Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Docenten klagen zelden over examens

In tegenstelling tot middelbare scholieren klagen docenten bijna nooit over de eindexamens. Scholierenvakbond LAKS en het College voor Examens (CvE) ontvangen nauwelijks meldingen van leraren die voor hun leerlingen opkomen omdat de moeilijkheidsgraad of examenregels niet eerlijk zouden zijn.

Examenkandidaten kunnen een klacht indienen bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS als ze vinden dat de examens te moeilijk of te onduidelijk zijn, of als ze vinden dat ze benadeeld worden door de manier waarop de schoolleiding de afname organiseert. Het LAKS verzamelt alle meldingen en presenteert die na afloop bij examenautoriteit CvE. Leraren en examensecretarissen kunnen rechtstreeks bij het CvE terecht.

125.000 versus 7 klachten

Vorig jaar dienden kandidaten in totaal zo'n 125.000 klachten in bij het LAKS over de inhoud of afname van de examens. Tegelijkertijd kwamen er bij het CvE slechts zeven klachten van docenten of secretarissen binnen over de centrale examens, blijkt uit diens jaarverslag van 2012.

Slechts vier van deze klachten gingen over een examen zelf. De overige betroffen één klacht over de afname van de examens, één klacht met betrekking tot een sollicitatieprocedure en één klacht over de totstandkoming van de correctie van een examen.

Dit jaar hebben er nog helemaal geen docenten of examensecretarissen een klacht ingediend. "Onze Examenlijn is vooral bedoeld voor vragen van docenten en examensecretarissen over de examens en de regels daaromtrent. Over het algemeen bellen docenten om zaken die ze onduidelijk vinden in het correctievoorschrift of met opmerkingen over examenvragen," vertelde een woordvoerder van het CvE aan Scholieren.com.

Docenten helpen leerlingen

Hoewel de Examenklachtenlijn van het LAKS voor scholieren is bedoeld, trekken ook leraren en bezorgde ouders soms aan de bel. "Docenten bellen echter heel weinig naar de Eindexamenklachtenlijn", zegt Sadjia Safdari, klachtencoördinator van het LAKS.

De voorgaande jaren stapte slechts een handjevol leraren naar de scholierenvakbond. "Dat waren taaldocenten die Duits, Frans en Nederlands gaven. Opvallend is dat die docenten vaak pas na de examenperiode klagen, zodra de normeringen bekend worden". De normering van een examen bepaalt hoe streng een gemaakt examen uiteindelijk becijferd wordt.

"Zodra een normering zwaar uitvalt, willen die docenten hun leerlingen 'helpen'. Dan bellen ze ons met klachten over het examen," aldus Safdari. Ook bij het LAKS is dit jaar nog geen enkele klacht van docenten of examensecretarissen binnengekomen.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 19 mei 2013


Alles over de examens in je timeline?