Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Cito legt de vraag over emoji in het vmbo-examen Nederlands uit

In het examen Nederlands vmbo-gl/tl van dit jaar moesten examenleerlingen zich buigen over een tekst over emoji-communicatie. Het Cito legt uit hoe het zit met vraag 22 over die tekst.

Voorheen werd het onderdeel samenvatten in de centrale examens Nederlands vmbo getoetst door middel van een geleide samenvattingsopdracht. Hierbij moest de leerling met behulp van een voorgestructureerde opdracht een globale samenvatting geven van een tekst.

Dit jaar ziet het examen er anders uit. Vmbo-leerlingen krijgen nu bij verschillende teksten een aantal vragen die samenvatten toetsen. Hierbij wordt gevraagd om, in verschillende tekstsoorten, hoofdzaken te herkennen, te onderscheiden en te ordenen.

Samenvattingsvraag

Vraag 22 uit het examen Nederlands vmbo is zo'n nieuw soort samenvattingsvraag. De tekst die bij vraag 22 hoort - Pas op met aubergines! (van Anouk Broersma, de Volkskrant, 7 april 2018) - gaat over emoji-communicatie. Wie, wanneer (en wanneer niet), en ook waaróm gebruiken we emoticons in onze berichten op sociale media? Uit de tekst blijkt dat emoji vooral emotionele waarde toevoegen aan de boodschap, maar tegelijk ook verwarring kunnen geven en zelfs heel ongepast kunnen zijn.

In examenvraag 22 moet de leerling hoofdzaken herkennen en deze onderscheiden van de bijzaken. Leerlingen hoeven dus niet zelf een samenvatting te schrijven, maar bepalen welke gegeven informatie in een samenvatting thuishoort.

Onderwerp en hoofdzaken

Om deze vraag te beantwoorden, moet de leerling weten dat in een samenvatting van een tekst het onderwerp van de tekst (zin 1) wordt vermeld, evenals de belangrijkste informatie (hoofdzaken) die over dat onderwerp wordt gegeven (zin 3 en zin 6). In de tekst bij deze vraag heeft de leerling gelezen over een aantal onderzoeken en studies naar het gebruik van emoji die door wetenschappers over de hele wereld gedaan zijn.

De leerling moet uit de tekst bij deze vraag kunnen afleiden dat een algemene conclusie over het onderwerp (zin 6) relevant is voor een samenvatting. Zinnen 2, 4, 5, 7 bevatten detailinformatie en/of voorbeelden uit de in de tekst genoemde onderzoeken. Deze bijzaken moet de leerling dus niet in een samenvatting opnemen.

Gepubliceerd op 17 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!