Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

De eerste, échte toetsweek

Door Ivo

De afgelopen jaren was mijn toetsweek een piece of cake. Het was de laatste schoolweek voor de vakantie, er waren veel leestoetsen en zelfs als je een één haalde denderde je eindcijfer meestal niet naar beneden. Het was zelfs leuk, want je had iedere dag vroeg vrij! (Fissa!)

Maar dat verandert nu, in die vervloekte bovenbouw. Komende week heb ik mijn eerste, échte toetsweek.

Zodra je in de bovenbouw belandt wordt alles anders: docenten behandelen je niet meer als kind en de lessen zijn gebaseerd op zelfstudie. Je denkt nu: die bovenbouw is awesome! Dat wil ik! Maar er zit ook een soort donkere kant aan de bovenbouw, namelijk de vele toetsweken.

Tweede huis

Want naast het feit dat je opeens vier van die verschrikkelijke weken per jaar hebt in plaats van één, is er nog een belangrijk ding dat meespeelt: de toetsen tellen mee voor je schoolexamen. En dat levert stress op. Iedere docent roept tijdens élke les zoiets als: "ALS JE DEZE TOETSEN SLECHT MAAKT ZAK JE EN BEN JE GEDOEMD DE REST VAN JE DAGEN TE SLIJTEN ALS PUTJESSCHEPPER!"

Na tien keer hetzelfde gehoord te hebben op dezelfde dag, kreeg ik wel door dat ik me moet aanpassen aan de toetsweken. Want waar ik de afgelopen jaren af en toe een boek pakte om te leren is dat boek nu mijn tweede huis. Ik zit dag en nacht te leren, en dat allemaal om dat ene zesje op mijn eindexamen (dat pas over anderhalf jaar is) te halen. Maar dat heb ik er voor over, want ik werk toe naar dat mooie moment: 7 november.

Dag van de bevrijding

7 november, de dag van de bevrijding, de dag waarop alle vogeltjes ineens een ander melodietje zingen, de dag waarop er geen wolkje aan de hemel is en vooral: de dag dat mijn toetsweek is afgelopen. De dag dat ik mijn boeken dicht kan slaan en languit op de bank zal gaan liggen voor een nieuw seizoen Modern Family op Netflix. Totdat ik me realiseer dat mijn volgende toetsweek al over tien weken is. Dan begint het hele riedeltje weer van voor af aan.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Ivo aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 31 oktober 2014


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!