Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2021

'Pijnlijk' vwo-examen filosofie met veel vragen over vakanties en vliegreizen

Vwo'ers mochten deze donderdagochtend hun hoofden breken over het examen filosofie. Het was een lang examen en 'goed op niveau', volgens David Lamberts (17). Niet te moeilijk en niet te makkelijk dus. Dat veel vragen over vakanties en vliegreizen gingen, was wel een tikkie pijnlijk.

"Heel veel schrijven", reageert Lisa de Kok (18) als ik haar vraag naar het examen. "Ik had het maar net op tijd af." Ook Annemijn Groeneveld (18) heeft haar hand 'helemaal lam geschreven' op het examen. "Ik zat met 10 kantjes aan de ondergrens. Veel mensen hebben 13 kantjes volgeschreven." 

Letterlijke eindtermen

Wel vond Annemijn het een prima examen. "Bij sommige vragen werd direct naar een eindterm gevraagd. Bijvoorbeeld bij de vraag waarom Plato arbeid niet als een essentieel onderdeel van het goede leven ziet." Ook Lisa vond die vraag makkelijk te beantwoorden. 

Lisa en David waren daarnaast beiden blij dat de arbeidsdeling van Smith in het examen terugkwam. David: "Een vraag ging over de verdeling van verschillende taken in een ict-bedrijf. Daar kon je letterlijk de arbeidsverdeling volgens Smith op toepassen."

'Holistisch vrijheidsbegrip'

Lisa, die normaal gesproken toch best goed is in filosofie, vond het een pittiger examen dan verwacht. "Op sommige vragen kon ik niet echt antwoord geven. Bij een vraag moest je bijvoorbeeld uitleggen hoe het goede leven werd ondermijnd door het holistisch vrijheidsbegrip. Niemand in mijn klas wist wat dat was."

Als ik Annemijn en David vraag naar deze opgave, zeggen zij ook dat ze geen idee hadden waar dat over ging. "Ik had niet het idee dat die term eerder is voorgekomen", aldus Annemijn. "Die vraag heb ik overgeslagen", zegt ook David. "Ik had daar nog nooit van gehoord."

Het LAKS heeft inderdaad veel klachten binnengekregen over vraag 17, waarin het holistisch vrijheidsbegrip aan de orde kwam.

Nieuw onderwerp

Wat het examen ook lastiger maakte volgens Lisa, was dat het examen dit jaar voor het eerst over het thema 'het goede leven & de vrije markt' ging. "Om de vijf jaar verandert het onderwerp. We konden dus ook geen oude examens oefenen."

David sluit zich hierbij aan. "Dat was inderdaad vervelend, maar een aantal docenten in Nederland had samen een oefenexamen gemaakt en dat leek erg op dit examen, dus dat was fijn."

Waar David wel van baalde, was dat veel vragen over vakanties en vliegreizen gingen. "Dat deed wel een beetje pijn omdat je zelf in je examens zit en we zijn natuurlijk lang niet op vakantie geweest. Maar hopelijk kunnen we na de examens allemaal op vakantie." Volgens Diederik Gommer moet dat overigens haalbaar zijn, vertelde hij in zijn motivatievideo aan alle examenkandidaten.

Gepubliceerd op 20 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?