Wat als je ziek wordt tijdens een examen?

Oscar

Ziek zijn is nooit leuk, maar er zijn weinig momenten te bedenken waarop het slechter uitkomt dan tijdens je eindexamen. Maar wat als je tijdens het maken van een examen ziek wordt, of flauwvalt? Mag je het examen dan opnieuw maken? En zo ja: wanneer dan?

Het CvTE vertelt ons dat het onderwijsinstuut zelf, en daarmee wordt de school bedoeld, verantwoordelijk is voor de afname van de examens. Hoe met zo'n geval wordt omgegaan, beslist dan ook de schooldirecteur. 

Nieuwe kans

"Als een kandidaat ziek wordt of flauwvalt ligt het eraan of hij (als hij niet in aanraking is geweest met de buitenwereld) daarna nog verder kan of niet. Als dat niet het geval is, kan de school samen met de onderwijsinspectie afstemmen of de leerling het cijfer afwacht (dit kan aan de orde zijn als hij bijna klaar was bijvoorbeeld) of dat hij een nieuwe kans krijgt in het tweede tijdvak waarbij hij het recht op een herkansing natuurlijk behoudt", zo legt een woordvoerder van het College uit. 

Overigens zegt het CvTE er wel met klem bij dat je nul komma nul rechten kunt ontlenen aan hun uitspraken. Dus niet doen alsof je flauwvalt en dan zeggen: "Ja maar het CvTE zei dat..." Want dat werkt niet. 

Reactie LAKS

Overigens reageerde ook het LAKS op onze 'wat als-vraag': "Flauwvallen is niet direct een geldige reden voor het ongeldig verklaren van een examen. De leerling moet dan in gesprek met de rector en de rector moet dan overtuigd zijn van de ernst van de zaak en in gesprek met de onderwijsinspectie om een nieuwe afname te regelen."

Corona

Menig examenkandidaat zal deze nachtmerrie vast al eens gehad hebben: positief testen op corona een dag voordat de eindexamens beginnen. Vanwege dit risico is het extra tijdvak in het leven geroepen. Moet je in quarantaine tijdens een of meerdere examens in het eerste tijdvak? Dan kun je ze alsnog in het tweede tijdvak maken zonder een herkansingsmogelijkheid te verliezen. 

Heb je ervoor gekozen en paar examens te verplaatsen naar het tweede tijdvak en je moet in dát tijdvak in quarantaine, dan heb je een nieuwe mogelijkheid in het derde tijdvak zonder het recht op een herkansing te verliezen. 

Heb je na het derde tijdvak niet de kans gehad om al je examens af te leggen vanwege een geldige reden? Dan neemt neemt de examensecretaris van jouw school contact op met het Examenloket. Daar zal gekeken worden of er een mogelijkheid is de gemiste examens alsnog in te halen of te herkansen. 

Vanaf maandag 17 mei t/m 1 juni worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Check dan onze eindexamenpagina voor supersnel nieuws. Check ook onze insta voor informatie en leedvermaak en ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19.00 uur!

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op 16 mei 2018.

Gepubliceerd op 14 mei 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen!

Ein-de-lijk mag je weer naar school! Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Maar waarom je twee keer per week een zelftest moet doen lees je in ons artikel! 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.