Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

BREAKING: Versoepelingen eindexamenregels 2022

Er zijn talloze petities overheen gegaan, maar vrijdagmiddag 17 december kwam het verlossende bericht: ook in 2022 worden de eindexamenregels aangepast vanwege corona. Het is het derde jaar op rij dat er aanpassingen worden gedaan aan de exameneisen.

UPDATE: Op maandag 24 januari heeft de nieuwe minister van onderwijs Dennis Wiersma bekend gemaakt dat je ook in 2022 een extra vak mag schrappen.

Demissionair minister Arie Slob heeft het volgende in de aanbieding:  eindexamenkandidaten krijgen dit schooljaar zonodig een extra herkansing en er komt weer een mogelijkheid om je examens te spreiden over twee tijdvakken. Dan heb je meer tijd om je voor te bereiden, zo meldt de NOS. De wegstreepregeling die vorig jaar bestond, zou niet terugkomen, maar daar brengt nieuwe minister Wiersma verandering in: ook in 2022 mag je een vak wegstrepen. 

Opgelucht

Wiersma spreekt tegen de NOS van een "pittig parcours" dat leerlingen hebben afgelegd en nog moeten afleggen. Hij bezocht vanmiddag het Haagse Edith Stein College en ging met leerlingen in gesprek. Die zijn heel blij met het besluit. Dat geldt ook voor de scholieren die wij spraken. "Ho dit is fantastisch, mama ik ga wél slagen", zo jubelde Tom (16), die examen doet op havo-niveau. 

Ook Tim (17) is blij. "Ik ga geen Latijn boek meer open doen voor de rest van m'n leven", lacht hij. Dionysia (17): "Ik denk dat ik de examens wel haal, maar de versoepelingen halen toch wel wat druk van me af." 

Wegstreepregeling

Hoe zat het ook weer met die wegstreepregeling? Het vak dat je wegstreept, mag geen kernvak zijn. Op het vmbo mag je Nederlands dus niet wegstrepen en op havo en vwo gaat het om Nederlands, Engels en wiskunde. Maar als je dus een onvoldoende haalt voor een ander vak en je zou daardoor zakken, dan kun je dit vak laten vervallen. Minister Wiersma hoopt niet dat leerlingen het massaal nodig hebben, maar het kan, indien nodig dus wel. Hier lees je nog eens uitgebreid hoe het zit met de wegstreepregeling.

Het LAKS pleitte in december al voor het doorzetten van deze regel. Voorzitter van het LAKS Iben Maas zei hierover toen: "Hoewel het fijn is dat het ministerie ten opzichte van de eerste conceptversie van de maatregelen iets verzachtends heeft toegevoegd, vinden wij het heel jammer dat niet voor de duimregeling (= wegstreepregeling) is gekozen. Veel leerlingen vonden dat juist de maatregel die het meest druk verlagend werkt en dus ook de maatregel die voor eindexamenleerlingen het meest positief uitpakt."  

Het LAKS hoopte toen dat het ministerie de vinger aan de pols zou houden als het gaat om de maatregelen, helemaal in verband met de omikron-variant. Gelukkig heeft het ministerie daar gehoor aan gegeven, en is de regel ook in 2022 terug! 

Gepubliceerd op 24 januari 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.