Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Deze examentips werken écht

Door Oscar

Het heeft vier, vijf, zes of zelfs zeven jaar geduurd, maar het einde van de middelbare school is in zicht. Nog even een laatste kunstje in de vorm van een paar eindexamens waarna jij eindelijk de losgeslagen student kunt uithangen. Scholieren.com somde speciaal voor jou vijf zéér nuttige examentips op. Die écht werken.

1. Slaap
'Ware stilte is rust voor de geest, zoals slaap voor het lichaam; versterkend en verfrissend.' - William Penn
Slaap als een baby, of als een roos. Het maakt niet uit, maar slaap. Tot diep in de nacht doorleren heeft niet zoveel zin, je ontwricht je ritme ten koste van de nachtrust die je goed kan gebruiken. Mocht je door de examenstress slaapproblemen opgelopen hebben, vraag de huisarts dan om een receptje melatonine. Dit is een natuurlijke slaappil. Voor mij werkt dit goedje als een trein, en ik ben al twee keer geslaagd. Toeval? Ik denk het niet.

2. Eten
'Men moet eten om te leven, niet leven om te eten.' - Socrates
Eten om te leven dus. Tijdens een drie uur durend wiskunde-examen houdt voedsel jou in the game. Naast een pen en een rekenmachine zou jouw examenkit ook een tros bananen moeten bevatten. Het is niet voor niets dat je tennissers tijdens wedstrijd altijd bananen ziet kanen. Deze gele rakkers geven vrijwel direct na doorslikken een energiekick af. 

3. Beweging
'Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven.' - Kees Jansma
BramOud-blogger Bram van Hulten benadrukt het belang van voldoende beweging. Tussen het leren door sporten is een absolute aanrader. Even verstand op nul, om daarna weer vol op honderd te kunnen gaan. Als je in de positie bent om seks te hebben moet je dat ook zeker niet nalaten. De meest letterlijke vorm van lichaamsbeweging werkt namelijk ook nog erg tegen de stress.

4. Handigheidjes tijdens examens
'Wie dom is moet slim zijn.' - Dolf Verspoor
SwannetZenuwen zijn normaal, zeker bij examens. Maar probeer een bepaalde structuur aan te houden, dit geeft enige houvast. Docente Frans Swannet van den Akker probeert houvast te kweken bij haar leerlingen door ze tips te geven, zoals: "Blader eerst 30 seconden rustig door het examen en kijk of je hobby- (sport of vakantiebestemming) -onderwerp er ook bij zit; begin daar mee! Of: maak het examen nooit op volgorde: wissel lange en korte teksten af en interessante en saaie onderwerpen. Je moet het natuurlijk wel een beetje leuk maken voor jezelf."

5. Doe normaal
'Er verandert niets, zolang wij niet veranderen.' - Angelika Hoefler
Oud-blogger en oud-examenkandidaat Justine van de Beek vindt dat scholieren de examens gewoon als een toetsweek moeten zien. "Je hebt al tig toetsweken gehad, dan moet deze ook wel lukken." Ook benadrukt Justine dat je voor de examens niet opeens je leergedrag moet omgooien. "Je bent op deze manier in de finale gekomen, dus waarom zou je stoppen?
"

 

Gepubliceerd op 8 mei 2015


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.