Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Brein achter 'Latijn is stampen': "een groot compliment aan mijn leraarschap"

Door Oscar

Sommige ezelsbruggetjes neem je je hele leven mee. Of is er iemand die durft te beweren dat hij de maanden op kan sommen zonder zijn knokkels te gebruiken? Hulde aan de mensen die deze kennis de wereld in helpen. Docent Latijn Alexander Smarius is zo'n held. Zijn stokoude Youtube-video helpt zowel eersteklassers als eindexamenkandidaten met het stampen van de uitgangen van Latijnse werkwoorden in de tegenwoordige tijd. Wij vroegen de docent naar zijn Youtube-succes.

U nadert de mijlpaal van 200.000 weergaven. Ik kan me voorstellen dat u dat niet voor ogen had toen u het filmpje opnam. Bent u hier trots op?

Een beetje wel. Aanvankelijk was het filmpje iets voor mij en de eerste klas waarmee ik het in de lente van 2004 gemaakt had, en liet ik het binnen school ook aan andere leerlingen en collega's zien. Jaren later, toen Youtube groot begon te worden - nu 10 jaar geleden - heb ik het filmpje voor het eerst gepost. Toen begon het langzaamaan meer bekendheid te krijgen. In april 2015 stond de teller boven de 200.000 views, maar toen heb ik iets gedaan waar ik later spijt van kreeg. Ik dacht: 'nu is het mooi geweest, dat oude filmpje kan echt niet meer, ik gooi het eraf.' Maanden later bleek dat anderen mijn filmpje ooit eens gedownload hadden en hun kopie opnieuw op Youtube hadden gezet omdat ze vonden dat dit filmpje moest blijven bestaan. Toen heb ik de originele video maar weer opnieuw online gezet en de piratenversies laten verwijderen. Als men het filmpje in al zijn onbeholpenheid zo graag wil blijven zien, dan wel graag op het kanaal van de originele maker!

Is het een ezelsbruggetje wat u zelf heeft bedacht?

Het ging zo: Ik had mijn toenmalige eerste klas gymnasium net het rijtje bijgebracht op de manier die je eerst in het filmpje ziet, namelijk door de uitgangen in niet te grote snelheid achter elkaar op te zeggen - nogal old school dus. De les erna kwam een van de leerlingen, Maarten Beekman, binnen met een snellere, ritmische voordracht. Dat werd de basis voor het rifje dat je de leerlingen steeds hoort zingen. Ik was in die tijd net bezig met het leren video's te monteren. Dankzij Maartens groovy rifje en mijn nieuwe hobby ontstond dus het idee om een videoclip te maken.

Het is een catchy riedeltje. Bent u muzikaal of is dit aanstekelijke deuntje een toevalstreffer?

Ik heb als jongeman een flirt gehad met een basgitaar en vind funk en aanverwante muziek gewoon lekker. Als je goed luistert hoor je in het snelle rifje de melodie terug van Dusty Springfield's 'Son of a preacher man'.  De ondersteunende baslijn rolde haast vanzelf uit mijn gepriegel met Garageband en de rest kon ik gemakkelijk invullen met bestaande drumloops en andere sounds.

U behandelt in het filmpje stof voor de brugklas, maar wij worden er door examenkandidaten op gewezen.

Kennelijk heeft het filmpje een snaar geraakt toen deze leerlingen in de onderbouw zaten. Of ze er bij hun examen echt iets aan hebben valt te betwijfelen, maar in elk geval heeft het positieve vibes gecreëerd waarmee Latijn misschien een fractie laagdrempeliger is geworden. Dan kan ik zoiets niet anders opvatten dan als een groot compliment aan mijn leraarschap.

Heeft u (naast het bekijken van uw video) nog meer tips voor de leerlingen die opgaan voor een examen Latijn?

Volg de raad op van je docent, want die wil misschien wel meer dan jij dat je slaagt. En als je echt denkt dat mijn filmpje nuttig is, kijk dan naar mijn hagelnieuwe remake in 4K:

Gepubliceerd op 16 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!