen", vinden zowel Kooistra als Nathan. Kooistra: "Daarbij konden de scholieren zich beter een voorstelling maken, denk ik. Ik vond het prettig dat die teksten aan het einde kwamen."  

Ook Ilona Soet (16) uit Veenwoude sluit zich hierbij aan. "Ik vond het examen best makkelijk. Vooral de teksten over e-bikes waren prima. De andere twee waren saaier."

Vijf redenen

Wel zat er een vraag in over die teksten waar Nathan moeite mee had. "We moesten vijf redenen geven waarom de vrouw in de tekst e-bikes leuk vond. Die redenen stonden in één alinea en ik vond het best lastig om er vijf uit te halen. Uiteindelijk heb ik er wel vijf opgeschreven."

 

Over het algemeen vond Kooistra het een prima examen. "Iedereen was op tijd klaar en het was een mooi representatief examen voor de leerstof. Er zaten niet echt vragen in waar ik over struikelde."

Einde

De docent vindt het soms wel jammer dat het examen Fries altijd aan het einde van de examenperiode plaatsvindt. "Ik ben wel benieuwd hoe het examen gemaakt zou worden als het aan het begin zou zijn. Dan is de spanningsboog toch wat beter." Desalniettemin vindt Kooistra dat de scholieren het examen, ook met een kortere spanningsboog, prima hebben kunnen maken. 

Dit blijkt ook uit de cijfers van het LAKS. Niemand heeft geklaagd over het examen Fries. 

Voor Nathan zitten de examens er nu op. Toch was het niet echt een ontlading voor hem. "Ik had meer zoiets van: 'wat ga ik doen met drie maanden vakantie?' Ik heb besloten een baantje te zoeken en ik ga in augustus nog op vakantie."

Ilona vertrekt morgen naar Vlieland om daar vakantiewerk te gaan doen. "Ik ga werken in een hotel. Daar heb ik heel veel zin in."

Gepubliceerd op 22 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!