Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

4 tips die mij helpen ter voorbereiding op de examens

In samenwerking met Examenbundel

Na jaren van grafische rekenmachines, Franse zinnen die net zo goed Japans hadden kunnen zijn en frikandelbroodjes, is het einde van m'n schoolcarrière in zicht. Ik doe dit jaar eindexamen. Over een dikke drie weken is het al zover, dus ik heb al de nodige voorbereidingen getroffen. Hieronder een paar tips die mij in ieder geval erg helpen!

Een globale planning 

Ik ben een behoorlijke chaoot. Heel gedetailleerde planningen werken niet voor mij, die belanden al snel in de prullenbak. Desondanks probeer ik wel voor een week te bedenken wat ik moet doen. Denk aan: 20 wiskundesommen, 10 pagina's aan vocabulaire van de taal van onze oosterburen en het lezen van een boek. 

Ik schrijf mijn planningen nooit op, maar heb ze gewoon in mijn hoofd zitten. Dat werkt goed voor mij, maar je planning opschrijven kan wel helpen je er beter aan te houden. En dan kun je de dingen die je gedaan hebt daadwerkelijk afvinken.

Pomodoro 

Ik zal niet de enige zijn die het lastig vindt zich uren achter elkaar te focussen op schoolwerk. Op een gegeven moment lonkt Netflix of een stompzinnig filmpje van Dumpert. Daarom is het goed om zo nu en dan pauze te nemen. 

Iets wat mij tijdens de toetsweken geholpen heeft met leren is de Pomodoro techniek. Hoewel het een beetje zweverig klinkt, kan het goed helpen om je te concentreren op een specifieke taak. Het werkt heel simpel: 25 minuten ga je aan de slag met een taak. Bijvoorbeeld het doornemen van de kenmerkende aspecten voor geschiedenis. Daarna neem je een korte pauze van ongeveer 5 minuten.  Als je dit meerdere keren doet kom je een heel eind met je leerwerk.

Quickscan

Zelf maak ik ook veel oefenexamens op examenbundel.nl. Dit is handig, aangezien ze je een goed beeld geven van wat je kunt verwachten op zo'n toets. Zeker voor een leervak als geschiedenis waarbij je welgeteld 387 pagina's moet leren, kan het een goede oefening zijn. Daarnaast kun je op examenbundel.nl ook een quickscan doen, daarmee kun je zien hoe je ervoor staat. Handig, want je krijgt direct inzicht in wat je al beheerst en wat je nog moet leren.

Filmpjes 

Een andere aardige tip: kijk filmpjes op YouTube. Waar lezen een groot gedeelte van mijn concentratie opeist, gaan YouTube video's er een stuk gemakkelijker in. Vooral de filmpjes van Joost van Oort (geschiedenis), David Pijpaert (aardrijkskunde) en Mr.Nicolai (economie), zijn wat mij betreft aanraders. 

Zoek jij nog wat extra motivatie tijdens het leren? Zet dan eens een Study-with-me video aan, waarin een leerling/student zichzelf filmt terwijl hij of zij aan het studeren is. Nina van Examenbundel heeft ook zichzelf gefilmd terwijl ze aan het studeren is. 

Hoewel deze tips voor mij werken, zijn er veel meer manieren om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de hectiek die binnenkort begint. Mijn belangrijkste tip die ik wil meegeven is dan ook: leer op een manier die voor jou werkt en heb daar vertrouwen in. Als je dat doet, komt het waarschijnlijk allemaal goed.

Gepubliceerd op 22 april 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!