Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Brief aan mijn toekomstige ik

Door Dina

Beste Dina-uit-de-toekomst,

Hoe is ‘t? Hopelijk gaat het goed met je (of moet ik ‘mij’ zeggen?). Nu gaat het in ieder geval prima. School begint weer en ik ga naar de zesde, wat betekent dat ik mijn laatste eerste schooldag op de middelbare achter de rug heb.

De clichés kloppen: de tijd vliegt. Die allereerste schooldag op de middelbare school voelt als de dag van gisteren. Hoewel er veel in de tussentijd is gebeurd, zie ik het allemaal nog duidelijk voor me. Aarzelend stond ik in de fietsenstalling, want waar in hemelsnaam moest ik mijn fiets pleuren? Nu weet ik inmiddels wel waar ik m'n fiets kan plaatsen, gelukkig maar. Ben ik in ieder geval nog iets wijzer geworden in al die tijd, haha.

Ontwikkelingen

Effe serieus, ik lijk nu op een compleet andere persoon dan toen. Er is zoveel veranderd en ik ben zoveel gegroeid. Wat lengte betreft niet veel, ik tik nog steeds net de 1.60 meter aan, maar misschien heb jij nu wel op wonderbaarlijke wijze nog een groeispurt gekregen? Niets is onmogelijk, zeggen ze dan. Ik ben vooral qua persoonlijkheid enorm gegroeid. Een forse verbetering ten opzichte van toen, vind ik. Ik heb mezelf veel ontwikkeld. Tja, ook logisch, in vijf jaar tijd kan er veel gebeuren. En dit laatste schooljaar is eigenlijk niet eens een heel schooljaar, want de lessen lopen maar tot de meivakantie in principe.

Ik vraag me af of je nieuwe klas dit schooljaar is bevallen en of je roosters nog een beetje chill waren. Zijn wiskunde en Nederlands nog steeds je lievelingsvakken? Of heeft er een dramatische switch plaatsgevonden? Ik trakteer je in ieder geval op taart als het lukt om voor je (school)examen biologie een zes of hoger te halen. You can do it!

Studie

Maar eh… Voordat de eindexamens beginnen, houd je je waarschijnlijk ook nog bezig met de grote olifant in de kamer: die studiekeuze. Astronaut, politica, neuroloog en zeemeermin: allemaal beroepen die mij ooit in het (verre) verleden interessant leken – en die nog steeds boeiend klinken – maar ik heb gewoon geen bepaalde studierichting die mij 100 procent aanspreekt.

Allemaal studies klinken prima, ik weet het gewoon niet precies. Jij weet als het goed is wel voor welke studie ik uiteindelijk ben gegaan. Amsterdam is toch wel een beetje mijn droomstad en de studies van de UvA maken me enthousiast. Dus is het A’dam geworden? Of ben je misschien voor een tussenjaartje gegaan? Kan ook.

Janken, janken, janken

Ik ben wel toe aan iets nieuws. Ik kan aan de ene kant niet wachten om die volgende stap te maken en te studeren. Maar aan de andere kant denk ik aan alle gezelligheid en aan iedereen die ik hier ken. Het lijkt me gewoon zo vreemd om ergens anders weer vanaf 0 te beginnen. Zucht. Heb geloof ik een beetje verlatingsangst. Ik ben gewoon zo’n sentimentele bakvis die hoogstwaarschijnlijk gaat janken op die laatste schooldag. Maar ach, so what? Vergeet vooral niet te genieten dit schooljaar, stress niet te veel en besteed niet te veel geld uit aan frikandellenbroodjes, s’il vous plaît. 

Ik ben benieuwd naar je antwoord op deze brief, Dina! En onthoud: het komt allemaal goed. Succes!

Groetjes,

Dina

Gepubliceerd op 14 september 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.