Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

24 EXAMENS GEJAT: ALLEEN OP GHALDOUN ONGELDIG

Door Kim

De in totaal 24 examens die op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn gestolen, zijn alleen op die school ongeldig verklaard. Dat meldt staatsecretaris Sander Dekker.

Scholieren die niet op het Ibn Ghaldoun zitten, hoeven dus geen examens over te doen. 

Alle vmbo-, havo- en vwo-eindexamenkandidaten horen morgen (donderdag 13 juni) van hun school of ze zijn geslaagd.

De schoolinspectie had niet de indruk dat bepaalde examens op bepaalde scholen of in bepaalde regio's grootschalig zijn verspreid.

Individuele leerlingen voorkennis

Maar: uit politieonderzoek blijkt desondanks dat er meerdere leerlingen in en buiten Rotterdam die niet op het Ibn Ghaldoun zitten, voorkennis hebben gehad van de examens. De 3 leerlingen worden ervan verdacht de examens aan hen te hebben doorverkocht. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Verder is het onderzoek nog allesbehalve afgerond. De schoolinspectie gaat álle resultaten van álle eindexamens aan een ,,nadere analyse onderwerpen'' en ook politie en justitie speuren voorlopig nog verder. Schooldirecteuren zullen alert zijn op 'zeer opvallende resultaten' van hun leerlingen.

"Schuldig? Geef het toe!"

Heb jij wel iets op je kerfstok en voorkennis van één of meerdere examens gehad? Als je dat vóór vrijdagavond toegeeft bij je schooldirecteur of de politie, word je een beetje gematst en krijg je te maken met de 'inkeerregeling'. Je examens worden dan ongeldig verklaard, maar je kunt ze dan op hele korte termijn opnieuw doen en alsnog eerlijk slagen.

Desondanks krijgt het verhaal dan nog wel een staartje: ,,Deze leerlingen worden in contact gebracht met de politie en zijn daarmee niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging'', aldus de onderwijsinpectie.

Anders "verstrekkende gevolgen"

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs): "Ik wil iedereen aanraden die van tevoren de examens heeft gehad, van deze regeling gebruik te maken." En: "Leerlingen die voorkennis hebben gehad en niet van de inkeerregeling gebruik maken, lopen een heel groot risico. Als we er daarna achter komen, heeft dat verstrekkende gevolgen.''

Want hou je je mond dicht en komt de politie daar achteraf achter, dan zul je alsnog het hele schooljaar opnieuw moeten doen. En dan staat de politie zéker op de stoep.

Reactie LAKS
Remco Barendregt, sinds gisteren de nieuwe voorzitter van het LAKS, zegt erg opgelucht te zijn door het nieuws van het ministerie. "Wij zijn heel blij dat er geen landelijke gevolgen zijn. Leerlingen die het examen vooraf hebben ingezien, raden wij ernstig aan om zichzelf aan te geven bij de schooldirecteur."

Hij vervolgt: "Wij willen leerlingen er wel op wijzen dat ze zichzelf daardoor ook in de vingers kunnen snijden, want doordat je de school op de hoogte stelt wordt ook de politie ingelicht, met alle mogelijke gevolgen van dien. Toch is dat voor leerlingen beter dan een diploma dat ze niet echt hebben verdiend."

"Het Ibn Ghaldoun heeft grove fouten gemaakt in de beveiliging, er hadden nooit zoveel examens gestolen mogen worden," aldus Barendregt.

Opgeluchting bij scholieren

Havist Nick Cornelissen is intens gelukkig met het bericht dat hij morgen gewoon de examenuitslag krijgt. “Omdat de site van het ministerie en constant uit lag, volgde ik het nieuws via Twitter. Het is een hele opluchting dat ik morgen te horen krijg of ik geslaagd ben of niet. Het was anders een hele stap geweest om de schoolboeken weer open te doen”, vertelt Nick.

Gymnasiast Caspar Jacobs is ook bijzonder tevreden met het nieuws. "Het duurde erg lang voordat er duidelijke berichtgeving was. Hoewel de kans me héél klein leek dat het landelijk over zou moeten, was ik er toch niet helemaal gerust op", zegt Caspar. In de examenperiode rekende hij al uit dat hij op zijn wiskunde-B examen waarschijnlijk een 10 had gescoord. Is-'ie nu niet bang voor een schooldirecteur die zijn opvallende resultaat opmerkt? "Absoluut niet. Ik moet de definitiefe resultaten natuurlijk nog maar afwachten, maar al mijn examens heb ik op eigen kracht gemaakt", aldus Caspar.

De complete lijst van alle gestolen examens:

Vwo: Nederlands, Engels, wiskunde B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A, Frans en Arabisch.

Havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde (nog onduidelijk of dat A of B is), Nederlands, economie en natuurkunde.

Vmbo: economie en Engels

Leerlingen op het Ibn Ghaldoun moeten al bovenstaande examens opnieuw maken, behalve Frans natuurlijk. Dat was immers al ongeldig verklaard voordat het werd gemaakt.

Meer informatie volgt, dit bericht wordt continu geüpdate. Scholieren.com houdt je continu op de hoogte!

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 12 juni 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Gelukkig maar...

9 jaar geleden

L.

L.

Gelukkig. Nu is de spanning voor de uitslag toch wat minder.

9 jaar geleden

E.

E.

Waar ik benieuwd naar ben is hoeveel leerlingen van het ibn Ghaldoun bij het laks hebben geklaagd? Misschien kan scholieren.nl daar achter komen?

9 jaar geleden

Kim

Kim

Goeie vraag. Ik denk niet dat we daar achter kunnen komen ivm privacy van de leerlingen, maar ga het zeker proberen uit te zoeken. Ik ben ook wel heel benieuwd wat er met die klachten gebeurt!

9 jaar geleden

B.

B.Nou zit je op scholieren.com en schrijf je scholieren.nl?

9 jaar geleden

H.

H.

uhmm,, Ik wil niet lastig zijn hoor maar het waren 25 examens. Ik heb mn vakantie uit moeten stellen,

9 jaar geleden

H.

H.

het zijn toch echt 24 examens: de Onderwijsinspectie heeft haar persbericht hersteld.

9 jaar geleden

S.

S.

Ik vraag me af of degene die het Frans vwo examen online heeft gezet nu een vermindere straf staat te wachten. Ze kunnen hem dankbaar zijn. Zonder al de publiciteit van dat Frans examen was dit, denk ik, niet aan het licht gekomen

9 jaar geleden

Y.

Y.

25 examens

9 jaar geleden

H.

H.

zie mijn bovenstaande reactie. Het zijn toch echt 24 examens.

9 jaar geleden

Q.

Q.

Ondanks dat ik het al niet verwachtte, ben ik heel blij dat niet alles over hoeft, want dan zou ik alleen duits en economie niet over hoeven doen, en frans omdat dat al uitgesteld was, maar de andere zes vakken dus wel.
Over die klokkenluider: wat mij betreft geen verminderde straf. Er zijn ook andere manieren om dit soort dingen aan te tonen, bijvoorbeeld door de onderwijsinspectie of het laks te bellen, niet door het maar gewoon op internet te pleuren. Dan was uitstel niet nodig geweest en had niemand zijn vakantie of rijexamen of bijbaantje of weetikveelwat moeten uitstellen of afzeggen.

9 jaar geleden

S.

S.

Dat weet je niet of uitstel niet nodig was geweest. Waarschijnlijk hadden ze dan ook een ander examen moeten geven omdat ze niet snel genoeg duidelijkheid hadden kunnen krijgen of het examen verspreid was.

Ik ben het wel met je eens dat de klokkenluider het op een andere manier had moeten aangeven.

9 jaar geleden

K.

K.

In de tekst staat alle VMBO, HAVO en VWO leerlingen krijgen hun uitslag donderdag, dat is niet zo. Basis en kader beroepsgerichte leerwegen hadden wel woensdag al uitslag! Gelukkig ben ik geslaagd! En laat niemand ooit meer iets zeggen over VMBOers, want het zijn HAVO en VWO leerlingen die gestolen hebben en niet het VMBO! Dus geef ons niet overal de schuld van, thank you :)

9 jaar geleden