Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Deze dagen kun je bezoeken voor je studiekeuze

Door Lieke

Voor leerlingen die komend schooljaar examen gaan doen, komt de eindstreep in zicht. Maar wat dan? Er zijn vast klasgenoten die al vanaf de brugklas weten dat ze geneeskunde willen gaan studeren, of doorzetters die vasthouden aan hun droombaan als juf. Maar lang niet iedereen heeft het zo makkelijk bij het maken van die keuze.

Universiteiten, hbo’s en mbo’s in Nederland helpen dan ook graag een handje mee: ze organiseren open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen. In dit blog zal ik de verschillen uitleggen en vertellen wat deze dagen jou kunnen brengen.

De open dag

Voor degenen die net in de bovenbouw van de middelbare school zitten, kan een open dag een goede eerste stap zijn. Je komt dan (waarschijnlijk) voor het eerst bij een universiteit of mbo binnen en je kan daar een beetje sfeer proeven. Je krijgt een algemene indruk van wat de school te bieden heeft en wat er misschien voor jou mist. Wellicht bevalt een van de scholen waar je geweest bent jou wel heel erg.

Wel moet je er rekening mee houden dat de medewerkers en organisatoren op zo’n open dag extra hun best doen. Als je uiteindelijk gaat studeren, zal het er iets anders aan toe gaan. Open dagen zijn vrijblijvend en de eerste vinden al plaats in oktober. Exacte data kun je vinden op de websites van de scholen, dus zet ze alvast in je agenda.

Studiegericht kijken

Mocht je al een beter idee hebben van welke studie je eventueel wil gaan doen, maar je weet nog niet waar, dan is een proefstudeerdag misschien wel een optie voor jou. Op zo’n dag ga je met een groepje middelbare scholieren uit de vierde, vijfde of zesde klas een aantal proefcolleges volgen. Dit kan een hoorcollege zijn waar je uitleg krijgt, of een werkcollege waar je samen opdrachten gaat maken. Deze colleges zijn aangepast aan het niveau van een middelbare scholier en hebben ook aansluiting met de studie die jij gekozen hebt. Veel scholen doen op zo’n dag ook een korte rondleiding over de campus, waardoor je de leeromgeving nog beter leert kennen. 

Het fijne aan een proefstudeerdag is dat het niet zo druk is als bij een open dag, maar toch krijg je de feeling van de universiteit zelf. Het belangrijkste is dat je kennis maakt met de studie waar jij interesse in hebt, en ook dat lukt door middel van de colleges. Je loopt de hele dag mee met een aantal studenten die ook die studie doen, dus stel vooral veel vragen. Proefstudeerdagen hebben maar een bepaald aantal plaatsen, dus je moet er op tijd bij zijn. De aanmelding voor zo'n dag gaat via de website van de school. Aanmeldingen voor de eerste ronde beginnen in september, dus houd de websites in de gaten.

Proeven als student

Voor degenen die gerichter willen kijken en willen weten hoe een dag op de vervolgstudie er voor studenten uitziet, is er de meeloopdag. Je loopt dan als middelbaar scholier een dag mee met een eerstejaarsstudent op de studie waarvoor jij je hebt aangemeld. Je volgt het lesprogramma van degene met wie jij meeloopt. Dat kan een hoorcollege of werkcollege zijn, of allebei. Ook tijdens pauzes en vrije uren kan jij dan zien hoe het studentenleven eruit ziet. Het wordt dus niet mooier gemaakt dan dat het daadwerkelijk is, waardoor je echt een goed beeld van de school en van de studie zelf krijgt. Als je dan de hele dag één-op-één met een student rondloopt, is er genoeg tijd om vragen te stellen. Gebruik die mogelijkheid!

Net zoals bij een proefstudeerdag is er een gelimiteerd aantal plaatsen, dus houd de websites van uni’s en hbo’s in de gaten voor wanneer de inschrijving start. Ook in dit geval zullen de inschrijvingen voor de eerste ronde in september open gaan. 

Opties

Zelf ga ik zeker gebruik maken van deze mogelijkheden om een studie te vinden die bij mij past. Op de planning staat al een meeloopdag bij de studies criminologie en wiskunde. Je komt er zo bijvoorbeeld achter dat een studie die jou erg interessant lijkt, helemaal niet zo’n goede match is. Zo was dat voor mij het geval tijdens de proefstudeerdag bij natuur- en sterrenkunde. Doe er dus vooral je voordeel mee!

Lees ook
5 tips voor het bezoeken van online open dagen

Gepubliceerd op 5 september 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.