Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

24 EXAMENS GEJAT: ALLEEN OP GHALDOUN ONGELDIG

Door Kim

De in totaal 24 examens die op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn gestolen, zijn alleen op die school ongeldig verklaard. Dat meldt staatsecretaris Sander Dekker.

Scholieren die niet op het Ibn Ghaldoun zitten, hoeven dus geen examens over te doen. 

Alle vmbo-, havo- en vwo-eindexamenkandidaten horen morgen (donderdag 13 juni) van hun school of ze zijn geslaagd.

De schoolinspectie had niet de indruk dat bepaalde examens op bepaalde scholen of in bepaalde regio's grootschalig zijn verspreid.

Individuele leerlingen voorkennis

Maar: uit politieonderzoek blijkt desondanks dat er meerdere leerlingen in en buiten Rotterdam die niet op het Ibn Ghaldoun zitten, voorkennis hebben gehad van de examens. De 3 leerlingen worden ervan verdacht de examens aan hen te hebben doorverkocht. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Verder is het onderzoek nog allesbehalve afgerond. De schoolinspectie gaat álle resultaten van álle eindexamens aan een ,,nadere analyse onderwerpen'' en ook politie en justitie speuren voorlopig nog verder. Schooldirecteuren zullen alert zijn op 'zeer opvallende resultaten' van hun leerlingen.

"Schuldig? Geef het toe!"

Heb jij wel iets op je kerfstok en voorkennis van één of meerdere examens gehad? Als je dat vóór vrijdagavond toegeeft bij je schooldirecteur of de politie, word je een beetje gematst en krijg je te maken met de 'inkeerregeling'. Je examens worden dan ongeldig verklaard, maar je kunt ze dan op hele korte termijn opnieuw doen en alsnog eerlijk slagen.

Desondanks krijgt het verhaal dan nog wel een staartje: ,,Deze leerlingen worden in contact gebracht met de politie en zijn daarmee niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging'', aldus de onderwijsinpectie.

Anders "verstrekkende gevolgen"

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs): "Ik wil iedereen aanraden die van tevoren de examens heeft gehad, van deze regeling gebruik te maken." En: "Leerlingen die voorkennis hebben gehad en niet van de inkeerregeling gebruik maken, lopen een heel groot risico. Als we er daarna achter komen, heeft dat verstrekkende gevolgen.''

Want hou je je mond dicht en komt de politie daar achteraf achter, dan zul je alsnog het hele schooljaar opnieuw moeten doen. En dan staat de politie zéker op de stoep.

Reactie LAKS
Remco Barendregt, sinds gisteren de nieuwe voorzitter van het LAKS, zegt erg opgelucht te zijn door het nieuws van het ministerie. "Wij zijn heel blij dat er geen landelijke gevolgen zijn. Leerlingen die het examen vooraf hebben ingezien, raden wij ernstig aan om zichzelf aan te geven bij de schooldirecteur."

Hij vervolgt: "Wij willen leerlingen er wel op wijzen dat ze zichzelf daardoor ook in de vingers kunnen snijden, want doordat je de school op de hoogte stelt wordt ook de politie ingelicht, met alle mogelijke gevolgen van dien. Toch is dat voor leerlingen beter dan een diploma dat ze niet echt hebben verdiend."

"Het Ibn Ghaldoun heeft grove fouten gemaakt in de beveiliging, er hadden nooit zoveel examens gestolen mogen worden," aldus Barendregt.

Opgeluchting bij scholieren

Havist Nick Cornelissen is intens gelukkig met het bericht dat hij morgen gewoon de examenuitslag krijgt. “Omdat de site van het ministerie en constant uit lag, volgde ik het nieuws via Twitter. Het is een hele opluchting dat ik morgen te horen krijg of ik geslaagd ben of niet. Het was anders een hele stap geweest om de schoolboeken weer open te doen”, vertelt Nick.

Gymnasiast Caspar Jacobs is ook bijzonder tevreden met het nieuws. "Het duurde erg lang voordat er duidelijke berichtgeving was. Hoewel de kans me héél klein leek dat het landelijk over zou moeten, was ik er toch niet helemaal gerust op", zegt Caspar. In de examenperiode rekende hij al uit dat hij op zijn wiskunde-B examen waarschijnlijk een 10 had gescoord. Is-'ie nu niet bang voor een schooldirecteur die zijn opvallende resultaat opmerkt? "Absoluut niet. Ik moet de definitiefe resultaten natuurlijk nog maar afwachten, maar al mijn examens heb ik op eigen kracht gemaakt", aldus Caspar.

De complete lijst van alle gestolen examens:

Vwo: Nederlands, Engels, wiskunde B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A, Frans en Arabisch.

Havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde (nog onduidelijk of dat A of B is), Nederlands, economie en natuurkunde.

Vmbo: economie en Engels

Leerlingen op het Ibn Ghaldoun moeten al bovenstaande examens opnieuw maken, behalve Frans natuurlijk. Dat was immers al ongeldig verklaard voordat het werd gemaakt.

Meer informatie volgt, dit bericht wordt continu geüpdate. Scholieren.com houdt je continu op de hoogte!

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 12 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?