Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

De voordelen van je examens spreiden over twee jaar

Het was 2019, ik zat in gymnasium 5, en ik had er allemaal geen zin meer in. School was kut, ik moest uren blokken voor een vijfje, en sowieso begreep ik weinig van de lesstof: ik zou toch wel blijven zitten. Niet superleuk natuurlijk, maar toch had ik daar alle vrede mee. Toen adviseerde mijn mentor me om een keer met de decaan te praten over het magische "gespreid examen".

Magisch watte?

Gespreid examen doen houdt eigenlijk in dat je in de vijfde alvast examen doet in een paar vakken, terwijl je dus nog niet in je examenjaar zit.  Of, als je op havo zit, in de vierde voor klas vijf. Je snapt het wel. 

Maar waarom dan?

Waarom zou je dit willen doen? Het is niet dat  je eerder je diploma haalt. Ik zou hoe dan ook nog tweeëneenhalf jaar op school rondlopen. Mijn decaan gaf me vooral als reden dat gespreid of gesplitst examen doen goed is voor de motivatie. En laat motivatie nou net datgene zijn waar het bij mij in die periode aan ontbrak ;)

Je examen spreiden zou namelijk moeten leiden tot een hogere motivatie in de laatste maanden van het jaar waar je in zit (voor mij vwo 5 dus) én het jaar dat je overdoet (ook vwo 5). In de resterende maanden word je gemotiveerd om toch even door te pakken omdat je niet mag spreiden met een droevige cijferlijst. En het jaar erop ben je gemotiveerder omdat je een paar 'makkelijkere' vakken niet alleen maar aan het herhalen bent. Dat zijn dus de vakken waar je examen in doet.

Toch wel leuke voordelen

Nou, ik besloot dus om Nederlands en Duits te versnellen omdat dat toch vakken waren waar ik wel goed in ben. En inderdaad, het lukte en ik plukte er de vruchten van. Ik heb dit jaar examen gedaan in die vakken, terwijl ik na de zomer pas naar de zesde ga.

Een leuk voordeel is dat ik mocht kiezen naar welke lessen ik wilde gaan omdat mijn rooster niet perfect te combineren was. Als ik geen zin had in wiskunde, zei ik dat ik naar Duits moest. En als ik echt geen zin had in een uur oefenen met tekstverklaren, moest ik opeens heel dringend naar aardrijkskunde. 

Verder kon ik de vorige maand tijdens de examens een beetje 'wennen'. Wennen aan de sfeer in zo'n gymzaal en aan de examenstress leek me wel praktisch voor volgend jaar. Ik had overigens maar twee examens, dus dat leren ging prima, en volgend jaar hoef ik dus voor twee hele examens minder te leren of me voor te bereiden!

Nadeel?

Eigenlijk kan ik maar een nadeel bedenken van het spreiden van je examens, en dat heeft te maken met herkansingen. Als ik een SE of CE maak, is het altijd een gokje. Gebruik ik nú een herkansing, of ga ik hem volgend jaar veel harder nodig hebben? Maar voor mij wegen de voordelen veel zwaarder dan dit 'nadeel', dus ik nam het er maar van. Ik twee CE'tjes geknald, en heb volgend jaar 6 tussenuren per week extra, moet goedkomen! ;)

Gepubliceerd op 14 juni 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Jij bent DE Stille Strijder van scholieren.com

1 jaar geleden