Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dimitri (19) stopte met school om zijn dromen na te jagen

Op de basisschool maakt hij filmpjes met vrienden, op de middelbare school regisseert hij een short film voor zijn profielwerkstuk: op jonge leeftijd ontdekt Dimitri (19) dat hij een carrière wil in de filmwereld. Hij merkt alleen wel dat school hem hierin weerhoudt. Daarom stopt hij met het voortgezet onderwijs. Zonder diploma op zak gaat hij de wijde wereld in.

Dimitri zit in de zesde klas wanneer hij zijn eigen bedrijf opricht: DZTRIANTOS. Hij maakt foto’s en video’s voor particulieren en bedrijven. Momenteel voor onder meer een autoschadebedrijf en een YouTubekanaal van Google.

Van vwo naar VAVO

Op de middelbare school doet Dimitri vwo, waar hij ieder jaar net op het nippertje over gaat. Helaas gaat dit anders in zijn examenjaar. Hij zakt met zes onvoldoendes. "Ik had goed geleerd, kende de stof. Maar ik ben gezakt op mijn manier van antwoorden. Volgens de richtlijnen moet je antwoord geven met specifieke woorden, in een specifieke structuur. Dat kon ik niet. Voorheen ben ik altijd net over gegaan doordat ik mijn cijfers opkrikte met creatieve opdrachten, zoals presentaties."

"Je bent zes jaar lang bezig om uiteindelijk dat diploma te behalen", gaat Dimitri verder. "Op een gegeven moment hangt het af van acht examens die je aflegt. Als je daar vervolgens voor zakt, dan voel je je wel klote. Na het telefoontje ben ik een stuk gaan rijden en heb ik keihard gejankt. Later heb ik nog Engels en wiskunde herkanst, maar beide vakken maakte ik niet beter."

Nog een poging

Dimitri besluit om verder te gaan op de VAVO. "De eerste week voelde als een maand. Iedere dag forceerde ik mezelf om naar school te gaan, ik wilde het echt niet. Ik wil graag mijn eigen twist aan dingen geven, maar had het idee dat dat op school werd afgekeurd. Op school kon ik niet echt mezelf zijn."

"Ik kwam te laat, maakte geen huiswerk, leerde niet voor de toetsen. Ik kon me slecht concentreren en na een dag school was ik heel moe en afwezig. Mijn moeder zag aan me dat ik door school steeds slechter in mijn vel ging zitten."

The Unlived life 

"Op dat moment las ik een boek, The War of Art. In dat boek staat de volgende zin: ‘Most of us have two lives. The life we live, and the unlived life within us’. Deze zin heeft me doen beseffen dat ik slechts droomde van het leven dat ik wilde leiden. En dat school me tegenhield in wat ik écht wilde met mijn leven."

“Most of us have two lives. The life we live, and the unlived life within us. Between the two stands Resistance.” ― Steven Pressfield

"Ik realiseerde me dat een diploma me noch zekerheid, noch geluk zou brengen." Met deze realisatie gaat Dimitri in gesprek met zijn moeder. "Drie uur lang praatten we over waar ik op dat moment stond en wat mijn doelen waren. Ik kwam tot de conclusie dat school me niet verder zou brengen. Zo kwam ik vervolgens tot het besluit te stoppen met school." Aan zijn moeder heeft Dimitri veel steun gehad. "Ze heeft altijd achter mij en mijn keuze gestaan."

"Nadat ik stopte met school, heb ik mezelf veel beter leren kennen. Ik voel me sindsdien veel meer mezelf." De reacties op Dimitri’s keuze zijn over het algemeen goed. "De meeste mensen aan wie ik het vertelde, reageerden positief en toejuichend. Een paar mensen vonden het dom, zeiden ze. Dan was ik even bang dat ik een verkeerde keuze had gemaakt, maar ik kon mezelf wel weer snel herpakken."

Droom groots

Nu maakt Dimitri vooral commerciële video’s, maar uiteindelijk wil hij echte verhalen op het witte doek brengen. "Mij is altijd verteld dat je een diploma nodig hebt voor een goede toekomst", zegt Dimitri. "Dat maakte het lastig om de keuze te maken te stoppen met school. Maar in mijn sector weegt een diploma nou eenmaal veel minder dan een goed portfolio en netwerk."

Dimitri maakt zich daarom geen zorgen over zijn toekomst zonder diploma."Ik ben er zeker van dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik ben eindelijk mijn dromen aan het najagen."

Lees ook
Leven als in een film: Luan ging een jaar naar een Amerikaanse high school

Gepubliceerd op 15 april 2022


Alles over de examens in je timeline?