Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Dingen die ik had willen weten voordat ik aan de middelbare school begon

Als brugger loop ik door de gangen van mijn nieuwe school die op dat moment enorm lijkt. Een paar maanden geleden was ik nog een van de oudsten van mijn basisschool, nu behoor ik tot de jongste groep op de middelbare. Ik heb geen idee wat me te wachten staat.

Nu, zes jaar later, komt het einde van mijn middelbareschoolcarrière (eindelijk) in zicht. In de afgelopen jaren heb ik een hoop ontdekt over het scholierenleven, dingen die ik graag eerder had willen weten. Welke dingen? Die deel ik in deze blog.

Cijfers zijn niet alles

In de eerste paar jaar van mijn middelbareschooltijd ben ik enorm gefocust op mijn cijfers. Ik wil achten en negens halen zoals ik dat op de basisschool deed, baal van onvoldoendes en ben altijd bang een slecht cijfer te halen.

Na een paar jaar kom ik echter tot de ontdekking dat ik te veel druk op mezelf leg. Niet alle vakken liggen je en je hoeft daarom ook niet van jezelf te verwachten dat je een acht gemiddeld staat.

Het is goed om jezelf uit te dagen en te streven naar een hoog cijfer, maar het is ook oké om genoegen te nemen met een zes. Of om te accepteren dat je voor economie een onvoldoende staat, omdat je dit weer kan compenseren met een vak waar je beter in bent. Je hoeft niet overal goed in te zijn. Deze realisaties brachten me uiteindelijk meer rust in mijn hoofd.

Een niveau omlaag

Een niveau omlaag, dat gebeurt mij niet. Dacht ik. Ik wilde na mijn middelbare school meteen door naar de universiteit, had het helemaal uitgedacht. Maar dat liep toch even anders. Een jaar geleden stapte ik van het gymnasium over naar havo. Ik had de optie gymnasium-5 over te doen, maar koos ervoor om het wat makkelijker te maken voor mezelf en examen te doen op havo. Bovendien was ik op dat moment helemaal klaar met de middelbare school. Ik keek al erg uit naar dat studentenleven en zag ik een jaar extra niet echt zitten.

In mijn examenjaar kost school me een stuk minder tijd en energie dan voorheen, waardoor ik meer tijd heb voor dingen die ook belangrijk voor me zijn. Zoals hobby’s, werk en persoonlijke ontwikkeling.

In het afgelopen jaar heb ik veel dingen kunnen doen waar ik niet de tijd voor had gevonden als ik nog op het vwo had gezeten. Zo ben ik lid geworden van twee jongerenpanels, ben ik bezig met een maatschappelijkediensttijd-traject, schrijf ik voor Scholieren.com en kan ik ernaast nog werken. Al deze dingen dragen enorm bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik leer nuttige vaardigheden, ontmoet nieuwe mensen en doe ervaringen op die in mijn latere loopbaan nog goed van pas kunnen komen. Ik kies misschien voor een ‘makkelijkere’ weg naar een diploma, maar heb wel veel uit mezelf gehaald.

School is niet de enige plek waar je dingen kan leren. Dit ondervinden heeft me heel veel gebracht.

Dus…

Schijt aan school dan maar? Nee, dat zeg ik niet. School is belangrijk, daarom doe ik nog altijd mijn best, maar het is lang niet alles. Wacht dus niet tot je studententijd of tussenjaar met ervaren, experimenteren en leuke dingen doen, maar zorg er nu ook voor dat je hier tijd voor vrijmaakt.

Maar goed. Het zou mega ongemakkelijk zijn als ik na het schrijven van deze blog zak voor mijn examens, dus ik ga nog even strijden!

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.